Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in België

Op doorreis of op visite bij onze zuiderburen? Dit zijn de regels voor autobanden in de winter

Winterbanden en sneeuwkettingen in België zijn niet verplicht. De situatie is er net als in Nederland.

Winterbanden: niet verplicht

  • Aangeraden bij winterse omstandigheden - Winterbanden zijn niet verplicht, maar wel aan te raden bij winterse omstandigheden, zeker in bergachtige streken, zoals de Belgische Ardennen en de Belgische Eiffel.
  • Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.
  • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid. Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
  • Winterbanden met alleen de markering M+S die een snelheidsindex hebben die lager is dan de maximumsnelheid van de auto, zijn alleen toegestaan van 1 oktober t/m 30 april. Winterbanden waarop ook het sneeuwvloksymbool (3PMSF) is aangebracht en die een lagere snelheidsindex hebben dan de maximumsnelheid van de auto, zijn het hele jaar toegestaan.
  • Bij auto's op banden met een lagere snelheidsindex dan de maximumsnelheid van de auto, moet binnen het gezichtsveld van de bestuurder een duidelijk leesbaar vignet worden aangebracht met daarop de maximumsnelheid van deze banden. 

Sneeuwkettingen 

  • Toegestaan - Het gebruik van sneeuwkettingen (ook spike-spiders) is alleen toegestaan als de wegen zijn bedekt met sneeuw of ijs.

Verkeersregels + reisvoorbereiding België

Wat moet verplicht mee in de auto naar België? Wat is de maximum snelheid met een caravan of zware camper? Meer info over de regels voor eten achter het stuur. Kortom: plan je reis naar België.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in België bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.