Nationaal Park De Biesbosch

Heel veel water en duidelijke beversporen

Het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa ligt in De Biesbosch. Wilgenvloedbossen, een wirwar van kreken, scheefgegroeide bomen: puur natuur of toch niet? Het herinnert ons aan de griendwerkerscultuur van honderd jaar geleden. De beste manier om dit gebied te ontdekken is dan ook vanaf het water.

De Biesbosch bestaat uit twee delen: de Zuid-Hollandse en de Brabantse Biesbosch, gescheiden door de rivier De Merwede. De Biesbosch kun je het beste vanaf het water ontdekken. Met het grootste gemak stap je op een excursieboot, maar net zo lief huur je een kano. Bijzonder is de aanwezigheid van de bever, symbool van De Biesbosch. Was het beestje in 1825 volledig uitgestorven in Nederland, nu zijn beversporen gelukkig weer duidelijk te zien. Sinds er in 1988 bij wijze van proef vijf beverparen in het park zijn uitgezet, zijn ze weer terug van weggeweest. En hoe! Met zo'n 250 exemplaren zorgen ze voor burchten in aanbouw, afgeknaagde takken, vraatsporen op bomen. Vernielzucht die voor de verandering best mooi is om te zien ...

Het Haringvliet is een voormalige zeearm van de Noordzee. Ooit was het de dynamische monding van de Rijn en Maas. Als onderdeel van het deltaplan werd in 1970 het gebied door de Haringvlietdam afgesloten van de Noordzee. Gevolg: het getij viel weg, trekvissen konden niet meer van zee naar de rivieren zwemmen en plant- en diersoorten verdwenen. In 2018 worden de Haringvlietsluizen op een kier gezet en zal er voor het eerst in 47 jaar weer zout water in het Haringvliet stromen. Hierdoor kan er weer een natuurlijke overgang komen tussen zoet en zout water en kunnen trekvissen als zalm en steur weer naar hun paaigebieden in de rivieren zwemmen.

Praktische informatie

Nationaal Park De Biesbosch (oppervlakte 9000 hectare). Er zijn drie bezoekerscentra:

  • Biesboschcentrum Drimmelen, Biesboschweg 4, Drimmelen
  • Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, Dordrecht
  • Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2, Werkendam

Activiteiten

Kijk voor meer leuke activiteiten op de website van Nationaal Park De Biesbosch.

Dieren

In de biesbosch leven vele bevers en watervogels.

Honden

In het grootste deel van De Biesbosch zijn honden aangelijnd welkom.

ANWB Gastvrij Pluspunten in de buurt

Daarnaast heeft De Biesbosch diverse horecagelegenheden.

Routes

Speciaal voor jou geselecteerd