Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat die per land verschillen, maakten wij een overzicht van de regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen - en ook spijkerbanden - per land. In dit overzicht Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland verwijzen we naar pagina's per land.

Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland

Regels per land

 

Sneeuwkettingen omleggen

Sneeuwkettingen, spijkerbanden en aansprakelijkheid

Ook de regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land. In veel wintersportgebieden geldt bij sneeuwval en daarna de verplichting sneeuwkettingen te gebruiken.

Voor campers gelden dezelfde regels als voor personenauto's. Voor caravans bestaat er geen verplicht gebruik van winterbanden, maar het levert wel een betere wegligging op bij winterse omstandigheden.

Vooral in Scandinavische landen worden spijkerbanden gebruikt. Er zullen niet veel Nederlanders zijn die daarmee rond rijden, maar waar relevant noemen we de regels wel.

Het niet gebruiken van winterbanden als dit wel verplicht is, heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen. Ook is er de kans op een verkeersboete.