Naar artikel

Nationaal Park Drentsche Aa

Dartelende beken in het groen

Slingerende stroompjes vormen (letterlijk) het gevarieerde landschap van Nationaal Park Drentsche Aa. Dat deze beekjes nooit rechtgetrokken zijn is een unicum in Nederland. Een flink deel van het park ligt op de Hondsrug en ook dat bepaalt het beeld van het best bewaard gebleven beek- en esdorpenlandschap van Nederland.

Schipborgsche Diep, Oudemolensche Diep, Zeegserloopje, Andersche Diepje. Beekjes genoeg in Drenthe, maar waar ligt toch de Drentsche Aa?

Bekenlandschap

De naam Drentsche Aa omschrijft een systeem van beekjes in Drenthe (en een stukje Groningen) dat regenwater en kwelwater afvoert, onder meer van de hoger gelegen Hondsrug in het midden van Drenthe. Op de kaart zie je de hoofdbeek ingetekend als een wild dansend blauw lijntje van Schoonloo tot in de provincie Groningen. In de rest van Nederland werden beken rechtgetrokken zodat water versneld kon worden afgevoerd voor een lager grondwaterpeil. De beken van de Drentsche Aa ontsprongen de dans en daardoor ziet dit boerenland er nog uit zoals vroeger, met drassige beekdalen, bloemrijke hooilanden, houtwallen en elzensingels.

Flora en fauna

Het gevarieerde landschap met natte en droge delen is een paradijs voor veel verschillende soorten planten en dieren. Zo zie je brede orchis op hooilanden, de gevlekte orchis op heidevelden en de wilde kievitsbloem in gebieden waar het flink nat kan worden. De weidebeekjuffer danst boven het stromende water van een beek, de heidelibel zoemt rond over de hei. Watersnip, gentiaanblauwtje, ijsvogel, waterspitsmuis en gladde slang stellen hoge eisen aan hun leefgebied, maar hier hebben ze hun plekje gevonden.

Een stukje geschiedenis

Voldoende water, droge voeten op de hogere delen: dit gebied is perfect om te wonen bedachten mensen duizenden jaren geleden, toen een groot deel van Nederland nog moeras was. De sporen van deze vroege voorvaderen kom je overal tegen in het gebied van de Drentsche Aa. In deze prehistorische schatkamer fiets of wandel je geheid langs een hunebed, grafheuvel of andere archeologische vondst. Of anders vind je jezelf vroeg of laat terug op een bankje in een brink- of esdorp waarvan de eerste steen al gelegd werd in de middeleeuwen. Oude Saksische boerderijen, een kerk en een nostalgische brink (gemeenschappelijke wei) of es (bolle akker) omringd door oude eiken. Daaromheen bolle akkers en verderop wellicht nog heidevelden waar vroeger de schapen graasden. De geschiedenis is hier overal zichtbaar.

Doen!

Cultuur en natuur gaan hand in hand in dit veelzijdige Drentse landschap. Ontdek het zelf:

 • Wil je meer weten over wat je ziet of zoekt, koop dan (lokaal) de Natuurwijzer, een brochure over de fora en fauna van het gebied. Of oefen thuis alvast met de Drentsche Aa Puzzel.
 • Ten noorden van het nationaal park ligt de Hortus botanicus Haren met een wilde plantentuin van vier hectare. Een soort Nederlands plantenmuseum met vochtige heidesoorten, blauwgrasland en kalkgrasland, waar je kievitsbloemen, orchideeën en zonnedauw kunt bewonderen.
 • Op stap? Kijk even waar de schapen van schaapskudde Het Stroomdal die dag grazen. Een gezellige drukte tijdens een mooie wandeling tussen (ruwweg) Schipborg en Eext.
 • Kanoën in het gebied van de Drentsche Aa is maar zeer beperkt mogelijk omdat dit de kwetsbare oevers kan verstoren. Op de Hunze zijn meer mogelijkheden, bijvoorbeeld van Gasselternijveen naar het Zuidlaardermeer, langs bossen, door stroomversnellingen en met schitterende natuur onderweg.
 • Bij Borger ligt het grootste hunebed van Nederland (foto), maar er zijn er veel meer. Langs de Hunebed Highway van Drenthe liggen maar liefst 47 van deze kolossen! Of bezoek het Hunebedcentrum bij Borger en ga terug naar de tijd van de hunebedbouwers.
 • Op Hondsrug UNESCO Global Geopark staan veel uitstapjes, fietstochten en wandelroutes op en over de Hondsrug en naar de oertijd.
 • Het Boomkroonpad bij Borger is inmiddels een klassieker, je wandelt op grote hoogte tussen de boomkruinen door. Met onder meer een speelbos, kabouterpad en een buitencentrum met winkeltje en restaurant.
 • Dit nationale park heeft geen bezoekerscentrum, maar wel gastheren en gastvrouwen die je alles kunnen vertellen over hun gebied.

Wandelen en fietsen

Met deze twee fietsroutes ontdek je het noordelijke en het zuidelijke deel van het nationale park. Zwerf door bossen en over heidevelden en veengronden met de wandelingen hieronder.

 • Fietsroute Drentsche Aa (pdf) is 32 kilometer lang en meandert deels mee met de beekjes die je onderweg tegenkomt. Slinger je een weg door de Gasterse Duinen, Landgoed Schipborg en langs het Ballooërveld (foto).
 • De ANWB Roldertorenroute brengt je naar de zuidelijke helft van Drentsche Aa, met de toren van Rolde als oriëntatiepunt. Je fietst langs Assen, Grolloo en Borger, maar ook uitgestrekte bossen en beekdalen.
 • De eerste wolf in Nederland werd gespot in Drenthe, niet ver van de startplek van wandelroute Wolvenspoor (5 km). Door donkere bossen en over verlaten heivelden.
 • Met je eigen wolfje op pad? Het hondenlosloopgebied bij Ellertshaar / Boswachterij Schoonloo is een ruim bemeten losloopgebied voor honden van Staatsbosbeheer.
 • Wandel in en om het Grolloo van Cuby and the Blizzards, en over het Grollooërveen met heide, water en het langste vlonderpad van Nederland.

Zo veel te doen: Nationaal Park Drentsche Aa doe je tekort met een bezoek van een dag. Ga een weekend of een hele week kamperen op een van de mooie campings in het gebied. Je vindt ze op anwbcamping.nl.

Gastvrijpunten in de buurt

Bij ANWB Gastvrijpunten kun je terecht voor wat lekkers, een sanitaire stop of het opladen van de fietsaccu. Lees meer over ANWB Gastvrij