Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verzeker je tijdens een stage in het buitenland

Een stage in het buitenland? Een ervaring om nooit te vergeten! Maar voordat je gaat zijn er nog een aantal dingen die je moet regelen. Bijvoorbeeld je verzekeringen. Want goed verzekerd aan je stage beginnen geeft wel zo’n veilig gevoel. Om je op weg te helpen hebben we op een rijtje gezet waar je aan moet denken.

Zorgverzekering

Ga je alleen naar het buitenland voor je studie? In veel gevallen kun je jouw basis zorgverzekering in Nederland aanhouden. Dat is afhankelijk van je inkomen en het land waar je naar toe gaat. Om te weten wat precies voor jou geldt kun je het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank. Kom je niet in aanmerking voor een Nederlandse zorgverzekering? Dan kun je een stage-in-het-buitenland verzekering afsluiten, daar zit ook een goede zorgverzekering in. Vergeet dan niet om naast je Nederlandse zorgverzekering ook je zorgtoeslag stop te zetten tijdens je stage.

Reisverzekering

Als je voor een langere tijd naar het buitenland gaat dekken je Nederlandse verzekeringen niet meer alles. Je standaard reisverzekering is bijvoorbeeld meestal maar maximaal 60 dagen in het buitenland geldig, dit kun je bij sommige verzekeraars (zoals bij ANWB Reisverzekeringen) verlengen naar 180 dagen. Check voor je vertrek ook of je medische dekking nodig hebt op je reisverzekering. Niet alle kosten worden namelijk vergoed door je basis zorgverzekering. Als je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten opgenomen wordt in het ziekenhuis of in een privékliniek zijn de kosten vaak hoger dan de dekking van je zorgverzekering. Als je niet verzekerd bent voor medische kosten via je reisverzekering, dan moet je het verschil tussen de standaard Nederlandse vergoeding en de rekening van de kliniek zelf betalen. Voor een ziekenhuisopname van een week of twee kunnen de kosten toch snel oplopen tot €15.000,-. 

Meer over de ANWB Reisverzekering

Aansprakelijkheid-, inboedel-, ongevallen-, en juridische dekking in het buitenland

Net als in Nederland kun je tijdens je buitenlandse stage met tegenslag te maken krijgen. Bijvoorbeeld als je aansprakelijk bent voor de schade van een ander, je computer wordt gestolen of wanneer je een juridisch conflict krijgt met bijvoorbeeld je stageplaats. Het is verstandig om je hiervoor te verzekeren. Sommige scholen verzorgen deze verzekeringen voor hun studenten. Voordat je jezelf verzekerd is het goed om te checken of jouw opleiding of stageplaats al verzekeringen afsluit voor jou, zo voorkom je dubbele verzekeringen.

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Hobby en sport verzekerd 

Besteed jij je vrije tijd voor een hobby of sport? Zorg dan dat je verzekeringen op orde zijn. Bekijk onze handige informatie.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.