Bollenstreekroute

Nederland, Zuid-Holland, Voorhout

67
66
34
24
32
43
86
35
47
48
40
49
29
91
30
38
57
55
58
59
67

Ga in de lente voor een prachtig bloementapijt à la Mondriaan: strakke bollenvelden in geel, rood, oranje en paars wedijveren met het groen van de wei. Monumentale bollenschuren, een stukje Hollands Duin en de pittoreske dorpskernen van Noordwijk-Binnen en Lisse maken het af.

Aan het begin van deze route bevindt zich een scherpe bocht naar de fietstunnel onder de provinciale weg door. Pas je snelheid aan en houd rekening met tegenliggers.

Borden met teksten als ‘Verboden in de tunnels te fietsen’ en ‘Alleen toegang met plaats- of perronkaart’ sieren de buitenmuren aan het vroegere Station Lisse. Je komt er niet om je trein te halen, maar het is een plek waar ‘het beste van toen en nu samenkomt’. De setting is bijzonder: de originele tegellambrisering, ‘wachtkamer’ boven de deuren, het opgeknapte perron dat in 1981 nog figureerde in de speelfilm ‘Het meisje met het rode haar’ over verzetstrijdster Hannie Schaft. En ook de ingrediënten komen niet uit een pakje, want van ontbijt tot high-tea, alles draait hier om ‘vers en seizoensgebonden’ (Stationsweg 59, dag. 9-17 uur, www.hettussenstationlisse.nl). 

De kuststrook tussen Leiden en Haarlem staat te boek als ‘bollenstreek’. Waarom juist hier? In Museum De Zwarte Tulp vertellen ze het. Buig u over de hele cyclus ‘van bol tot bloem tot bol’. Oude bollenteeltwerktuigen, foto’s en video’s illustreren de bloembollenteelt en -handel door de tijden heen. Nog even over de naam: bestáát die zwarte tulp nou echt? Helaas, ondanks tulpen met illustere namen als Queen of the Night en Black Diamond zijn ze nog altijd donkerpaars of donkerbruin (Grachtweg 2a, di-zo 13-17 uur, www.museumdezwartetulp.nl). 

’t Huys Dever is een ridderhofstede van rond 1375. Van oorsprong bestond deze uit een hoefijzervormige donjon en een plein, omgeven door een gracht. De laatste bewoners hebben in de eerste helft van de 18e eeuw hun biezen gepakt. De halfronde toren is in oude luister hersteld. Binnen huist een museum waar u meer dan zeven eeuwen teruggaat in de tijd. Dwaal door de ridderzaal, de kelder, de kapelzaal en de zolder. Vrijwel alles van wat u er ziet is authentiek (Heereweg 349a, www.huysdever.nl).

In kasteel Teijlingen brengt Jacoba van Beieren haar laatste levensjaren door. Is ze eindelijk gelukkig getrouwd, slaat het noodlot toe en krijgt ze tuberculose. Ze trekt zich terug in een huis op de voorburcht. Dat huis is er niet meer. Maar de 13e-eeuwse donjon en de ringburcht die nog zo trots overeind staan, heeft ze zeker gezien. Op 9 oktober 1436 sterft ze na een turbulent leven. Ze is dan 35 jaar.

De monumentale boembollenschuren langs de route zijn onlosmakelijk verbonden met de cultuur van deze streek. Van circa 1850-1960 werden de gebouwen gebruikt voor het drogen, pellen, sorteren en verpakken van de bollen. Het drogen nam verreweg de meeste ruimte in beslag en vond plaats op een skelet van houten stellingen, dat tevens de schuur overeind hield (Voorhout Jacoba van Beierenweg 75 en 49-51; Lisse Vuursteeglaan 11).

Ook het bezoeken waard:
Museum EngelandvaardersAtlantikwall museum.