Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in Kroatië

In Kroatië geldt geen specifieke periode waarin winterbanden verplicht zijn. Aankondigingen worden gedaan op basis van de weersverwachting. Naast de winterbanden en sneeuwkettingen is het verplicht een sneeuwschep in de auto te hebben.

Winterbanden in Kroatië

 • Verplicht in winterperiode - Op bepaalde wegen (of delen daarvan) is van 15 november t/m 15 april het rijden op winterbanden verplicht, ongeacht de weersomstandigheden, tenzij er goed passende sneeuwkettingen in het voertuig aanwezig zijn.
 • Ook voor en na deze periode kan het verplicht worden gesteld om winterbanden (of sneeuwkettingen) te gebruiken als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.
 • Banden met de aanduiding M+S, M&S, MS of het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden als winterband beschouwd.
 • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterseomstandigheden advisren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
 • Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
 • Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd en moeten een profieldiepte hebben van minimaal 4 mm.
 • Als bij een controle wordt vastgesteld dat de auto niet is voorzien van winterbanden (of sneeuwkettingen) terwijl dat wel verplicht is, mag je mogelijk niet verder rijden en kun je een boete krijgen.

Sneeuwkettingen in Kroatië

 • Verplicht in auto in winterperiode - Op bepaalde wegen (of delen daarvan) is van 15 november t/m 15 april het meenemen van goed passende sneeuwkettingen verplicht, ongeacht de weersomstandigheden, tenzij op winterbanden wordt gereden.
 • Ook voor en na deze periode kan het verplicht worden gesteld om sneeuwkettingen (of winterbanden) te gebruiken als de weg is bedekt met minimaal 5 cm sneeuw of met ijzel.
 • De sneeuwkettingen moeten in elk geval worden gemonteerd op de banden van de aangedreven wielen.
 • Let op: Banden (ook zomerbanden) moeten een profieldiepte hebben van ten minste 4 mm.
 • Als bij een controle wordt vastgesteld dat de auto niet is voorzien van sneeuwkettingen (of winterbanden) terwijl dat wel verplicht is, mag je mogelijk niet verder rijden en kun je een boete krijgen.
 • In de gebieden Lika en Gorski Kotar is het verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben, en bij winterse omstandigheden te gebruiken, ongeacht het type banden waarop wordt gereden.

Spijkerbanden/ overige winteruitrusting

 • Verboden - Het gebruik van spijkerbanden is verboden op alle wegen.

Kijk voor meer informatie over spijkerbanden en andere verplichte winteruitrusting in onze landeninformatie.

Verkeersregels + reisvoorbereiding Kroätie

Wat moet verplicht mee in de auto naar Kroätie? Wat is de maximumsnelheid met een caravan of zware camper? En natuurlijk alles over tol. Kortom: plan je reis naar Kroätie.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in Kroätie bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.