Zeven tips voor een mooie kastelenroute

Prachtige kastelen met machtige torens en diepe slotgrachten. Waan jezelf terug in de riddertijd of latere eeuwen en wandel een mooie kastelenroute. We geven je zeven routetips. Veel wandelplezier!

Route 1 - Wandelen langs kasteel Ruurlo

Instagrammer Katja Staring vindt tijdens haar wandelingen de mooiste dingen en vertelt daar graag over. Laatst wandelde ze bij kasteel Ruurlo.

Beginpunt: Station Ruurlo
Lengte: 7 km
Zwaarte: licht
Gevonden: zilverberktakken, lariksappeltjes, korstmos, ontspruitende eikels
Combineren met: Doolhof Ruurlo, de CactusOase (april t/m oktober) of het klimbos en kabouterpad bij De Heikamp.

"Tijdens een wandeling in maart kan het vriezen of dooien. Maar vandaag schijnt een waterige zon en is het droog. Ik loop vanaf het station richting het dorpshart van Ruurlo. De kraaien cirkelen luidruchtig rond de toren van de Sint Willibrorduskerk. Bij café-restaurant De Luifel staat er hazelnootgebak op de kaart. Wow! Dat heb ik al jaren niet meer geproefd. De serveerster zet een torenhoog gebakje neer, waar ik de hele tocht op kan teren.

En daar ga ik, het bos in, langs een paar oude bomen die met hun dikke wortels in de aarde grijpen. Op een maartse dag is er vaak nog niet zo veel kleur in de natuur, maar toch is het fijn om de lente te spotten. Bladknoppen. Frisgroene kruiden die tussen het gebladerte omhoog piepen. Hier stroomt de Baakse Beek, richting de IJssel. Van het pad raap ik wat dennenappeltjes van de Japanse lariks, die zijn er na de laatste storm afgewaaid.

De Hessenweg is een lange laan. Onder de beuken langs de weg groeit vrijwel niks, want de bomen zijn nogal dominant. Met hun gladde stammen met ‘ogen’ maken ze zo’n oude weg mysterieus en gewichtig. Even voorbij pannenkoekenboerderij De Heikamp ligt een bijzondere plek in het bos: een onvervalste zevensprong. Ooit stond hier midden op het kruispunt een molen. Nu ligt er alleen nog een heuveltje. Ik klim erop en kijk uit over de hei. Via de Spijkerdijk kom ik op de Hillebrandsweg, die uitmondt in een zandpad. Aan weerszijden staan wat Saksische boerderijen langs de glooiende akkers. Ze hebben allemaal rood-groene luiken met een streepje wit, want ze behoren tot het landgoed van kasteel Ruurlo (waarin je de Carel Willink-collectie van Museum MORE kunt bekijken). Het is het eindpunt van de wandeling. In het landgoedpark kondigen de fluitende vogels aan dat de lente binnenkort echt weer begint!"
Bekijk de kastelenroute

Route 2 - Muiden

3 km, Muiden, Noord-Holland

Een wandeling in een historisch decor, langs sluizen, ophaalbruggen, vestingswallen en natuurlijk het machtige Muiderslot op de achtergrond, dat herinnert aan de oorlogsdreiging van weleer.
Bekijk de kastelenroute

Route 3 - Landgoederen met een verhaal

13 km, Elburg, Gelderland

Het middeleeuwse stratenplan, de visrijke grachten, de wallen en de keitjesstoepen: overal ademt dit oude Hanzestadje aan de voormalige Zuiderzee de intieme sfeer van het verleden. Alleen al het dwalen door de oude vestingstad is een bijzondere ervaring. Maar ook de omgeving is de moeite waard. Zo kom je langs een aantal landgoederen met kastelen en door uitgestrekte bossen.
Bekijk de kastelenroute

Route 4 - Loofbos en landgoederen

11 km, Woudenberg, Utrecht

In de omgeving van Woudenberg liggen enkele mooie kastelen en landgoederen. Deze wandeling neemt je mee over prachtige lange lanen door de loofbossen langs de landgoederen De Boom en Geerestein. De fraai gerestaureerde huizen herinneren aan de – vaak adellijke – bewoners van weleer, en aan de gevechten die er hebben plaatsgevonden. Zoals Huize Geerestein, waarvan na de belegering van 1482 alleen de slottoren overbleef. Het gebied waar je doorheen loopt is karakteristiek voor het landschap van de Gelderse Vallei: een afwisseling van akkers, kleine natuurgebiedjes en landgoederen.
Bekijk de kastelenroute

Route 5 - Brabantse bossen en een burcht

13 km, Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant,

Wie vanuit het dorp Heeswijk naar het westen wandelt, ziet al snel de contouren van het imposante Kasteel Heeswijk opdoemen, een van de oudste en fraaiste kastelen van Noord-Brabant. In het inmiddels gerestaureerde kasteel zijn nu veel kunstschatten te bewonderen. De wandeling voert je door de bijbehorende landgoederen van het kasteel, met zijn fraaie park, lanen en mooie kasteelboerderijen. Ten noorden van het kasteel liggen de Heeswijkse bossen, die weer een heel ander aspect van het Noord-Brabantse land laten zien. Deze afwisselende wandeling voert over stille landweggetjes, lanen en mooie bospaden.
Bekijk de kastelenroute

Route 6 - Wandelen in de Middeleeuwse sferen

13 km, Gorinchem, Zuid-Holland

Tijdens deze wandeling passeren drie provincies, twee rivieren en 600 jaar geschiedenis de revue. De historische vestingen Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein vormen gezamenlijk de Vesting3hoek. Je bezoekt ze alle drie. Ze liggen in een schitterend Hollands rivierengebied. De tocht gaat over eeuwenoude vestingwallen, langs gerestaureerde stadspoorten en waardevolle panden. Af en toe kies je het ruime sop: de vaartochten bieden een leuke afwisseling met het wandelen. Tientallen bezienswaardigheden kruisen het pad. Hieronder staan er een paar vermeld. Talrijke informatieborden onderweg vullen deze informatie ruimschoots aan.
Bekijk de kastelenroute

Route 7 - Kastelen en Grathemerroute

9 km, Grathem, Limburg

Nauwelijks heb je het dorp Grathem verlaten of er verschijnt een landelijke quilt van gebloemde akkerranden, boomzomen, grazend vee, langgevelboerderijen en boerenschuren. Het is stil. Zó stil dat je insecten hoort zoemen van bloem tot bloem en dat een hond binnenshuis schrikt van een passerende wandelaar. Hij springt tegen de houten deuren en laat ze klapperen in hun sponningen. Een boer verleent overpad, je wandelt rechtstandig zijn akker in. Aan weerszijden wordt gewerkt op het land. De route begint en eindigt met fruit. Geen zin in appels of peren? Langs het kaarsrechte kanaal Wessem-Nederweert staan zomers wilde bramen in overvloed.
Bekijk de kastelenroute

Dit vind je misschien ook leuk:

Dagje uit: bezoek een kasteel
Zes mooie strandwandelingen
De oudste wandelroute van Nederland

Speciaal voor jou geselecteerd