Nationaal Park Oosterschelde

Kijk daar, een bruinvis!

Groot en nat. Dat is Nationaal Park Oosterschelde. Dankzij het getij verandert het landschap elke keer. Bij laagtij zie je de platen en slikken, bij hoogtij laten wind en water een mooi schouwspel zien. Eenmaal achter de dijk herinneren karrevelden, inlagen en kreekgebieden je aan het leven van de Zeeuwen met de zee.

Eigenlijk zou iedereen een keer een kijkje moeten nemen in dit nationale park. 95 procent van het park bestaat uit water en dankzij de Oosterscheldekering heeft de Oosterschelde nog altijd een open verbinding met zee. Dat maakt het zo boeiend: De Oosterschelde is het resultaat van de eeuwenoude strijd tussen mens en zee.

Door de open verbinding met zee leven de planten en dieren met eb en vloed. Je hoeft dan ook niet raar op te kijken als je een zeehond of bruinvis ziet zwemmen. De grootste kans om er een te zien is bij het havenhoofd van Zierikzee. Andere bruinvis-hotspots zijn bij de haven van Burghsluis, de Plompe Toren, voor de kust van Wemeldinge en bij de haven van Kats.

Praktische informatie

Nationaal Park Oosterschelde heeft een oppervlakte van 37.000 hectare. Is er een onbemand informatiepunt aan de Dijkgraaf A.M. Gelukweg 1 op Eiland Neeltje Jans (volg op de Stormvloedkering de borden i Oosterschelde).

Activiteiten

Kijk voor meer leuke activiteiten op de website van Nationaal Park Oosterschelde.

Dieren

In Nationaal Park Oosterschelde kun je zeehonden, bruinvissen, kwallen en anemomen spotten.

Honden

Of honden zijn toegestaan is afhankelijk van waar u naar toe wilt gaat. Veel binnendijkse terreinen zijn toegankelijk met honden aan de lijn, op een paar daarvan kunnen ze los. Kijk voor meer informatie op de website van Nationaal Park De Oosterschelde.

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

Daarnaast zijn er diverse Gastheren, deze kun je vinden op de interactieve kaart van Nationaal Park De Oosterschelde.

Routes

Speciaal voor jou geselecteerd