Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorzorgsmaatregelen meerdaagse wandeltocht

Een meerdaagse wandeltocht lopen gaat niet vanzelf! Voor langeafstandswandelen of een wandelvakantie heb je een goede voorbereiding nodig en die stopt niet na een training. Ook vlak voor en tijdens het wandelen moet je nog goede voorzorgsmaatregelen nemen.

Drink voldoende

Het is een veel gehoorde en heel belangrijke: zorg dat je niet uitdroogt en geen hongerklop krijgt. Te weinig drinken kan de prestatie verslechteren, het risico op oververhitting verhogen en de kans op flauwvallen vergroten en leiden tot hartritmestoornissen. Te veel drinken kan leiden tot gevaarlijke verdunning van het bloed. Hierdoor kan de wandelaar hersenoedeem (zwelling van de hersenen) ontwikkelen en zelfs overlijden.

Hoeveel je dan precies moet drinken? Daar zijn geen algemene vuistregels voor te bedenken, sommigen hebben maar twee liter vocht nodig om hun vochtbalans op peil te houden, terwijl anderen wel tien liter moeten drinken. Wacht in ieder geval niet met drinken tot je dorst hebt, maar ga ook niet de hele weg lopen drinken. Het klinkt misschien als een cliché, maar het beste advies luidt: luister naar je lichaam! Verder is het belangrijk dat je een vast en regelmatig eetpatroon aanhoudt. Neem bij een terugval een energiesnoepje met druivensuiker.

De beste kledingkeus tijdens een meerdaagse wandeltocht

  • Draag wandelschoenen met een soepele afwikkeling. Een stugge schoen geeft veel weerstand en kan blessures veroorzaken.
  • Bergschoenen zijn af te raden. Deze zijn zwaarder, stugger en de hoge schacht geeft bij warme omstandigheden een warmte stuwing.
  • Draag sokken die zweet afvoeren en geen hinderlijke naden hebben.
  • Neem bij (dreigend) slecht weer eventueel extra kleding mee en eventueel een extra paar sokken.
  • Een poncho is aan te raden tegen de regen. Draag een ruime poncho waar een rugzak onder past.
  • Paraplu's zijn niet wenselijk omdat deze medewandelaars kunnen raken.
  • Draag dunne, technische kleding die geen vocht opneemt, maar het vocht doorlaat naar de buitenlucht. Draag dus géén katoen, dit neemt juist veel vocht op waardoor men snel afkoelt en het koud krijgt. Draag verschillende lagen over elkaar, zodat je de kleding kunt aanpassen aan de temperaturen van het moment van de dag.
  • Draag wanneer nodig een pet. Maak bij warm weer de pet regelmatig nat ter verkoeling. Een pet beschermt niet alleen tegen de zon, maar als het regent zorgt een hoofddeksel ervoor dat je lichaam niet te snel afkoelt.

Lees meer over wandelschoenen en een goede wandeluitrusting.

Voorkom blessures

  • Neem dagelijks enkele minuten een koud voetenbad, hierdoor wordt de huid van de voeten gehard.
  • Heb je last van zweetvoeten? Je kunt je voeten voorafgaand aan het wandelen inwrijven met talkpoeder of speciaal voetpoeder.
  • Draag goede wandelsokken en wandelschoenen.
  • Draag bij voorkeur schoenen die je hebt ingelopen. Als je nieuwe wandelschoenen hebt, kan je de gevoelige plekken van je voeten dakpansgewijs afplakken met leukoplast. Dit zorgt voor een second-skin effect. Zorg dat bij het afplakken geen ribbels ontstaan, deze kunnen juist blaren veroorzaken.

Zo plak je je je voeten het beste af:

  • Inlegzolen kunnen blaargevoelige plekken ontlasten. Er zijn diversen maten en soorten.
  • Ga niet te snel van start, geef je spieren de gelegenheid om warm te worden.
  • Kramp in je kuit is gemakkelijk te verhelpen door met de ene hand de voorvoet omhoog te drukken (dus naar het scheenbeen toe) en met de andere zachtjes in de kuitspieren te knijpen.

Zo voorkom en behandel je blaren

Heb je alles wat je nodig hebt voor een meerdaagse wandeltocht?

Kijk in de wandelwebshop

Bron: 4daagse.nl

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.