Naar artikel

Veilig en luchtig op de fiets

9 ventilerende fietshelmen die je hoofd koel houden

Het mooie weer komt eraan, dus alle reden om er vaker op uit te trekken met de fiets. Een fietshelm is hierbij geen overbodige luxe. Maar het warme weer betekent ook vaak een zweterig hoofd. Wij selecteerden 9 ventilerende fietshelmen die je hoofd fris houden.  

Het heeft even geduurd, maar de fietshelm raakt steeds meer ingeburgerd. En dat is maar goed ook, want het aantal ongelukken met e-bikes neemt nog altijd toe. Goed idee dus om je hoofd te beschermen. Maar een helm moet comfortabel zitten, en van fietsen krijg je het warm, dus in de zomer zoek je naar een oplossing die je hoofd koel houdt. Fabrikanten van fietshelmen weten dit. Zeker in de  sportievere helmen zitten meer ventilatie-openingen, in sommige zelfs wel een kleine twintig. Het spreekt vanzelf dat de openingen niet voor een instabielere helm mogen zorgen; veiligheid staat voorop. En fietshelmen moeten voldoen aan strenge Europese regelgeving.

Overigens is het aan te bevelen om voor een helm te kiezen die de ventilatiegaten afdekt met gaas. Die zogeheten mesh houdt insecten buiten en voorkomt ook dat je haar - met name in winderige omstandigheden - uit de bovenkant van je helm glipt.

1. Sena R1 Smart

Kenmerken

De Sena R1 is voorzien van een verwijderbare, wasbare en comfortabele binnenvoering voor een optimale bescherming en een goede pasvorm. Hij heeft bovendien, en dat is innovatief, bluetooth communicatie, waarmee je onder meer kunt communiceren met je fietsmaatjes. Er zitten dus een microfoon en speakers in de helm. Je kunt maximaal 4 Sena R1 helmen verbinden en tot een afstand van 900 meter in contact blijven met elkaar. Dit komt wel met een prijs: de Sena R1 Smart is de duurste uit ons rijtje.

Categorie: Hybride
Verkrijgbaar via: Sena-outdoor.nl
Prijs: € 169,00
Gewicht: 440 gram (L = 59-63cm)

Kenmerken

De Dune is een veelzijdige helm die je kan gebruiken tijdens al je sportieve ritten. Extra veiligheid dankzij de beschermende, zogeheten MIPS (Multi-directional Impact Protection System)-laag. Met verwijderbaar vizier. De 14 luchtgaten zorgen voor een goede ventilatie.

Categorie: Hybride
Verkrijgbaar via: BBB Cycling
Prijs: € 99,95
Gewicht: 350 gram (L =58-61cm)

4. Urban I 3.0 fietshelm (Abus)

Kenmerken

Het schokabsorberende materiaal (ESP) is direct met de buitenhelm verbonden. Dit maakt de helm extra sterk. Door de reflectoren ben je goed zichtbaar. Ventilatiekanalen zorgen ervoor dat je niet gaat zweten. Door het insectengaas komen er geen vliegjes onder je helm terecht.

Categorie: Urban
Verkrijgbaar via: ANWB Webwinkel
Prijs: € 89,99 (niet-leden 99,99)
Gewicht: 300 gram (L = 56-61cm)

5. Civick Hivis fietshelm (AGU)

Kenmerken

Speciaal ontwikkeld voor de stadse omgeving. De Civick is ideaal voor korte fietsritjes. De fietshelm is licht van gewicht dankzij het in-mold systeem. Hierbij zijn de buitenste en binnenste laag van de helmen aan elkaar gemaakt, wat veel gewicht bespaart. Dit maakt de fietshelm ook een stuk comfortabeler. De helm is 360 graden reflecterend. Liefst 15 ventilatieopeningen.

Categorie: Urban
Verkrijgbaar via: ANWB Webwinkel
Prijs: € 84,99 (niet-leden 89,99)
Gewicht: 294 gram (L = 58-62cm)

6. Spiuk Kaval fietshelm

Kenmerken

Veelzijdige helm, geschikt voor race, MTB, gravel, schaatsen en meer. Voldoende ventilatiegaten, om je in alle omstandigheden te voorzien van voldoende verkoeling. Het insectennet houdt beestjes uit de helm. Met afneembaar vizier.

Categorie: Hybride
Verkrijgbaar via: Futurumshop.nl
Prijs: € 64,90

7. Macator fietshelm (Abus)

Kenmerken

Sportieve instaphelm, met een meer dan uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Geschikt voor bijna alle routes en situaties. Het vliegengaas zorg ervoor dat vervelende insecten niet tijdens je rit in je helm kunnen vliegen. Comfortabele padding en een zeer goede ventilatie. Ook leverbaar met MIPS (84,95).

Categorie: Hybride
Verkrijgbaar via: ANWB Webwinkel
Prijs: € 49,99 (niet-leden 54,99)
Gewicht: 360 gram (L = 58-62cm)

8. Polisport City Go fietshelm

Kenmerken

Stijlvolle, matte stedelijke kleuren. Liefst 17, grote ventilatieopeningen. Uitgerust met een verwijderbaar vizier. Wasbare padding.

Categorie: Hybride
Verkrijgbaar via: Hollandbikeshop
Prijs: € 47,95
Gewicht: 345 gram (L =58-61cm)

9. Urban 2.0 fietshelm

Kenmerken

Comfortabele en veilige fietshelm, geschikt voor intensief gebruik. Goede ventilatie door verschillende openingen, voorzien van anti-vliegennet. De uitneembare en wasbare paddings zorgen voor maximaal draagcomfort. Voorzien van een afneembaar inklikvizier. Sterke en duurzame In-Moulding constructie.

Categorie: Hybride
Verkrijgbaar via: ANWB Webwinkel
Prijs: € 29,99 (niet-leden 34,99)
Gewicht: 290 gram (L =58-61cm)

NOOT:

Sommige van deze helmen hebben (afneembare) verlichting erop. Dat mag. Maar het is in Nederland niet toegestaan om deze te gebruiken als vervanging van fietsverlichting. Immers, als je je hoofd draait, is je achterlicht ‘weg’ en ben je recht van achter niet zichtbaar meer. Het is dus noodzakelijk en ook verplicht een deugdelijk (voor- en) achterlicht op de fiets zelf te hebben.

Meer fietshelm inspiratie:

Spring koel op en van je fiets

Speciaal voor jou geselecteerd

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Vanaf63,95p/mnd
E-bike leasen 

Rijd op een gloednieuwe e-bike, inclusief service, voor een vast bedrag per maand. Da's fietsen zonder zorgen!