Een (andere) auto nodig?

Dit zijn je keuzes, van kopen tot delen

Elk jaar kiezen meer dan twee miljoen mensen voor een andere auto. Maar kies je dan nieuw of tweedehands? Betaal je hem in één keer of kies je voor private lease? Of deel je een auto met je buren? Wij rekenen met je mee...

Nieuwe auto kopen

Het kost een paar centen, maar dan krijg je wel een fonkelnieuwe auto, volledig naar eigen wens en met nog wekenlang die kenmerkende geur van nieuwigheid. En met een garantie van minimaal twee tot zeven jaar. Dat de auto meteen minder waard is - je schrijft erop af -  heb je op de koop toegenomen.

Hoe hoog is zo’n afschrijving? Koop je bijvoorbeeld een Kia Picanto ComfortPlusLine op benzine, dan kost je dat een kleine € 15.000,-. Na vijf jaar en 12.000 kilometer per jaar is je auto nog iets meer dan € 6.000,- waard. Dat betekent dat je elke maand € 145,- aan afschrijving kwijt bent, alleen heb je dat geld al bij aanschaf bij de autodealer achtergelaten. Bij een grotere Ford Focus Wagon van € 25.555,- is de afschrijving zelfs € 235,- per maand. Tel je daar de kosten voor onderhoud, benzine, verzekering en belasting bij op voor 12.000 kilometer per jaar en een gebruiksduur van vijf jaar, dan kost de Picanto € 353,- per maand en de Ford Focus € 514,-.

+ Een auto naar jouw smaak en wensen
+ Vele jaren garantie
- Hoge aanschafprijs
- Forse afschrijving

Bereken zelf eenvoudig je autokosten

Tweedehands auto kopen

In Nederland rijden bijna negen miljoen auto’s en de gemiddelde leeftijd is ruim tien jaar. Van alle West-Europeanen rijden wij in de oudste auto’s. Elk jaar wisselen er dan ook veel meer gebruikte auto’s (1.886.339 in 2019) van eigenaar dan dat er nieuwe (450.637 in 2019) worden verkocht. Waarom we zo graag een gebruikte auto kopen? Ze zijn goedkoper dan een nieuwe en er is veel aanbod. Nu maar hopen dat de vorige eigenaar een beetje zuinig met ‘jouw’ auto is omgesprongen. Met deze 4 stappen kom je in ieder geval beslagen ten ijs.

Lees ook 'Online een occasion kopen'

Tweedehands auto’s zijn er in alle prijsklassen. Het eerste type Kia Picanto (vanaf 2004) vind je al voor minder dan € 1.000,-. Voor een vijf jaar oude Picanto ben je, afhankelijk van staat, uitvoering en kilometerstand tussen de € 6.000,- en € 11.000,- kwijt. Ook het aanbod aan Ford Focussen is enorm, voor een vijf jaar oude stationwagen op benzine betaal je tussen de € 8.500,- en € 16.000,-. Ten opzichte van een nieuwe auto is de afschrijving een kleinere kostenpost en de verzekering goedkoper. Onderhoud is daarentegen weer duurder, omdat slijtagedelen op een gegeven moment aan vervanging toe zijn en je geen aanspraak meer kunt maken op de fabrieksgarantie. Ook het verbruik van een oude auto ligt vaak wat hoger.

+ Goedkoper in aanschaf dan een nieuwe auto
+ Enorm aanbod van occasions
- Beperkte of geen garantie
- Onzekerheid over technische staat

Bekijk het huidige aanbod occasions

Brandstof of elektrisch?

Je ziet steeds meer elektrische auto’s op straat en dat worden er de komende jaren alleen nog maar meer. Is het dan wel verstandig om nu een auto met een benzine- of dieselmotor te kopen? Op dit moment zijn elektrische auto’s vaak duurder dan auto’s met een verbrandingsmotor. Hoewel elektriciteit goedkoper is dan benzine, ben je door de hoge aanschafprijs van een elektrische auto onderaan de streep duurder uit dan met een brandstofauto. Wil je toch graag elektrisch rijden, dan is private lease een optie. Aan vaste lasten ben je per maand meer kwijt dan bij een nieuwe auto, maar dat verschil kan zich zo maar terugbetalen aan de goedkopere laadpaal.

Met een nieuwe personenauto op benzine of diesel hoef je voorlopig niet bang te zijn dat je milieuzones niet meer in mag. Dat ligt anders voor gebruikte auto’s met een dieselmotor, daar is het wel verstandig te kijken welke emissieklasse de occasion heeft. Vanaf dit jaar zijn er milieuzones waar dieselauto’s tot en met emissieklasse 3 of 4 geweigerd worden, vanaf 2025 komt emissieklasse 5 daar nog bij. Wie veel kilometers maakt en op zoek is naar een occasion, kan dan beter uitwijken naar een hybride of een auto op lpg.

+ Elektrisch: goedkoper in onderhoud, geen schadelijke uitstoot
- Elektrisch: duurder in aanschaf, beperkte actieradius
+ Brandstof: goedkoper in aanschaf, grotere actieradius
- Brandstof: hogere belastingen, vervuilend

Alles over elektrisch rijden

Auto private lease

Een nieuwe auto rijden, maar niet tienduizenden euro’s in één keer afrekenen? Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand en daarvoor krijg je niet alleen een nieuwe auto, maar is ook onderhoud, verzekering en wegenbelasting inbegrepen. Je betaalt dus alleen nog de benzine (of de stroom als je voor een elektrische auto kiest). Wie gaat rekenen kan zomaar tot de conclusie komen dat private lease goedkoper is dan een nieuwe of zelfs een jong gebruikte auto. Dat komt door het schaalvoordeel van leasemaatschappijen bij het afsluiten van koop-, onderhouds- en verzekeringscontracten. Je zit wel voor langere periode vast aan een flink maandbedrag en omdat het als krediet wordt gezien, heeft het invloed op je maximale hypotheeksom wanneer je een huis gaat kopen.

Pakken we de twee auto’s uit ons voorbeeld erbij, de Kia Picanto en Ford Focus Wagon, en rijden we 12.000 kilometer per jaar, dan komen we bij de Kia op een maandbedrag van € 219,- en voor de Ford op € 407,-. Tellen we daar de brandstofkosten bij op, dan is de kleine Kia € 35,- per maand goedkoper dan de auto zelf aanschaffen, in het geval van de Focus is het verschil een te verwaarlozen twee euro per maand.

+ Nieuwe auto voor een vast maandbedrag
+ Vaak goedkoper dan nieuw kopen
- Je gaat een contract aan voor langere tijd
- BKR-registratie

Een auto private leasen bij de ANWB

Auto delen

Heb je zo nu en dan een auto nodig, maar hecht je niet veel waarde aan het bezit van ervan, dan kun je kijken naar een van de vele deelinitiatieven. Zo kun je een abonnement nemen op een deelauto of via een website als SnappCar de auto van iemand in de buurt huren. Vaak betaal je voor je gevoel dan een aanzienlijk bedrag voor een enkel ritje, maar wie gaat rekenen zal snel inzien dat een auto die (het grootste deel van de tijd) stilstaat ook geld kost.

Ons rekenvoorbeeld zou mank gaan als je jaarlijks 12.000 kilometer gaat maken met deel- en huurauto’s, je bent dan veel duurder uit. Wie weinig kilometers maakt en niet per se een auto voor de deur hoeft te hebben, kan echter behoorlijk besparen. Een stadsauto van GreenWheels kost je – bij 300 kilometer en 15 uur per maand – circa € 142,- per maand, inclusief brandstof. Bij SnappCar huur je vanaf € 30,- per dag een kleine auto met honderd vrije kilometers, exclusief brandstof. Hoe zit het dan met je jaarlijkse autovakantie? Ga je in juli twee weken op pad met een gehuurde stationwagen, dan kost je dat zo'n € 700,-, exclusief brandstof.

+ Geen kosten aanschaf, onderhoud en verzekering
+ Een auto voor elke gelegenheid
- Auto staat niet voor de deur
- Reserveren is noodzakelijk

Lees meer over deelauto's gebruiken

Auto huren

Bij een huurauto denken we al snel aan een gedeukt autootje dat je ophaalt op een Spaans vliegveld. Natuurlijk, die zijn er nog steeds, maar ook in eigen land staan er duizenden auto’s klaar om verhuurd te worden. Van busjes voor verhuizingen en verbouwingen tot aan ruime personenauto’s voor kinderfeestjes of een autovakantie. Zonder deuken, maar doorgaans mét airco en andere moderne luxe. Handig wanneer je zelf geen auto voor de deur hebt staan of je eigen vierwieler te klein, te krap of te gammel is.

Ook via de ANWB kun je eenvoudig een auto huren. We stunten niet met lage prijzen om vervolgens voor elke aanvulling of optie een flinke opslag te rekenen, maar hanteren scherpe all-in prijzen. Je hebt dus een onbeperkt aantal kilometers, geen eigen risico en ook voor een tweede bestuurder hoef je niet bij te betalen. Je mag de auto zelfs op een andere locatie inleveren dan waar je hem hebt opgehaald! Toch pech onderweg? Sturen we gewoon de Wegenwacht op je af, ook als je geen abonnement hebt.

+ Geen vaste autolasten
+ Altijd de juiste auto voor de job
- Minder flexibel dan eigen auto voor de deur
- Tijd kwijt aan ophalen en wegbrengen huurauto

Dit moet je weten over een auto huren

Genoemde bedragen zijn momentopnames (april 2020).