Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De unieke natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden

Drassen en plassen in het laagveenmoeras

Bootje varen, suppen, vogels kijken: Nationaal Park Weerribben-Wieden is het walhalla als je van waterrijke natuur houdt. Glij op je supboard langs bloemrijk grasland in de zomer of langs berijpte rietkragen in de winter. Fietsen en wandelen kan natuurlijk ook, in alle jaargetijden.

Grote waterplassen, een doolhof van rietkragen en een strak patroon van kaarsrechte sloten en ‘ribben’ maken van de Weerribben-Wieden een uniek stuk natuur in Europa. Dit landschap, het grootste laagveenmoeras van Europa, is door turfwinning en mensenhanden omgevormd tot wat het nu is.

Reepjes grond en water

Fiets, vaar of wandel tussen Ossenzijl en dorpjes als Kalenberg of Muggenbeet. Hier wisselen smalle stroken water en smalle stroken grond elkaar af, omlijst door wuivend riet, waterplanten en bloeiende bloemenweides. In dit moerassige gebied werd een paar honderd jaar lang kletsnat veen in rechte lijnen afgegraven en te drogen gelegd op de smalle ribben ernaast, ook wel legakkers. Zo ontstond het typische landschap van de Weerribben.

In het zuidelijke deel van het Nationaal Park gingen de (te) smalle legakkers ten onder tijdens stormen. Zo ontstonden grote plassen als de Belterwijde en Beulakerwijde, geweldig om te varen, surfen en suppen. Helemaal uniek is dit landschap in een ijzige winter, wanneer je er lange schaatstochten kunt maken.

Zeldzame, beschermde soorten

De planten en dieren in dit gebied voelen zich er thuis dankzij de unieke combinatie van water en land. Hier komen zeldzame soorten voor, zoals de grote vuurvlinder. Deze natte regio is zelfs de enige plek waar je deze zwaar beschermde oranje fladderaar kunt aantreffen – let goed op de aanwezigheid van waterzuring, de waardplant.

Ook de karekiet, zwarte stern, rietorchis en echte koekoeksbloem kun je hier spotten, en misschien wel een zeearend. Verder voelen otters en lepelaars zich in dit gebied helemaal thuis, evenals reeën – dit zijn goede zwemmers.

Levende natuur

Er is overigens nog iets unieks. Je kunt hier laagveen in wording bewonderen. Dit trilveen bestaat uit een hecht, drijvend pakket waterplanten. Zodra op dit groene eilandje riet gaat groeien, raakt het verankerd met de bodem en is het proces van verlanding weer een stukje verder. In een paar jaar tijd kan een waterstrook zelfs dichtgroeien. Natuurbeheerders zetten hier onder meer het aloude beroep van rietsnijder in om het water open te houden.

Doen!

Ga fietsen, varen, suppen, wandelen of schaatsen, zo kun je Nationaal Park Weerribben-Wieden van binnenuit bewonderen. Beleef de waterrijke natuur van dichtbij, op haar mooist. Dit kan vanaf het water door een vaartocht of per sup. Wandel tussen water en riet, met deze ANWB wandelkaart verdwaal je niet. Neem ook zeker een verrekijker en vogelgids mee en geniet van alles wat voorbij vliegt. Neem een vogelgids mee. Houd er rekening mee dat honden dit kwetsbare leefwereld van wilde dieren kunnen verstoren en daarom op veel plekken niet mogen komen.

3x in de buurt

En als je dan toch in de buurt bent, vind je deze tips misschien ook interessant: Dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote en Pantropica in Luttelgeest.

ANWB Gastvrijpunten in de omgeving

Bij Gastvrijpunten kun je terecht voor wat lekkers, een sanitaire stop of het opladen van de fietsaccu. Meer over ANWB Gastvrij