Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in Spanje

Voor het gebruik van winterbanden in Spanje geldt geen algemene verplichting, maar op bepaalde wegen kan winteruitrusting wel verplicht zijn. Verder geldt in Andorra wél een verplichting voor winterbanden of sneeuwkettingen in een bepaalde periode van het jaar. We zetten alle regels voor je op een rij.

Winterbanden in Spanje

 • Verplicht bij bord of instructie - In Spanje geldt geen algemene plicht om op winterbanden te rijden in de winter. Op bepaalde wegen (met name op bergpassen) kan het gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen wel verplicht worden gesteld. 
 • Banden met het sneeuwvloksysteem (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) en/of de aanduiding M+S (M&S, MS) worden als winterbanden geaccepteerd.
 • Het rijden op winterbanden of sneeuwkettingen is verplicht bij een rond, blauw verkeersbord met een witte autoband met een sneeuwketting, of als dat anderszins wordt aangegeven door de DGT (Dirección General de Tráfico), de Spaanse rijksdienst voor het verkeer.
 • Ga naar infocar.dgt.es (Spaans) voor informatie over wegen die door winterse omstandigheden afgesloten zijn voor voertuigen zonder winterbanden of sneeuwkettingen.
 • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid. Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
 • Let op: in Andorra zijn winterbanden of sneeuwkettingen van 1 november tot en met 15 mei verplicht.

Sneeuwkettingen in Spanje

 • Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op met sneeuw of ijs bedekte wegen.
 • Sneeuwkettingen moeten ten minste op de aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h.

Alternatieven

 • Als sneeuwkettingen verplicht zijn, is het in Spanje toegestaan om op sneeuwsokken of andere alternatieven voor sneeuwkettingen te rijden. Deze alternatieven moeten voldoen aan de Europese norm NEN-EN16662-1:2020.

Spijkerbanden

 • Het gebruik van spijkerbanden is alleen toegestaan op met sneeuw of ijs bedekte wegen.
 • De spijkers moeten afgerond zijn en mogen niet meer dan 2 mm uitsteken.

 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.