Nationaal Park Lauwersmeer

Vogelparadijs op vroegere zeebodem

Geluksvogels zijn het. De watersporters, vogelaars, wandelaars, fietsers en zwemmers in Groningen en Friesland. Gezegend zijn ze met zo'n mooi park. Tussen de twee Noordelijke provincies komen natuur en recreatie samen bij het Lauwersmeer. Op en top genieten dus.

Ooit wel eens gehoord van Jaap Deensgat, Roodkeelplasje en Ezumakeeg? De meeste mensen niet, tenzij je een verwoed vogelaar bent. Deze vogelkijkplekken in Nationaal Park Lauwersmeer staan garant voor het spotten van bijzondere vogelsoorten. Het park is een van de beste hotpots voor vogelaars in Noordwest-Europa.

Het vogelparadijs ontstond op de vroegere zeebodem van de Lauwerszee waar ooit zout en zoet water samenkwamen. Na het bouwen van een dam, uit vrees voor overstromingen, brak een tijdperk voor nieuw landschap aan. Een gebied waar vooral vogels rust en ruimte vinden, maar waar ook – en dat kan samengaan - watersporters aan hun trekken komen. 2000 hectare van het park bestaat namelijk uit water. De oude slenken, uit de tijd van voor de afsluiting van de Lauwerszee, geven bootjes beschutting bij harde wind. Het open water kan verraderlijker zijn. Als varen te avontuurlijk is, kun je ook prachtig wandelen langs wuivende rietvelden, orchideeënvelden en jonge bossen.

Praktische informatie

Lauwersmeer (oppervlakte 6.000 hectare). Er zijn twee bezoekerscentra:

  • Het Informatie Paviljoen, Haven 6, Lauwersoog
  • Activiteitencentrum De Bosschuur, De Rug 1, Lauwersoog

Activiteiten

  • Zeehondentocht
  • Huttenbouwbos en Kabouterpad
  • Sterren kijken
  • Op pad met de boswachter
  • Vogels spotten in de vogelobservatiehutten
  • Rondje Lauwersmeer fietsen

Kijk voor meer leuke activiteiten op de website van Nationaal Park Lauwersmeer.

Dieren

Zeearend, trekvogels, ganzen, reeën, vossen, Schotse Hooglanders en konikspaarden.

Honden

Er geldt een standaard regel: honden zijn welkom, mits aangelijnd. Daarnaast zijn er delen waar honden niet zijn toegestaan, maar zijn er ook gebieden waar honden los mogen lopen. Bekijk de meest actuele informatie.

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

Routes en meer informatie

Speciaal voor jou geselecteerd