Ontdek de Waddeneilanden

Ervaar het eilandgevoel met onze tips

Zodra de veerboottrossen worden losgegooid, begint dat unieke Waddeneiland-gevoel te kriebelen. We nemen je mee langs de hoogtepunten van elk eiland en geven je tips wat er allemaal te doen is.

Rust en ruimte op ‘Schier’

Schiermonnikoog is een ultiem walhalla voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Niet voor niets is het gehele eiland een officieel Nationaal Park en (bezoekers)auto’s zijn er dan ook niet welkom. Via een fijnmazig netwerk van fietspaden is de flora en fauna van ‘Schier’ perfect te verkennen en Natuurmonumenten verzorgt – per tractor – excursies naar het uiterste puntje van het eiland, de Balg.

Een spannende – en vrij toegankelijke – attractie is De Wasserman-bunker, ooit onderdeel van de Atlantikwall uit WOII. Schiermonnikoog onderscheidt zich door zeer brede stranden. Op één daarvan – bij Paal 3 – worden vanuit een oude stadsbus schilderworkshops gegeven, voor kinderen en volwassenen. Jonge gezinnen kunnen zich verder vermaken aan de Berkenplas, een speelmeertje midden in het bos op het eiland.

In het dorp Schiermonnikoog bevindt zich het fameuze Hotel van der Werff, dat onder meer een traditionele gelagkamer koestert met een klassieke toog, houten tafeltjes en uiteraard een biljart. Geregeld kan je de meer culturele BN-ers hier aan een versnapering zien zitten.

Boek een camping op Schiermonnikoog of een van de andere Waddeneilanden en lees meer tips voor Schiermonnikoog.

Ameland: voor de hele familie

Het zeer duinenrijke Ameland is bij uitstek een gezinseiland. De auto mag mee, wat de logistiek overzichtelijk maakt. Het eiland kent vier schattige dorpjes, van oost naar west zijn dat: Buren, Nes, Ballum (met een vliegveldje!) en Hollum. Bij dit laatste plaatsje ligt overigens Beachclub The Sunset, dat een Ibiza-vibe heeft en waar je vanaf het loungeterras – inderdaad – van adembenemende zonsondergangen kan genieten.

Voor jongere kinderen (4 t/m 8 jaar) worden er verder spannende schatgraaftochten georganiseerd, onder leiding van een echte strandjutter. Aanrader is eveneens de beklimming (55 m. hoog, 236 treden) van de gietijzeren vuurtoren uit 1880. Mocht de zee (of het strand) nog te koud zijn: Ameland kent liefst drie verwarmde, gedeeltelijk overdekte, zwembaden: altijd fijn voor de familie! Dorst & trek? Volg dan de fietsroute Amelander Product, die in restaurants en bij boerderijtjes voert langs licht gezouten scharrellam, geurend roggebrood, een plak polderkaas met grove mosterd en het proeflokaal van de Amelander Bierbrouwerij in Ballum.

Overnacht drie dagen op Ameland. Meer tips voor Ameland.

Te kust en te keur op Terschelling

Of je nu van bijzondere vogels spotten houdt in natuurreservaat De Boschplaat, of van lekker uitgaan in Danscafé De Stoep in Midsland: Terschelling biedt voor iedereen een breed pallet aan recreatie, waarna je weer kan uitwaaien en/of chillen op de liefst 40 kilometer aan strand.

Populair en uniek zijn de huifkartochten langs het natuurschoon, of richting het drenkelingenhuisje, dat net als de Brandaris een eiland-icoon is. Vanuit West-Terschelling kan je met het vintage vissersschip Talisman zeehondenexcursies maken. De kapitein geeft daarbij bovendien 99 procent garantie op het zien – zonder verrekijker – van deze Waddenzee-mascottes! In dit dorp zelf zit Woodstock, een zogeheten vegan-kledingwinkel,  met vrolijke en kleurrijke kleding in de kenmerkende Oerol-stijl. De beroemdste Terschellinger blijft natuurlijk Hessel, die (bijna) elke avond met zijn dochter Tess optreedt in zijn eigen eetcafé De Groene Weide. En daarna kan je nog lang (tot 02.00 uur) het rijke nachtleven – van house tot Nederlandstalig – op het eiland verkennen.

Overnacht vier of vijf dagen op Terschelling of boek een camping op een van de andere Waddeneilanden. Plan jouw uitjes op Terschelling of bekijk alle tips.

Cultuursnuiven op Vlieland

Behalve de zilte lucht, kan je op Vlieland ideaal cultuur snuiven. Geniet bijvoorbeeld van klassieke concerten in de monumentale Nicolaaskerk, of bezoek het popfestival Into the Great Wide Open. Omdat de beroemde dichter Slauerhoff veel op Vlieland verbleef, is er een glazen platen-route uitgezet met zijn poëzie. In de Reddingbootschuur is ruimte voor beeldende kunst. Een prominent landmark is de Vuurboetsduin, met zijn 45 meter de hoogste duin van het Waddengebied. In de zomer kan je vanaf de Vliehors per veerdienst ook een uitstapje maken naar Texel.

Bijzonder is verder paviljoen Gestrand, dat als een van de weinige strandtenten in Nederland aan het Wad ligt. Het uitzicht is prachtig en het menu duurzaam. De bijnaam van het autovrije Vlieland luidt overigens het ‘Capri van de Lage Landen’, of de ‘Hamptons van Nederland’, gezien de soms mondaine en bekende bezoekers.

Overnacht drie dagen op Vlieland. Meer tips voor Vlieland.

Texel, vertrouwd en ápart

Texel, het grootste waddeneiland, biedt naast zon, strand en zee ook bijzonder vakantievertier, zoals bij Woolness in Cocksdorp, waar je je kunt wikkelen in – uiteraard – écht Texels schapenwol, oftewel een wolbad, dat helend en ontspannend werkt.

Luxe overnachten bij het vliegveld Texel kan bij De Vlijt Airportsuites, waar je vanuit je bed zo een parachutesprong kan boeken. Bekend is natuurlijk Ecomare, een natuurmuseum en ook een zeehondenopvang, die zowel vertederend als leerzaam is.  Een (andere) kidsmagneet verderop in Den Hoorn is De Bonte Belevenis. Kinderen mogen hier zelf brood bakken, of zeepjes en kaarsen maken. Ook leuk zijn de zogeheten bezoekboerderijen, waar gezinnen, interactief kennis kunnen maken met de lokale producten, zoals kaas, lamsvlees, paddenstoelen en ook – gelukkig – roomijs.

Het landschap op Texel is divers. Je vindt er ook heide, bossen, kwelders en in het voorjaar zelfs bollenvelden! Texels beroemdste inwoner Jan Wolkers was vaak in het gebied De Slufter te vinden, waar hij met zijn kijker de 400 vogelsoorten beloerde.

Overnacht drie dagen op Texel of zoek en boek een camping op een van de andere waddeneilanden. Meer tips voor Texel.

Podcast luistertip
In de ANWB podcast Verborgen Verhalen gaat Pascal van Hulst naar alle uithoeken van Nederland, op zoek naar mysteries. Luister hier de aflevering over piraat Klaus Störtebeker, heer en meester over de Waddenzee.

Ook interessant?