Ontdek de Waddeneilanden

Ervaar het eilandgevoel met onze tips

Zodra de veerboottrossen worden losgegooid, begint dat unieke Waddeneiland-gevoel te kriebelen. We nemen je mee langs de hoogtepunten van elk eiland en geven je tips wat er allemaal te doen is.

Rust & Ruimte op ‘Schier’

Schiermonnikoog is een ultiem walhalla voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Niet voor niets is het gehele eiland een officieel Nationaal Park en (bezoekers)auto’s zijn er dan ook niet welkom. Via een fijnmazig netwerk van fietspaden is de flora en fauna van ‘Schier’ perfect te verkennen en Natuurmonumenten verzorgt – per tractor – excursies naar het uiterste puntje van het eiland, de Balg.

Een spannende – en vrij toegankelijke – attractie is De Wasserman-bunker, ooit onderdeel van de Atlantikwall uit WOII. Schiermonnikoog onderscheidt zich door zeer brede stranden. Op één daarvan – bij Paal 3 – worden vanuit een oude stadsbus schilderworkshops gegeven, voor kinderen en volwassenen. Jonge gezinnen kunnen zich verder vermaken aan de Berkenplas, een speelmeertje midden in het bos op het eiland.

In het dorp Schiermonnikoog bevindt zich het fameuze Hotel van der Werff, dat ondermeer een traditionele gelagkamer koestert met een klassieke toog, houten tafeltjes en uiteraard een biljart. Geregeld kan je de meer culturele BN-ers hier aan een versnapering zien zitten.

Overnacht drie dagen op Schiermonnikoog met ANWB Ledenreizen of boek een camping op de Waddeneilanden.
Meer tips voor Schiermonnikoog
 

Ameland: voor de hele familie

Het zeer duinenrijke Ameland is bij uitstek een gezinseiland. De auto mag mee, wat de logistiek overzichtelijk maakt. Het eiland kent vier schattige dorpjes, van oost naar west zijn dat: Buren, Nes, Ballum (met een vliegveldje!) en Hollum. Bij dit laatste plaatsje ligt overigens Beachclub The Sunset, dat een Ibiza-vibe heeft en waar je vanaf het loungeterras – inderdaad – van adembenemende zonsondergangen kan genieten.

Voor jongere kinderen (4 t/m 8 jaar) worden er verder spannende schatgraaftochten georganiseerd, onder leiding van een echte strandjutter. Aanrader is eveneens de beklimming (55 m. hoog, 236 treden) van de gietijzeren vuurtoren uit 1880. Mocht de zee (of het strand) nog te koud zijn: Ameland kent liefst drie verwarmde, gedeeltelijk overdekte, zwembaden: altijd fijn voor de familie! Dorst & trek? Volg dan de fietsroute Amelander Product, die in restaurants en bij boerderijtjes voert langs licht gezouten scharrellam, geurend roggebrood, een plak polderkaas met grove mosterd en het proeflokaal van de Amelander Bierbrouwerij in Ballum.

Overnacht drie dagen op Ameland met ANWB Ledenreizen of boek een camping op de Waddeneilanden.
Meer tips voor Ameland

Te kust en te keur op Terschelling

Of je nu van bijzondere vogels spotten houdt in natuurreservaat De Boschplaat, of van lekker uitgaan in Danscafé De Stoep in Midsland: Terschelling biedt voor iedereen een breed pallet aan recreatie, waarna je weer kan uitwaaien en/of chillen op de liefst 40 kilometer aan strand.

Populair en uniek zijn de huifkartochten langs het natuurschoon, of richting het drenkelingenhuisje, dat net als de Brandaris een eiland-icoon is. Vanuit West-Terschelling kan je met het vintage vissersschip Talisman zeehondenexcursies maken. De kapitein geeft daarbij bovendien 99 procent garantie op het zien – zonder verrekijker – van deze Waddenzee-mascottes! In dit dorp zelf zit Woodstock, een zogeheten vegan-kledingwinkel,  met vrolijke en kleurrijke kleding in de kenmerkende Oerol-stijl. De beroemdste Terschellinger blijft natuurlijk Hessel, die (bijna) elke avond met zijn dochter Tess optreedt in zijn eigen eetcafé De Groene Weide. En daarna kan je nog lang (tot 02.00 uur) het rijke nachtleven – van house tot Nederlandstalig – op het eiland verkennen.

Overnacht vier of vijf dagen op Terschelling met ANWB Ledenreizen of boek een camping op de Waddeneilanden.

Plan jouw uitjes op Terschelling of bekijk alle tips.

Cultuursnuiven op Vlieland

Behalve de zilte lucht, kan je op Vlieland ideaal cultuur snuiven. Geniet bijvoorbeeld van klassieke concerten in de monumentale Nicolaaskerk, of bezoek het popfestival Into the Great Wide Open (weer in 2021). Omdat de beroemde dichter Slauerhoff veel op Vlieland verbleef, is er een glazen platen-route uitgezet met zijn poëzie. In de Reddingbootschuur is weer ruimte voor beeldende kunst. Een prominente landmark is de Vuurboetsduin, met zijn 45 meter de hoogste duin van het Waddengebied. Niet voor niets is het ook de locatie van de vuurtoren. In de zomer kan je vanaf de Vliehors per veerdienst ook een uitstapje maken naar Texel.

Bijzonder is verder paviljoen Gestrand, dat als één van de weinige strandtenten in Nederland aan het Wad ligt. Het uitzicht is prachtig en het menu duurzaam. De bijnaam van het autovrije Vlieland luidt overigens het ‘Capri van de Lage Landen’, of de ‘Hamptons van Nederland’, gezien de soms mondaine en bekende bezoekers.
Overnacht drie dagen op Vlieland met ANWB Ledenreizen of boek een camping op de Waddeneilanden.
Meer tips voor Vlieland

Texel, vertrouwd & ápart

Texel, het grootste Waddenland, biedt naast zon, strand en zee ook bijzonder vakantievertier, zoals bij Woolness in Cocksdorp, waar je je kan wikkelen in – uiteraard – écht Texels schapenwol, oftewel een wolbad, dat helend en ontspannend werkt.

Luxe overnachten bij het vliegveld Texel? Dat kan weer bij De Vlijt Airportsuites, waar je vanuit je bed zo een parachutesprong kan boeken. Bekend is natuurlijk Ecomare, een natuurmuseum en ook een zeehondenopvang, die zowel vertederend als leerzaam is.  Een (andere) kidsmagneet verderop in Den Hoorn is De Bonte Belevenis. Kinderen mogen hier zelf brood bakken, of zeepjes en kaarsen maken. Ook leuk zijn de zogeheten bezoekboerderijen, waar gezinnen, interactief kennis kunnen maken met de lokale producten, zoals kaas, lamsvlees, paddenstoelen en ook – gelukkig – roomijs.

Het landschap op Texel is divers. Je vindt er ook heide, bossen, kwelders en in het voorjaar zelfs bollenvelden!  Texel’s beroemdste inwoner Jan Wolkers was vaak in het gebied De Slufter te vinden, waar hij met zijn kijker de 400 vogelsoorten beloerde.
Overnacht drie dagen op Texel met ANWB Ledenreizen of zoek en boek een camping op Texel
Meer tips voor Texel

Corona en je boottocht

De Corona-regelgeving heeft vooral consequenties voor de bootdiensten richting de Waddeneilanden. Net als in het openbaar vervoer moeten alle passagiers boven de 13 jaar een mondkapje dragen. Verder is de capaciteit van de schepen teruggebracht tot 30 á 40 procent van het normale aantal opvarenden. Om te voorkomen dat er mensen op de kade achterblijven, moet er (vanaf half juni) verplicht gereserveerd worden voor de afvaarten naar Schiermonnikoog en Ameland.

Rederij Doeksen, die vanaf Harlingen de verbindingen onderhoudt met Terschelling en Vlieland, probeert deze zomer met meer afvaarten haar klanten te faciliteren. De aparte watertaxi’s richting de eilanden varen voorlopig niet, of met zeer beperkte, of geselecteerde (één familie) capaciteit.

De veerdienst naar Texel vaart volgens het normale schema. Rederij TESO adviseert mensen wel om de boottickets vooraf aan te schaffen. Bij de kassa wordt geen contant geld meer aangenomen.

Ook interessant?