Brabantse bossen en een burcht

Nederland, Noord-Brabant, Heeswijk-Dinther

Wie vanuit het dorp Heeswijk naar het westen wandelt, ziet al snel de contouren van het imposante Kasteel Heeswijk opdoemen, een van de oudste en fraaiste kastelen van Noord-Brabant. In het inmiddels gerestaureerde kasteel zijn nu veel kunstschatten te bewonderen. De wandeling voert je door de bijbehorende landgoederen van het kasteel, met zijn fraaie park, lanen en mooie kasteelboerderijen. Ten noorden van het kasteel liggen de Heeswijkse bossen, die weer een heel ander aspect van het Noord-Brabantse land laten zien. Deze afwisselende wandeling voert over stille landweggetjes, lanen en mooie bospaden.

 

Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.

Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de vele modderige paden.

Paden: verhard (tegels, asfalt) en zandpaden.

1. Voor de kerk gaat u bij Y-2278/3 richting Berlicum, Hoofdstraat. Eerste weg schuin rechtsaf, Dokter Boutkanstraat. Einde weg linksaf, Veldstraat. Einde weg op driesprong rechts aanhouden, Fokkershoek. Op driesprong rechtsaf, Fokkershoek. Bij bruine bordje Kersouwe RA. Net voor het bord: doodlopende weg.
2. Einde weg linksaf, Kameren. Op kruising linksaf, zandweg, Knooppunt 92. Verkeersweg oversteken en rechtdoor. Op kruising vlak voor kasteel en slotgracht rechtsaf. U loopt helemaal om het kasteel heen tot aan de ingang van Kasteel Heeswijk.
3. Na de eventuele bezichtiging van het kasteel vanuit de poort rechtsaf. Na 50 m rechtdoor, bospad, knooppunt 21. Bospad met bochten volgen en voorlangs boerderij met geelblauwe luiken rechtsaf, fietspad. U loopt vlak voorlangs de voormalige Kasteelboerderij Looz Cors Waremhoeve, over het erf.
4. Verkeersweg oversteken, linksaf en meteen rechtsaf, Kameren. Op driesprong rechtdoor, Kameren. Na brug over de Leijgraaf rechtdoor, Dreef. RA, bospad in richting fietsknooppunt 60. Loop RD, negeer pad naar links.
5. Na weiland op driesprong rechtdoor. Op splitsing rechts aanhouden. Einde pad linksaf, zandweg richting fietsknooppunt 60. Aan de overkant ligt Natuurtheater De Kersouwe. Asfaltweg (Heibloemsedijk) oversteken en rechtdoor, zandweg.
6. Volg de zandweg en ga met de fietsbordjes (ri. knooppunt 50) mee rechtsaf, na 150 m linksaf en op het einde weer rechtsaf (fietspad). Op asfaltweg rechtsaf en na 50 m linksaf, Dopheiweg. Eerste weg rechtsaf, fietspad, later asfaltweg.
7. Aan einde weg asfaltweg oversteken en rechtdoor, fietspad. Op twee kruisingen rechtdoor. Bij haakse bocht naar rechts linksaf, zandweg. Einde zandweg rechtsaf, asfaltweg. Links ligt de Meierijsche Museumboerderij en verderop Restaurant De Leijgraaf.
8. Na brug over de Leijgraaf eerste weg rechtsaf, Meerstraat 33-35. In bocht naar rechts gaat u rechtdoor, graspad met rijsporen. Einde pad linksaf, asfaltweg. Meteen rechtsaf. Op kruising linksaf, Lariestraat (bebouwde kom Heeswijk).
9. Na ca. 250 m gaat u tegenover huisnr. 18 rechtsaf, wandelpad. (NB: om het Huis met de drie dobbelstenen te bekijken, eerst even ca. 30 m rechtdoorlopen naarhuis nr. 5 en weer terug.) Einde van korte wandelpad linksaf, Boekweitveld.
10. Einde pad linksaf, Veldstraat. Op de kruising rechtsaf. Na huisnr. 11 rechtsaf, klinkerpad. Vlak vóór de kerk linksaf, terug naar vertrekpunt.

Kasteel Heeswijk is een klassieke waterburcht met slotgracht, torentjes en ridderzaal. Het kasteel stamt uit de 11e eeuw en is in later eeuwen telkens uitgebreid, vernield, weer opgebouwd en vele malen verfraaid. Het kasteel speelde een rolletje in de Europese geschiedenis, toen koning Lodewijk XIV zich hier in de 17e eeuw verschanste. De Provincie heeft Kasteel Heeswijk betiteld als Topmonument van Brabant en is van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken (na opheffing covid maatregelen). Ontdek de bijna 1000-jarige geschiedenis met een audiotour of rondleiding. Bij de Barones in het Koetshuis van het kasteel is de pauzeplek voor koffie met een kleine versnapering voor tijdens je wandeling of fietstocht. Het terras geeft uitzicht op het kasteel en de binnentuin. Kijk hier voor meer informatie.

Rond Kasteel Heeswijk ligt een aantal kasteelboerderijen, die alle zijn te herkennen aan het gele zandlopermotief van luiken en deuren. De voormalige pachtboerderij Looz Cors Waremhoeve is nu in gebruik als leer-werkboerderij en vakantieboerderij voor gehandicapten.

In de Heeswijkse bossen ligt Natuurtheater de Kersouwe (aan de Kersouwelaan), dat met 1300 plaatsen een van de grootste openluchttheaters van Nederland is. Uniek is het stenen decor. Jaarlijks organiseren 200 vrijwilligers ongeveer 35 voorstellingen. Daarnaast wordt er op zondagen en vrijdagavonden in augustus een beroemd toneelstuk opgevoerd. In het speciale jeugdtheater wordt in de vakantie iedere woensdagmiddag een voorstelling gehouden. Verder zijn er concerten en openluchtfilms, en treden er cabaretiers, bands en muziekgroepen op. Voor het jaarprogramma zie www.kersouwe.nl.

De Meierijsche Museumboerderij is een educatieve museumboerderij waar je ontdekt hoe er tussen 1900 en 1930 werd geleefd, gewoond en gewerkt op een boerderij in deze regio. De gidsen vertellen je graag boeiende verhalen over hoe hard er gewerkt moest worden op de schrale Brabantse zandgrond. Het museum is gevestigd in een Rijksmonument en is helemaal in authentieke stijl ingericht. De boerderij was tot 1969 nog in bedrijf en is vanaf 1976 in gebruik als museum (Meerstraat 28, Heeswijk-Dinther, www.museumboerderij.nl, geopend april-sept).

Op nummer 5 ziet u een huis met drie dobbelstenen in de gevel. Het huis kent een merkwaardige geschiedenis. Nadat de bewoner, de heer Dobbelsteen, weduwnaar was geworden, is hij samen met twee van zijn zonen tot priester gewijd. Vader heeft zeven ‘sacramenten’ ontvangen: de dobbelsteen met zeven ogen. De zonen ontvingen ieder zes ‘sacramenten’: de twee dobbelstenen met zes ogen.

In de ANWB podcast Verborgen Verhalen gaat Pascal van Hulst naar alle uithoeken van Nederland, op zoek naar mysteries. Luister hier de aflevering die zich afspeelt in Noord-Brabant.