Naar artikel

Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland

In welk land zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht?

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat die per land verschillen, maakten wij een overzicht van de regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen - en ook spijkerbanden - per populair Europees vakantieland. Bekijk per land wat de regels zijn:

Winterbanden en sneeuwkettingen in Europa

Regels per land

Lekke band? Met Wegenwacht is de beste hulp altijd dichtbij, ook in het buitenland.

Winterbanden: aansprakelijkheid en boetes

In veel landen is het strafbaar om op in de winter op zomerbanden te rijden. Je hebt dan immers minder grip en brengt anderen en jezelf in gevaar.

  • De remweg is langer en je auto kan gemakkelijker in een slip raken. Het niet gebruiken van winterbanden (of sneeuwkettingen) in landen waar dat wel verplicht is, levert niet alleen vaak een boete op maar kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.
  • De boete verschilt per land. Dit kan gaan om een vast bedrag, maar ook kan de boete afhankelijk zijn van de weersomstandigheden en in hoeverre iemand verkeersoverlast (of een ongeval) veroorzaakt zonder de juiste banden. 

Als het gebruik van winterbanden verplicht is en je zonder winterbanden de weg op gaat kun je een boete krijgen. Als je hinder of een ongeval veroorzaakt door zonder winterbanden te rijden kan de  geldboete worden verhoogd. 

Als je betrokken raakt bij een ongeval, dan kan het niet gebruiken van geschikte autobanden gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en de te betalen schadevergoeding. Je moet dan mogelijk een groter deel van de schade van de wederpartij vergoeden of je kunt een groter deel van de eigen schade niet verhalen op de wederpartij, dan wanneer je op geschikte banden had gereden.

Sneeuwkettingen en aansprakelijkheid

Ook de regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land. In veel wintersportgebieden geldt bij sneeuwval en daarna de verplichting sneeuwkettingen te gebruiken. 

Andere veelgestelde vragen over winterbanden in het buitenland

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.