Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

9 meerdaagse fietsvakanties in Nederland

Fietsen door het waterrijke Friesland, de kop van Groningen of liever in het mooie Noord-Limburg? Deze fietsvakanties van vier tot acht dagen zijn de perfecte manier om Nederland op een actieve manier te ontdekken.

1. Fietsrondreis over de Veluwe

Deze fietsvakantie neemt je mee op een avontuurlijke ontdekkingstocht over de adembenemende Veluwe. Gedurende vijf dagen fiets je door bossen, heidevelden en leuke dorpjes. Misschien spot je onderweg wel dieren uit de Nederlandse Big Five als het edelhert, wild zwijn of de ree. Die kans is het grootst in de vroege ochtend als de dieren op zoek gaan naar voedsel. Wissel je fietstocht af met een bezoek aan Apeldoorn, Radio Kootwijk of het Airborne Museum.  Je verblijft in comfortabele Bilderberghotels waar je ontspant na een dag vol fietsplezier. Ook handig: bagagevervoer en verblijf op basis van logies en ontbijt is inbegrepen.

2. Fietsrondreis door Drenthe

Verken het prachtige Drenthe tijdens deze zesdaagse fietsrondreis. Van glooiende heuvels tot heldere meren en historische dorpen. De route biedt een grote verscheidenheid aan landschappen in de nationale parken Dwingelderveld en Drentsche Aa en bezienswaardigheden zoals hunnebedden. Breng een bezoek aan museumdorp Orvelte, Unesco-werelderfgoed Gevangenismuseum Veenhuizen en voormalig kamp Westerbork. Je verblijft in leuke dorpshotelletjes op basis van logies en ontbijt en je bagagevervoer is inbegrepen.

3. Fietsvakanties in Friesland

Fietsrondreis Elfstedentocht

Deze zevendaagse Elfsteden fietsrondreis begint in Leeuwarden en gaat verder langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Je doet elf steden aan, een prachtige manier om het beste van Friesland te ontdekken. Met mooie bezienswaardigheden, fijne terrassen, bijzondere musea, de Friese meren en het IJsselmeer. Ook deze reis is inclusief bagagevervoer en je verblijft in hotels op basis van halfpension.

Langs de Friese Hanzesteden

Ontdek de Friese Hanzesteden tijdens een vijfdaagse fietsrondreis door deze waterrijke provincie die maar liefst vier natuurparken kent. Je fietst langs onder andere het IJsselmeer, watergebied de Fluezen, het Sneekermeer en uiteraard door de Hanzesteden Bolsward en Stavoren. Ook leuk: Attractiepark het Kameleondorp is geheel gewijd aan de bekende jeugdboekenserie De Kameleon. Inclusief bagagevervoer en verblijf in kleinschalige hotels op basis van logies en ontbijt. 

4. Fietsrondreis Overijssel en Bentheim

Deze fietsvakantie combineert het beste van Nederland en Duitsland. Verken het groene landschap van Overijssel, bedwing de Paasberg en fiets langs de IJssel naar het naburige graafschap Bentheim. Hier kun je genieten van prachtige kastelen en sfeervolle stadjes. Deze route biedt een gevarieerd landschap in de natuurgebieden het Vechtdal, de Sallandse Heuvelrug en het waterrijke bosgebied Springendal. Aan het eind van de 19de eeuw ontstond in deze regio een grote textielindustrie. Dit zie je ook terug in het oude Duitse textielstadje Schüttorf. Inclusief bagagevervoer en verblijf in fijne middenklasse hotels op basis van halfpension. 

5. Fietsvakantie in Noord-Limburg

Goed, het noorden van Limburg mist de heuvels die het zuiden van de provincie kenmerkt. Maar als je gaat fietsen kun je die heuvels best missen? Wat er dan te zien en doen is tussen pakweg Roermond en Gennep? Allereerst kun je hier heerlijk toeren met de fiets aan beide zijden van de Maas. Ga lekker winkelen of musea bekijken in Venlo of Roermond of bezoek het mooie kloosterdorp Steijl en rozendorp Lottum. Een brug of pont zet je op diverse plaatsen de Maas over. Wil je ook een dag wandelen? Dan kun je kiezen uit prachtige natuurgebieden als Nationaal Park De Maasduinen, de Limburgse Peel of de Meinweg. Oh, en vergeet de magnifieke Kasteeltuinen in Arcen niet!

6. Fietsrondreis Groningen en Waddeneiland Borkum

Een heerlijke fietsrondreis die begint en eindigt in de stad Groningen. Vanuit de stad trap je door een open landschap richting Uithuizermeeden, waarbij je onderweg de prachtige Menkemaborg aandoet. Een heerlijke plek voor een kopje thee met uitzicht op de fraaie Franse tuin. Uithuizermeeden is de uitvalsbasis voor een dagje in de zuivere zeelucht van het Duitse Waddeneiland Borkum, dat voor een groot deel bestaat uit beschermd natuurgebied en geliefd is om zijn kuurcentra en spa’s. Weer aan vaste wal trap je naar Pieterburen, met onderweg uitzicht op de Wadden, wierdedorpen en weilanden. De weg terug naar Groningen voert onder andere door Winsum, in 2020 door ANWB-leden uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland.

7. Fietscruise Noord-Holland, Texel en het IJsselmeer

Variatie is het kenmerk van deze fietscruise, waarbij je overdag actief bent en ’s avonds uitrust op het cruiseschip ms De Willemstad. Hoe dat zit met die variatie? Je fietst door de kop van Noord-Holland en bezoekt het heerlijke Waddeneiland Texel. Ook het licht glooiende, bosrijke Gaasterland in Friesland staat op het menu, net als de Noord-Hollandse regio Medemblik, Hoorn en Enkhuizen.  De reis brengt je ook naar de streek Waterland, net boven Amsterdam. Rietkragen, veenweiden en karakteristieke plaatsen als Monnickendam, Ilpendam en Marken maken je fietstocht hier tot een fietsfeest!

8. Fietsarrangement door de Achterhoek

Geniet van het landschap van de Achterhoek tijdens deze vierdaagse fietsvakantie. Fiets door het coulissenlandschap, langs mooie landgoederen en door fraaie dorpen. Bierliefhebbers bezoeken het Grolsch museum in Groenlo waar ook de vestingwerken uit de tijd van de Tachtigjare Oorlog het bekijken waard zijn. Tijdens deze reis wisselen cultuur en natuur elkaar steeds af. In de regio vind je ook het MORE-museum, het grootste museum voor modern realisme. Of ontdek de nabijgelegen steden Zutphen en Deventer. Inclusief bagagetransport en verblijf in drie prachtige en comfortabele hotels op basis logies en ontbijt. 

9. Fietsrondreis Zuiderzee

Deze achtdaagse fietsrondreis volgt een prachtige route rond de Zuiderzee. Je start in Nunspeet op de prachtige Veluwe. Elke dag word je getrakteerd op de mooiste polderlandschappen, afgewisseld met prachtige uitzichten op het IJsselmeer, je gaat door VOC-steden, historische dorpjes en door naar het bruisende Amsterdam. Van de hoofdstad fiets je naar Enkhuizen en kun je met de boot naar Stavoren. Daar logeer je in het Friese Merengebied, het stadje Balk of Lemmer. Als je van historische steden, polder- en waterland houdt, is deze fietstocht een aanrader!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

15% korting
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.