Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat die per land verschillen, maakten wij een overzicht van de regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen - en ook spijkerbanden - per land. In dit overzicht Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland verwijzen we naar pagina's per land.

Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland

Regels per land

Lekke winterband? Met wegenwacht is de beste hulp altijd dichtbij, ook in het buitenland.

Bekijk de pakketten

Sneeuwkettingen omleggen

Winterbanden: aansprakelijkheid en boetes

In veel landen is het strafbaar om op in de winter op zomerbanden te rijden. Je hebt dan immers minder grip en brengt anderen en jezelf in gevaar. De remweg is langer en je auto kan gemakkelijker in een slip raken. Het niet gebruiken van winterbanden (of sneeuwkettingen) in landen waar dat wel verplicht is, levert niet alleen vaak een boete op maar kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. De boete verschilt per land. Dit kan gaan om een vast bedrag, maar ook kan de boete afhankelijk zijn van de weersomstandigheden en in hoeverre iemand verkeersoverlast (of een ongeval) veroorzaakt zonder de juiste banden. 

Als je betrokken bent bij een ongeval en je rijdt op ongeschikte banden, kan het betekenen dat je (een groter deel van je) eigen schade of dat van de tegenpartij zelf moet dragen dan wanneer je op geschikte banden had gereden.

Sneeuwkettingen en aansprakelijkheid

Ook de regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land. In veel wintersportgebieden geldt bij sneeuwval en daarna de verplichting sneeuwkettingen te gebruiken. Voor campers gelden dezelfde regels als voor personenauto's. Voor caravans bestaat er geen verplicht gebruik van winterbanden, maar het levert wel een betere wegligging op bij winterse omstandigheden.

Lees ook: