Ontdek de Waddeneilanden
Ervaar het eilandgevoel met onze tips
Zodra de veerboottrossen worden losgegooid, begint dat unieke Waddeneiland-gevoel te kriebelen. We nemen je mee langs de hoogtepunten van elk eiland en geven je tips over wat er allemaal te doen is.
Rust en ruimte op ‘Schier’
Schiermonnikoog is een ultiem walhalla voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Niet voor niets is het gehele eiland een officieel Nationaal Park en (bezoekers)auto’s zijn er dan ook niet welkom. Via een fijnmazig netwerk van fietspaden is de flora en fauna van ‘Schier’ perfect te verkennen en Natuurmonumenten verzorgt – per tractor – excursies naar het uiterste puntje van het eiland, de Balg.
Een spannende – en vrij toegankelijke – attractie is De Wasserman-bunker, ooit onderdeel van de Atlantikwall uit WOII. Schiermonnikoog onderscheidt zich door zeer brede stranden. Op één daarvan – bij Paal 3 – worden vanuit een oude stadsbus in de zomermaanden schilderworkshops gegeven, voor kinderen en volwassenen. Jonge gezinnen kunnen zich verder vermaken aan de Berkenplas, een speelmeertje midden in het bos op het eiland.
In het dorp Schiermonnikoog bevindt zich het fameuze Hotel van der Werff, dat onder meer een traditionele gelagkamer koestert met een klassieke toog, houten tafeltjes en uiteraard een biljart. Geregeld kun je hier BN-ers hier aan een versnapering zien zitten.
Lees meer tips voor Schiermonnikoog.
Ameland: voor de hele familie
Het zeer duinenrijke Ameland is bij uitstek een gezinseiland. De auto mag mee, wat de logistiek overzichtelijk maakt. Het eiland kent vier schattige dorpjes, van oost naar west zijn dat: Buren, Nes, Ballum (met een vliegveldje!) en Hollum. Bij dit laatste plaatsje ligt overigens Beachclub The Sunset, dat een Ibiza-vibe heeft en waar je vanaf het loungeterras – inderdaad – van adembenemende zonsondergangen kan genieten.
Voor jongere kinderen (4 t/m 8 jaar) worden er spannende schatgraaftochten georganiseerd, onder leiding van een echte strandjutter. Aanrader is eveneens de beklimming (55 m. hoog, 236 treden) van de gietijzeren vuurtoren uit 1880. Mocht de zee (of het strand) nog te koud zijn: Ameland kent liefst drie verwarmde, gedeeltelijk overdekte zwembaden: altijd fijn voor de familie! Dorst & trek? Volg dan de fietsroute Amelands Product, die naar restaurants en boerderijtjes voert langs licht gezouten scharrellam, geurend roggebrood, een plak polderkaas met grove mosterd en het proeflokaal van de Amelander Bierbrouwerij in Ballum.
Meer tips voor Ameland.
Te kust en te keur op Terschelling
Of je nu houdt van bijzondere vogels spotten in natuurreservaat De Boschplaat of van lekker uitgaan in Danscafé De Stoep in Midsland: Terschelling biedt voor iedereen een breed pallet aan mogelijkheden. Om daarna weer lekker uit te waaien op de liefst 40 kilometer aan strand.
Populair en uniek zijn de huifkartochten langs het natuurschoon of richting het drenkelingenhuisje, dat net als de Brandaris een eiland-icoon is. Vanuit West-Terschelling kun je met het vintage vissersschip Talisman zeehondenexcursies maken. De kapitein geeft daarbij bovendien 99 procent garantie op het zien – zonder verrekijker – van deze Waddenzee-mascottes! In West-Terschelling zit Woodstock, een zogeheten vegan-kledingwinkel, met vrolijke en kleurrijke kleding in de kenmerkende Oerol-stijl.
Plan jouw uitjes op Terschelling of bekijk alle tips.
Cultuursnuiven op Vlieland
Behalve de zilte lucht kun je op Vlieland ook perfect cultuur opsnuiven. Geniet bijvoorbeeld van klassieke concerten in de monumentale Nicolaaskerk, of bezoek het popfestival Into the Great Wide Open (in 2024 van 29 augustus tot en met 1 september). Omdat de beroemde dichter Slauerhoff veel op Vlieland verbleef, is er een glazen platenroute uitgezet met zijn poëzie. In de Reddingbootschuur is ruimte voor beeldende kunst. Een prominent landmark is de Vuurboetsduin, met zijn 45 meter de hoogste duin van het Waddengebied. In de zomer kan je vanaf de Vliehors per veerdienst ook een uitstapje maken naar Texel.
Bijzonder is paviljoen Gestrand dat als een van de weinige strandtenten in Nederland aan het Wad ligt. Het uitzicht is prachtig en het menu duurzaam. De bijnaam van het autovrije Vlieland luidt overigens het ‘Capri van de Lage Landen’, of de ‘Hamptons van Nederland’, gezien de soms mondaine en bekende bezoekers.
Meer tips voor Vlieland.
Texel, vertrouwd en apart
Texel, het grootste waddeneiland, biedt naast zon, strand en zee ook bijzonder vakantievertier, zoals bij Woolness in Cocksdorp, waar je je kunt wikkelen in – uiteraard – écht Texelse schapenwol, oftewel een wolbad, dat helend en ontspannend werkt.
Luxe overnachten bij het vliegveld Texel kan bij De Vlijt Airportsuites waar je vanuit je bed een parachutesprong kan boeken. Bekend is natuurlijk Ecomare, een natuurmuseum en ook een zeehondenopvang die zowel vertederend als leerzaam is. Een (andere) kidsmagneet zit verderop in Den Hoorn: Landgoed De Bonte Belevenis. Kinderen mogen hier zelf brood bakken of zeepjes en kaarsen maken. Ook leuk zijn de zogeheten bezoekboerderijen waar gezinnen interactief kennis kunnen maken met de lokale producten, zoals kaas, lamsvlees, paddenstoelen en ook – lekker – roomijs.
Het landschap op Texel is divers. Je vindt er ook heide, bossen, kwelders en in het voorjaar zelfs bollenvelden! Texels beroemdste inwoner Jan Wolkers was vaak in het gebied De Slufter te vinden waar hij met zijn kijker de 400 vogelsoorten beloerde.
Meer tips voor Texel.