Nationaal Park Drentsche Aa

Best bewaarde esdorpenlandschap van West- Europa

De Drentsche Aa is niet alleen naamgever van het Nationaal Park én Landschap, het is de naam van de beek die dit prachtige landschap vormde. Waar dikwijls beken tot keurige rechte afwateringskanaaltjes werden gemaakt, mocht de Drentsche Aa haar gang gaan. Hierdoor is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa ontstaan.

Voor hunebedden en grafheuvels moet je in Drenthe zijn. Het gebied tussen Anloo en Schipborg is een archeologisch rijksmonument. Logisch want de oudste hunebedden en grafheuvels zijn maar liefst 13.000 jaar oud. Sporen van nederzettingen en akkers zijn vandaag de dag nog zichtbaar. Waan je even in de middeleeuwen en geniet van het ongeschonden cultuurlandschap waar de Drentsche Aa het landschap creëerde.

Het oude, typisch Drentse esdorpenlandschap is goed bewaard gebleven. Je ziet Saksische boerderijen rond de brink, akkers op de bolle essen, hoger gelegen velden en de hooilanden en weilanden in het lager gelegen beekdal. Dit best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa is pas sinds december 2002 een van Nederlands twintig Nationale Parken en sinds 2007 ook gekroond tot een van de twintig Nationale Landschappen van ons land. In alle eeuwen is dit landschap een oer-Hollands schilderij gebleven.

Praktische informatie

Nationaal Park Drentsche Aa (oppervlakte 10.600 hectare)

Er is geen centraal bezoekerscentrum, maar er zijn vier toegangspoorten, grote parkeerplaatsen met informatiezuilen: (1) 'Onder de molen' in Rolde, (2) 'Homanshof' in Anloo, (3) Deurze en (4) Wedbroeken bij Tynaarlo. Ook is er een netwerk van gastheren en gastvrouwen die het gebied goed kennen.

Activiteiten

Kijk voor meer leuke activiteiten op de website van Nationaal Park Drentsche Aa.

Dieren

Bever, ree, eekhoorn, levendbarende hagedis, ijsvogel, weidebeekjuffer, ooievaar, nachtzwaluw.

Highlights

  • Beek- en esdorpenlandschap.
  • Hunebedden en grafheuvels.
  • Mooie dorpen zoals Anloo.
  • Bloemrijke hooilanden langs Drentsche Aa en de andere beken.
  • Bijzondere planten: stengelloze sleutelbloem, brede orchis, welriekende nachtorchis en de zeldzame zwartblauwe rapunzel.

Honden

Aangelijnd zijn honden welkom.

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

Daarnaast zijn er diverse horecagelenheden en accomodaties in het gebied.

Routes

Speciaal voor jou geselecteerd