Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat die per land verschillen, maakten wij een overzicht van de regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen - en ook spijkerbanden - per land. In dit overzicht Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland verwijzen we naar pagina's per land.

Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland

Regels per land

Lekke winterband? Met wegenwacht is de beste hulp altijd dichtbij, ook in het buitenland.

Bekijk de pakketten

Sneeuwkettingen omleggen

Winterbanden: aansprakelijkheid en boetes

In veel landen is het strafbaar om op in de winter op zomerbanden te rijden. Je hebt dan immers minder grip en brengt anderen en jezelf in gevaar. De remweg is langer en je auto kan gemakkelijker in een slip raken. Het niet gebruiken van winterbanden (of sneeuwkettingen) terwijl dat wel verplicht is, heeft niet alleen een boete tot gevolg, maar kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. De boete verschilt per land. Duitsland kent een oplopende boete: het niet hebben van geschikte banden € 60, bij hinder is de boete € 80 en bij gevaarzetting € 100 enz. (bedragen vanaf 13-12-2016). In Oostenrijk kan dat oplopen tot € 5.000,- en inbeslagname van de auto. Ook in de meeste andere landen kan het strafbaar zijn, daar geldt geen vast bedrag maar kijkt men naar de feitelijke omstandigheden.

Als je betrokken bent bij een ongeval en je rijdt op ongeschikte banden, kan het betekenen dat je (een groter deel van je) eigen schade of dat van de tegenpartij zelf moet dragen dan wanneer je op geschikte banden had gereden.

Sneeuwkettingen en aansprakelijkheid

Ook de regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land. In veel wintersportgebieden geldt bij sneeuwval en daarna de verplichting sneeuwkettingen te gebruiken. Voor campers gelden dezelfde regels als voor personenauto's. Voor caravans bestaat er geen verplicht gebruik van winterbanden, maar het levert wel een betere wegligging op bij winterse omstandigheden.

Lees ook: