8 meerdaagse fietsroutes in Nederland

Inspiratie voor je fietsvakantie

De wind door je haren, trappen met de wind in je rug of vol in je gezicht en ondertussen genieten van het Hollandse landschap. Als je er met de fiets op uit gaat, heb je zo veel meer tijd om de details te zien, stillevens te bekijken, stil te staan en de omgeving in je op te nemen. In Nederland zijn er verschillende routes die je in meerdere dagen kunt fietsen. Acht tips ter inspiratie voor een mooie meerdaagse fietstocht in Nederland.

1. Zuiderzeeroute

Noord-Holland - Friesland - Overijssel - Gelderland - Utrecht 

Foto: bij het IJsselmeer

De circa 400 kilometer lange Zuiderzeeroute is een combinatie van drie bewegwijzerde Landelijke Fietsroutes: de LF21 (Amsterdam-Afsluitdijk), de LF22 (Afsluitdijk-Kampen) en de LF23 (Kampen-Amsterdam). Er is ontzettend veel te zien en er zijn zo veel plekken om af te stappen en rond te kijken. Zo fiets je door oude VOC-steden zoals Hoorn en Enkhuizen, historische vissersstadjes, waaronder Volendam, Hanzesteden zoals Elburg, Nationaal Park Weerribben-Wieden en vestingstad Naarden. En dat is nog maar een greep uit de bezienswaardigheden. Je kunt de route inkorten door bijvoorbeeld te kiezen voor het veer tussen Enkhuizen en Stavoren.

De fietsgids Zuiderzeeroute bevat zowel dertig kaartjes als info over natuur, cultuur en geschiedenis als logeer- en lunchadressen.

Boek een fietsreis over de Zuiderzeeroute

8-daagse fietsreis over de Zuiderzeeroute

2. LF Kustroute

Zuid-Holland - Noord-Holland - Friesland - Groningen

Twee ‘oude’ fietsroutes – de LF1 langs onze westkust en de LF10 langs de noordkust – zijn in 2020 samengevoegd tot de 610 kilometer lange LF Kustroute. Daarbij is de route verbeterd en opnieuw bewegwijzerd. Via vele dammen, dijken en duinen fiets je van diep in Zeeuws-Vlaanderen tot hoog in het Groningse Nieuweschans. Fietsers met energie in de benen en een hoop vrije tijd, kunnen nóg verder, om via Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Schotland, Engeland, Frankrijk en België de complete North Sea Cycle Route af te leggen.

Maar alleen onze Kustroute is ook al mooi. Ga maar na: de Noord- en Waddenzee, wuivend helmgras en krakende strandhuizen, met een vers visje of een garnalenkroket toe. De LF10 voert onder meer langs Vlissingen, Neeltje Jans, Goedereede, de Kwade Hoek, de Maasvlakte, Scheveningen, Katwijk aan Zee, Hollands Duin, Kennemerland, Bergen aan Zee, Sint Maartenszee, Groote Keeten, de Afsluitdijk (momenteel deels afgesloten voor fietsers, er rijdt een fietsbus), Harlingen, Moddergat en Delfszijl.

Naast de LF-Kustroute fietsgids met bijbehorende gratis app (download in de App Store of Google Play Store) heeft deze route ook een website

3. Elfstedenroute

Friesland

Foto: Bolsward

De Elfstedenroute voert de fietser langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden. Mooie bezienswaardigheden, fijne terrassen, bijzondere musea, de Friese meren, het IJsselmeer ... Welke plaats het eerst aan de beurt is, is aan jou; je kiest zelf waar je de route start. De Korte Elfstedenroute meet 255 kilometer, is bewegwijzerd met zeskantige bordjes en leidt merendeels over doorgaande wegen. Deze route is vooral geschikt voor sportieve fietsers. De Lange Elfstedenroute gaat vooral over kleine wegen en jaagpaden, door dorpen en langs trekvaarten. Deze 325 kilometer lange variant is dan ook vooral geschikt voor wie een meerdaagse fietstocht wil maken zonder haast. Hij is gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk – en dus ook bewegwijzerd.

Boek een fietsreis over de Elfstedenroute

7-daagse fietsreis over de Elfstedenroute

4. Limesroute

Zuid-Holland - Utrecht - Gelderland

De noordgrens van het machtige Romeinse Rijk, de Limes, liep ook door ons land, en wel van Berg en Dal, vlak bij Duitsland tot aan Katwijk aan Zee. De Limesroute is een fietsroute langs deze grens, tweezijdig bewegwijzerd en 200 kilometer lang. Je fietst langs veertig bijzondere locaties, zoals Fort Matilo in Leiden, Castellum Hoge Woerd in Utrecht, de metershoge letters TOT HIER tegenover Wijk bij Duurstede en natuurlijk Oppidum Batavorum, het huidige Nijmegen. Fietsend over de Limesroute zie je veel meer dan enkel herinneringen aan de Romeinen. De Noordzee aan het begin of einde (afhankelijk van waar je begint), de Oude Rijn, de Kromme Rijn en de Waal stromen langs steden en dorpen, tussen fruitbomen, wijngaarden en wuivende zonnebloemen.

Tip: in het Nijmeegse museum Valkhof kun je onder meer een verzilverde helm en een bronzen portretkop bewonderen.

5. Fietserpad

Groningen - Drenthe - Overijssel - Gelderland - Noord-Brabant - Limburg

Nederlands langste en bekendste wandelroute? Inderdaad, het Pieterpad, van Pieterburen in Noord-Groningen tot aan de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Fietsen is op het wandelpad niet toegestaan, maar de fietsgids Fietsen langs het Pieterpad biedt een alternatief dicht langs het de route over mooie fietspaden en autoluwe wegen. Je fietst vanaf de Waddenzee door Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant tot diep in Limburg. Via onder meer het wad, uitgestrekte landschappen, pruttelende pontjes, groene uiterwaarden, kastelen, beschermde dorpsgezichten, nationale parken, pittige Limburgse heuvels en stukjes Duitsland en België.

Deze route is niet bewegwijzerd. Stippel je route uit via knooppunten, zo veel mogelijk in het spoor van het Fietserpad. Een handige planner hierbij is de ANWB Fietsknooppuntenplanner.

6. Rondje Twente

Overijssel

Het oorspronkelijke Rondje Twente was goed voor 200 kilometer fietsplezier in Salland en Twente. De route bestond uit aan elkaar vastgeknoopte delen van de drie landelijke fietsroutes LF8, LF14 en LF15. Het leidde je door een coulisselandschap met glooiende akkers en weilanden, bossen en houtwallen, riviertjes en beken zoals de Vecht, Regge en Dinkel, en eeuwenoude kastelen en boerderijen. Langs stadjes als Ootmarsum, Denekamp en Delden, rijk aan winkels met originele streekproducten, zoals Twentse asperges, rosé en forel, antieke watermolens – zoals die van Den Haller, waarschijnlijk de oudste van ons land. De route is opgeheven, maar Visit Twente heeft daarvoor in de plaats verschillende fietsroutes bedacht.

Boek een fietsreis speciaal voor gezinnen door Twente

15-daagse fietsreis voor gezinnen door Twente

7. NAP-route (LF9)

Groningen - Drenthe - Friesland - Overijssel - Gelderland - Flevoland - Utrecht - Zuid-Holland - Noord-Brabant

Wat als de zeespiegel blijft stijgen en onze duinen en dijken bezwijken onder het wassende water? Langs die denkbeeldige kustlijn loopt de 455 kilometer lange NAP-route (LF9). Kronkelend door negen provincies, van het Groningse Nieuweschans (vlak bij Duitsland) naar Breda, dat in het hiervoor geschetste geval dus een badplaats aan zee zou worden, net als Amersfoort en Utrecht.
Hier en daar wijkt de route af van het NAP (Normaal Amsterdams Peil). Altijd met een goede reden, want zo kom je ook op plekken waar ooit de zee tekeerging, zoals in Flevoland. Of je belandt juist hogerop, zoals bij de Utrechtse Heuvelrug. Reken verder op bos, heide en zandverstuivingen, naast het weidse Rivierenland met vestingsteden als Gorinchem en Woudrichem. Ook fiets je door Noordbroek, Kallenkote, Kievitsnest, Zwolle, Elburg, Spakenburg, Arkel en De Leemputten.

8. Met fiets en boot door Zeeland

Zeeland en Zuid-Holland (Zuid)

Oké, dit is in strikte zin geen meerdaagse fietsroute. Maar het is wél een leuke manier om enkele dagen door een prachtig deel van ons land te fietsen en de nachten door te brengen op een boot. Verse mosselen, oesters en garnalen in overvloed! Spot ook de vele vogelsoorten en zeehonden op de zandbanken in Nationaal Park Oosterschelde en bewonder zowel de beroemde Deltawerken als de middeleeuwse schoonheid van Zierikzee, Veere en Middelburg. Vis is overigens niet het enige wat deze fietscruise te bieden heeft. Wat dacht je van vers fruit? Peren, zwarte bessen, appel en zo veel meer.

Bekijk de fietscruise in Zeeland

8-daagse fietscruise Oosterschelde

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd