Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zeven wandeltips voor een mooie kastelenroute

Kastelen gaan nooit vervelen. Als je over de ophaalbrug loopt is het alsof je in een antieke tijdmachine stapt, met machtige torens en een slotgracht. En opvallend vaak staan ze op een allesbehalve lelijke plek. Daarom 7 tips voor een mooie wandeling naar een kasteel.

Slot Loevestein

Route 1 - Te voet door 600 jaar geschiedenis

13 km, Gorinchem, Zuid-Holland
Vanaf het station in Gorinchem  ̶  een gemakkelijke bereikbare vestingstad  ̶  wandel je door zowel drie provincies als 600 jaar geschiedenis. Plus: langs brede rivieren waarbij je dan ook nog in het vestingstadje Woudrichem én Slot Loevestein komt. Misschien wel het bekendste kasteel van ons land, dankzij Hugo de Groot, die in 1621 uit dit slot ontsnapte in een boekenkist. Het kasteel is tegen betaling te bezoeken. Je kuiert langs fonkelend water, over eeuwenoude vestingwallen, door stadspoorten en langs tal van monumentale panden. Plus: per boot steek je Maas én Waal over. Leuk ter afwisseling van het wandelen langs de Grote Markt, het Tolhuis, de Gevangenpoort, Molen Nooit Volmaakt enzovoort.
Bekijk deze kastelenroute

Gastvrijpunt vlakbij de route: Metropole - Gorinchem
In het centrum van Gorinchem in een historisch pand vind je stadscafé Metropole. Hier word je geserveerd door mensen met een handicap, die voor een optimale en welkome sfeer zorgen.

Muiderslot

Route 2 – Langs zeesluizen, vestingwallen & ophaalbruggen

3 km, Muiden, Noord-Holland
Slechts drie kilometer lang is deze route. Maar ze gaan wel alle drie door een historisch decor: het vestingstadje Muiden. Gebouwd waar de Vecht in de Zuiderzee stroomde (muiden = monding). Zo fel als hier is gevochten  ̶  zowel tijdens de Tachtigjarige Oorlog als toen Napoleons troepen werden verjaagd  ̶  zo rustig is het hier nu. Je wandelt langs zeesluizen, vestingwallen en ophaalbruggen. En dan is daar het Muiderslot, een middeleeuwse burcht, met hoektorens en een gracht, 700 jaar oud. En vandaag een Rijksmuseum: dwaal door de historische tuinen, over de binnenplaats en van de kasteelkeuken naar de ridderzaal. Maar ga ook weer naar buiten, voor het Muizenfort en de Grote Kerk in het beschermde stadsgezicht van Muiden.
Bekijk deze kastelenroute

Kasteel Huize Ruurlo

Route 3 – Dolend door de Achterhoek

7 km, Ruurlo, Gelderland
Van het startpunt, station Ruurlo in de Achterhoek, loop je eerst naar het dorpshart, voor onder meer de Sint Willibrorduskerk en café-restaurant De Luifel (ANWB Gastvrijpunt). En na de koffie (tip: het hazelnootgebak) ga je dan het bos in, lopend over zandpaden tussen oude bomen met dikke wortels. Over de Baakse beek en dan via het Doolhof van Ruurlo (uit 1891: 1188 meter beukenhaag, met boven de ingang de tekst: ‘Wie wil dolen in het groen, moet dat in dit doolhof doen’) langs een pannenkoekenhuis, oude Saksische boerderijen en dan: kasteel Huize Ruurlo. Een kloeke waterburcht, stammend uit de middeleeuwen, omsingeld door siertuinen. Wie de brede slotgracht oversteekt, kan zich binnen vergapen aan de magisch realistische schilderijen van Carel Willink.
Bekijk deze kastelenroute

Meer kastelenroutes in Gelderland

  • Deze wandelroute neemt je mee langs Kasteel Doorwerth wat tevens open is voor bezoek.
  • Bijna tegen de Duitse grens staat een van de grootste kastelen van ons land, Kasteel Huis Bergh. In de buurt van het kasteel zijn meer bezienswaardigheden te zien die je regelrecht mee terug nemen naar de Middeleeuwen. Bekijk de wandelroute.


Route 4 – Een burcht vol kunst in de Brabantse bossen

13 km, Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant
In de bosrijke Meijerij van ’s-Hertogenbosch ligt het dorpje Heeswijk. En voor wie van hieruit naar het westen wandelt, doemt al snel Kasteel Heeswijk op. Imposant en met een bewogen geschiedenis, die al begint in de elfde eeuw. Waarna de burcht in de loop der tijd meer dan eens is verwoest en herbouwd. Het huidige kasteel, rijk aan kunstschatten, dateert uit 1835 en is nu een Brabantse Topmonument, dat 6 dagen per week open is voor publiek. Maar blijf hier niet te lang, want de route gaat nog verder. Over het landgoed en langs de oude kasteelboerderijen, de kronkelende Aa, de Heeswijkse bossen, het Huis met de Drie Dobbelstenen (uit 1790) en café-restaurant De Toren (ANWB Gastvrijpunt).
Bekijk deze kastelenroute

Ook Gastvrijpunt in Heeswijk-Dinther:

  • Halte5 naast deBAR: een ijsje of snack bij Halte 5, een lunch bij naast of een borrel bij deBAR. Keus is aan jou!

Kasteel Geerestein

Route 5 – Kazematten en kastelen

11 km, Woudenberg, Utrecht

Een route over zowel statige lanen als smalle jaagpaden. Start- en eindpunt is Woudenberg. Een dorp dat in het hart van ons land ligt, daar waar de Utrechtse Heuvelrug de Gelderse Vallei raakt. Vanaf het Raadhuis wandel je het dorp uit, kasteel Geerestein passerend (waarvan na de belegering van 1482 alleen de slottoren overbleef, maar daarna meermaals is opgeknapt). En langs een verweesd, witgepleisterd gebouw uit 1696, dat ooit bij Groenewoude hoorde, een middeleeuws burcht die in de 19e eeuw is gesneuveld, enkel wat restanten zijn nog te zien. Wel nog te zien zijn machtige beuken en kastanjes, het Valleikanaal (dat deel uitmaakte van de Grebbelinie, met bunkers en kazematten), landgoed De Boom en theeschenkerij Eldorado (tevens ANWB Gastvrijpunt. Tip: de appelrabarbertaart). 
Bekijk deze kastelenroute

Meer kastelenroutes in Utrecht

Kasteel de Haar is tijdens de ANWB verkiezing Allermooiste kasteel van Nederland niet voor niets in de top 5 beland. Deze wandeling neemt je mee langs dit prachtige sprookjesachtige kasteel.

Route 6 – Kasteelhoppen tussen vogels & vlinders

9 km, Grathem, Limburg
Aan een kronkel van de Uffelse Beek, tussen Weert en Roermond, daar vind je Grathem. Een klein dorp omringd met akkers, door bomen en bloemen omzoomd, weides met grazend vee en boerderijen met lange gevels. Het is stil. Zó stil dat je insecten hoort zoemen van bloem tot bloem. Vanaf de Grathemermolen (een watermolen, al beschreven in 1252) loop je naar Kasteel Groot Buggenum (alleen te bezoeken o.l.v. een gids). Wit en sierlijk, met trapgevels en torentjes. Waarna je – vergezeld door fluitende vogels en fladderende vlinders  ̶  verder wandelt, langs de beek en over de akkers naar Kasteel ten Hove (met koetshuis, slotgracht en kogelgaten) en de Boschmolenplas. Hierna eindigt de route zoals hij begon, met appels en peren. Geen zin in? Langs het kanaal Wessem-Nederweert groeien zomers bramen in overvloed.
Bekijk deze kastelenroute

Meer kastelenroutes in Limburg

Door ANWB-leden in de verkiezing Allermooiste kasteel van Nederland verkozen tot nummer één: Kasteel Hoensbroek. Ontdek tijdens deze wandeling meer over de waterburcht, het kasteel is tegen betaling te bezoeken, en geniet van de prachtige natuur in de omgeving van het kasteel.

Sassenpoort

Route 7  ̶  Stadswandeling op een moerasbult

6 km, Zwolle, Overijssel
De hoofdstad van Overijssel is ontstaan als een 'suolle', een bult die zo ver boven het moerasland uit stak dat je daarop je voeten droog kon houden. En nu nog is het hoogteverschil voelbaar, tijdens deze stadswandeling door de eeuwenoude straten en stegen. Langs unieke winkeltjes, fijne terrasjes en een topmuseum in een oud paleis. Want ja, de smalle Papensteeg komt uit bij het Paleis aan de Blijmarkt, en daarin huist Museum de Fundatie, waarin je werk van onder meer Mondriaan, Turner en Bernini kunt bewonderen. Schitterend, maar ook buiten is er nog veel te zien. Het Grote Kerkplein, het Karel V huis, de Sassenpoort, de Wijndragerstoren enzovoort. 
Bekijk deze kastelenroute

Gastvrijpunt op de route: ANNO Stadsmuseum Zwolle
ANNO vertelt de verhalen van Zwolle. Wandel door het museum en de museumtuin, plof daarna neer in het ANNO Café voor een Zwolse maaltijd.

Meer zien van Zwolle? Combineer de wandelroute met deze 3-daagse stedentrip in Zwolle.

Dit vind je misschien ook leuk:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.