Nationaal Park De Meinweg

Uniek terrassenlandschap in ons platte Nederland

Wie dicht bij huis een uniek terrassenlandschap wil zien, moet richting het zuiden reizen. Tussen de terrassen van Nationaal Park De Meinweg in Limburg zitten steile overgangen en dat is geologisch gezien bijzonder voor ons platte landje. Het park dat uit gevarieerd landschap bestaat, is het thuisland van de adder, symbool van het park.

Even een stukje aardrijkskunde voor degene die in de klas niet heeft opgelet. De unieke terrassen in De Meinweg zijn ontstaan door inschuringen van De Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen door het gebied. De terrassen zijn zichtbaar door drie steile overgangen met elke keer 50 meter (!) hoogteverschil tussen de terrassen. Het Roerdal ligt 30 meter boven N.A.P. en het Beatrixplateau op 80 meter.

Het Nationaal Park, grotendeels omsloten door Duitsland, kent veel variatie: bossen (oorspronkelijk eikenbos), heide, vennen en beekdalen. Symbool van het park is de adder. Binnen Limburg is De Meinweg het enige gebied waar de adder nog voorkomt. In de jaren 70 leefden er nog 1200. Daarmee was het een van de beste addergebieden van Nederland. Nu wordt het aantal adders op nog maar een paar honderd geschat. De kans is dus groter dat je IJslandse pony's en Schotse hooglanders tegenkomt.

Praktische informatie

De Meinweg heeft een oppervlakte van 1.800 hectare. Bezoekerscentrum De Meinwe vind je aan Meinweg 2 in Herkenbosch.

Activiteiten

  • Wild spotten
  • Kinderen met de gids op pad
  • Natuur- en landschapsexcursies

Kijk voor meer activiteiten op de website van Nationaal Park De Meinweg.

Dieren

Adders, dassen, wilde zwijnen, IJslandse pony's en Schotse Hooglanders.

Honden

Honden mogen alleen aangelijnd het park in.

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

Daarnaast vind je Brasserie De Boshut in Herkenbosch.

Routes

Speciaal voor jou geselecteerd