Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Grenspark Kalmthoutse Heide

Oase van stilte in Nederland en België

Rust. Ruimte. Voor een ontspannen wandeling of rondje fietsen zit je goed in Grenspark Kalmthoutse Heide. Bossen, heidevelden, vennen en zandduinen zo ver het oog reikt, en in augustus het overweldigende purperpaars van de bloeiende hei.

Het enige wat je hoort op de Kalmthoutse Heide, zijn je eigen voetstappen, getwinkelier van vogels, gezoem van insecten en het ruisen van de wind. De Kalmthoutse Heide mag zich officieel een 3-Sterren Stiltegebied noemen. Uitgebreide geluidsmetingen hebben dat aangetoond. Een zucht van verlichting mag hier best, maar dan wel heel zachtjes.

Melodieuze klanken

Grenspark Kalmthoutse Heide is 60 vierkante kilometer afwisselende natuur, van heidevelden tot waterrijke oude polderlandschappen. Dankzij de stilte kun je de melodieuze klanken van de boomleeuwerik misschien wel opvangen. Of de zang van de roodborsttapuit, herkenbaar aan het opvallende einde: een tikkend geluidje. Hier leven de gladde slang, rugstreeppad, reeën, hazen en dertig soorten libellen.

Ook groeit er zonnedauw. Dat kan overleven op voedselarme grond omdat het een echte vleeseter is. Het plantje leeft van insecten die blijven plakken aan de kleverige druppeltjes ‘dauw’ op de bladeren.

De Brabantse Wal, tussen hoog en laag

Het Nederlandse deel van het Grenspark bestaat uit enkele heel verschillende landschappen zoals de Ossendrechtse Heide (de naam zegt het al) en de Abdijbossen en de Noordpolder helemaal in het westen.

Deze Noordpolder ligt een stuk lager dan de rest van het Grenspark, aan de voet van de Brabantse Wal, een overgangsgebied tussen de arme zandgronden (hoog) en de Zeeuwse klei (laag). Zelfs op de kaart kun je het verschil zien, ongeveer tussen Ossendrecht en Hoogerheide. Zelf zien? Volg de bordjes van wandelroute Pauw (5 km) en je loopt deels over de Brabantse Wal met veel klimmetjes en dalen.

Doen!

  • Fietsroute de Zoomroute (43 km) brengt je langs de rand van het Brabantse land. Vroeger stroomde hier de Schelde, die happen nam uit het Brabantse zandplateau. Je fietst over de Brabantse Wal, langs het moerassige Markiezaatsmeer, door polders en over dijken.
  • Manoeuvreer je mountainbike over singletracks en door uitdagende kombochtjes, in totaal 45 km. De route loopt door het Nederlandse deel, door de Stoppelbergen-Wildernissen, Staartse Heide en Abdijbossen. Vanaf 1 oktober 2021 is een mountainbikevignet verplicht, te koop via de website.
  • In Klimbos Brabantse Wal bij Bergen op Zoom klim je door de bomen over netten, lianen, bruggetjes en met een tokkelbaan en een vrije val.
  • Luchtvaartmuseum Wings over Woensdrecht laat je alles zien over de geschiedenis van de luchtvaart rondom vliegveld Woensdrecht.

Toegang

Er zijn vier toegangspoorten met voorzieningen zoals bezoekerscentra, horeca en parkeergelegenheid: in het Nederlandse Ossendrecht en Putte en het Belgische Essen en Kalmthout (Bezoekerscentrum De Vroente is t/m 2023 gesloten in verband met een verbouwing).

De uitkijktoren in België

De uitgestrekte Kalmthoutse Heide vormt het Belgische deel van het Grenspark. Een oase van stilte voor wandelaars, fietsers en ruiters. Auto’s komen niet verder dan de randen van dit heide- en stuifzandgebied. Er liggen vennen als Putse Moer en Stappersven (schaatsen in de winter!), uitkijktoren De Stapper is favoriet bij de bezoekers en het schilderachtige Boswachtershuisjeligt er eenzaam aan de Nolsebaan.

Doen!

  • Wandelroute De Vlinder (2,7 km) is ook voor mensen met een visuele beperking. Natuurlijke elementen zoals boomstammen wijzen je de weg als je loopt met een wandelstok. De Vlinderapp (Android of iOS) geeft uitleg over natuur en geschiedenis.
  • In de Eerste Wereldoorlog plaatste de Duitse overheerser een afscheiding tussen Essen en Kalmthout, De Doodendraad. Ze wilden op die manier voorkomen dat Belgische vluchtelingen het neutraal gebleven Nederland zouden bereiken. Een restant vind je vlak bij de Korte Heuvelstraat in Kalmthout.

Nog meer routes en activiteiten

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd, in grote delen van het Grenspark. Niet in begrazingsgebieden, let op de bordjes. Er zijn ook losloopgebieden.
  • Paardrijden over de bewegwijzerde Grensroute verzekert je van 30 kilometer rijplezier door Nederland en België. Wil je er een nachtje over slapen? Dat kan bij een van de B&B’s onderweg waar ook je paard welkom is.
Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.