Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Pracht en praal in glooiende en bosrijke Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een klasse apart. Als een parelsnoer liggen landgoederen langs wandelpaden, provinciale wegen en lommerrijke lanen. Ze verraden de pracht en praal van deftige families van weleer te midden van hooggelegen bos en laaggelegen uiterwaarden. Unieke natuur en cultureel erfgoed dicht bij de stad.

'De stilte der natuur heeft veel geluiden', luidt de tekst van dichteres Henriëtte Roland Holst op een bankje dat uitziet op de hei op de Utrechtse Heuvelrug. Het is de stilste plek van Nederland. De rustminnende mens kan genieten van een wandeling, fiets- of ruitertocht door het bos. En als je goed oplet, kun je op deze hoge zandrug een ree, hert of konijn tegenkomen.

Het gebied strekt zich uit van het Gooimeer bij Huizen tot aan het rivierdal aan de Nederrijn bij Rhenen. Dat uitersten als laaggelegen uiterwaarden en hooggelegen bossen naast elkaar liggen, is uniek in Nederland. In de glooiing tref je ook uitgestrekte heidevelden en stuifzandvlaktes aan. Voor stedelingen die dicht bij huis van natuur of cultuurerfgoed willen genieten is het ideaal. Voor hen mag de glorie van tientallen landgoederen en buitenplaatsen niet ontbreken. Nog altijd is 6.000 hectare grond van het Nationaal Park in particuliere handen.

Praktische informatie

De Utrechtse Heuvelrug heeft een oppervlakte van 10.000 hectare. Op de ontdekkaart vind je alle entrees. 

Activiteiten

Wist je dat ook Ouwehands Dierenpark op de Utrechtse Heuvelrug ligt? Kijk voor meer leuke activiteiten op de website van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Dieren

Konijnen, dassen, reeën en herten.

Highlights

  • Meer dan 100 landgoederen en buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande.
  • Beschermde dorpsgezichten: Amerongen, Driebergen, Rhenen en Zeist.
  • Baarnse Bos dat vroeger bij paleis Soestdijk hoorde.

Honden

Honden zijn aangelijnd welkom, tenzij anders staat aangegeven. Bekijk de actuele informatie.

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

Daarnaast vind je op de ontdekkaart alle gastheren in het park (horeca en accomodatie).

Routes

Speciaal voor jou geselecteerd