Rijbewijs gehaald? Zo deal je met angstige ouders

Je start de auto. Moeder gilt, vader vloekt zachtjes. “Mam! Ik heb dat rijbewijs niet voor niets gehaald hoor”, mompel je geïrriteerd.  “Ik weet het lieverd”, reageert ze. “Ik heb het volste vertrouwen in je”. Ze knijpt haar ogen dicht.

Herkenbaar? Dat je het roze kaartje op zak hebt betekent niet automatisch dat je ouders vol vertrouwen bij je in de auto stappen. Twee gouden tips om de angst van vader en moeder te verdrijven:

1. Bouw vertrouwen op

Vraag je ouders niet meteen of je met hun auto mag roadtrippen of ’s nachts naar een feest mag rijden. Grote kans dat ze direct ‘nee’ roepen. Laat zien dat je je rijervaring rustig op wilt bouwen. Vraag pa en ma ook regelmatig mee. Dit wekt vertrouwen op, waardoor ze hun auto eerder uitlenen en rustiger bij jou in de auto zullen zitten.

2. Laat ze hun voordelen inzien

Dat jij een rijbewijs hebt gehaald is voor jouw ouders ook een voordeel. Gaan ze naar een feestje? Stel dan voor om ze op te halen, zodat ze beiden een wijntje kunnen drinken. Of doe boodschappen. Misschien heb je daar helemaal geen zin in, maar zo kun jij rijervaring opdoen en kunnen zij eraan wennen dat jij in hun auto rijdt. Win-win!

Pech onderweg?

Zijn je ouders verzekerd bij de wegenwacht? Dit betekent niet dat jij ook recht hebt op pechhulp. Ben je 24 jaar of jonger? Dan krijg je met Jongerenvoordeel 50% korting op Wegenwacht. En je hebt 4x per jaar recht op pechhulp in twee verschillende auto's. Ook als die auto's niet van jou zijn. Lees meer over Wegenwacht Service met Jongerenvoordeel.