Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips bij autoschade

Wat moet je doen als je autoschade hebt?

Schade aan je auto is vervelend en het is dan fijn als je verzekeraar dit vergoedt. Waar je recht op hebt, hangt af van de situatie en de dekking van je autoverzekering. Hoe claim je schade bij de tegenpartij en heb je ook recht op een vergoeding als je zelf de schade veroorzaakt? Lees hier meer over autoschade in verschillende situaties en onze tips!

Check of iedereen ongedeerd is

Het is natuurlijk het belangrijkste om eerst te kijken of de situatie onder controle is, of er geen gewonden zijn en het overige verkeer veilig kan passeren. Anders moet je de hulpdiensten inschakelen zoals brandweer, politie of de Wegenwacht. Als de situatie veilig is, ga je verder met het verzamelen van bewijs over de oorzaak van het ongeval en de schuldvraag.

Verplaats de auto’s niet zonder je gegevens met de andere partij te hebben uitgewisseld. Dit is namelijk strafbaar, ook bij een lichte aanrijding. Noteer gegevens van eventuele getuigen, loop rond alle auto’s en fotografeer zo veel mogelijk, zoals de positie van de auto’s, slipsporen en natuurlijk de schade. Vul vervolgens samen het schadeformulier in.

Schade aan je auto door een ander

Heeft een ander schade aan jouw auto veroorzaakt? Dan kun je de kosten verhalen op de tegenpartij. Heb je een allrisk autoverzekering (Volledig Casco) dan regelt je verzekeraar alles. Je vult het schadeformulier in en maakt melding van de schade bij de verzekeraar. Zij handelen dit verder af.

Ben je alleen WA verzekerd of heb je een Beperkt Casco autoverzekering? Dan is Directe Schadeafhandeling een extra mogelijkheid die je hebt bij het verhalen van schade door een tegenpartij. Ook kan je ervoor kiezen om de schade zelf te verhalen bij de tegenpartij. Bij een grote schade kan het handig zijn een schade-expert in te schakelen. Om de tegenpartij aansprakelijk te stellen, neem je contact op met zijn verzekeraar. Leg duidelijk uit in een brief of e-mail waarom de tegenpartij schuldig is, en stuur deze op naar de verzekeraar van de tegenpartij. De verzekeraar checkt alle feiten over het ongeval en beslist of je de schade vergoed krijgt of dat je de schade zelf moet betalen. Het kan ook zijn dat je een gedeeltelijke vergoeding krijgt. Bij het verhalen van de schade kun je eventueel ook gebruik maken van je rechtsbijstandverzekering.

Schade melden bij eigen verzekeraar

Directe schadeafhandeling is een extra mogelijkheid die je hebt bij het verhalen van schade door een tegenpartij. Onze medewerkers nemen het proces van je over. Wij zoeken namens jou contact met de verzekering van de tegenpartij en zorgen dat de schade alsnog (deels) vergoed wordt. Je hoeft alleen de schade bij ons te melden. Er verandert verder niks aan je eigen autoverzekering.

Je kan er nog steeds voor kiezen om schade door een tegenpartij in te dienen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Je bepaalt zelf of je gebruik maakt van Directe schademelding.

Oneens over schuldvraag

Het kan voorkomen dat jij en de andere partij er samen niet uitkomen over wie de schuldige is. Kruis dan het onderdeel toedracht (middenstuk schadeformulier) niet aan. Op de plaats van de situatieschets kunnen jullie aangeven het onderling niet eens te zijn over de toedracht van het ongeluk en dat jullie daarom apart van elkaar de eigen verzekeraar informeren.

Zet wel allebei je handtekening op het formulier. Anders heb je namelijk geen bewijs dat de andere partij betrokken is bij het ongeval. Splits hierna het formulier. De ene partij houdt het originele formulier, de andere partij krijgt de doordruk. Zo beschik je beiden over hetzelfde ondertekende formulier.

Schade door onbekende dader

Heb je schade aan de auto, maar is de dader onbekend? Helaas is dit vaak een lastige kwestie. Als je zelf de schade meldt, kun je terug vallen in je no-claimkorting. Je kunt bij het Waarborgfonds Motorverkeer langsgaan, maar dan moet je echt aantoonbaar bewijs hebben, zoals getuigenverklaringen en foto’s. Ook moet je aangifte doen bij de politie. Het fonds keert dus niet zomaar uit. Daarnaast geldt er bij materiële schade een eigen risico van €250.

Als je een all risk autoverzekering hebt, meld de schade dan direct bij je verzekeraar. Zij checken of de schade verhaald kan worden bij het Waarborgfonds. Als dit niet het geval is, dan heeft dit wel gevolgen voor je no-claimkorting en dus ook voor je premie.

Beiden schuldig aan de schade

Als je zelf medeschuldig bent aan het ongeval, zal de tegenpartij je aansprakelijk willen stellen. Hiervoor ben je verzekerd via je verplichte WA-verzekering. Jouw verzekeraar keert een bedrag uit aan de tegenpartij. En zelf ontvang je van de tegenpartij ook een gedeeltelijke vergoeding voor de geleden schade. De hoogte van dit bedrag hangt af van de mate van aansprakelijkheid.

Zelf schade gereden

Heb je zelf een paaltje geraakt? Wat je vergoed krijgt, hangt af van de dekking van je autoverzekering. Als je WA verzekerd bent, zul je de kosten uit eigen zak moeten betalen. Bij Beperkt Casco worden alleen bepaalde schades vergoed. Check dus goed de voorwaarden van je verzekeraar of je voor de schade verzekerd bent of niet. Ben je allrisk verzekerd? Dan wordt de schade bijna altijd vergoed. Wel kan het zijn dat je eerst het eigen risico moet betalen. Alle kosten daarboven betaalt je verzekeraar.

Schade aan fietsers en voetgangers

Fietsers en voetgangers zijn kwetsbaar en worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Hierdoor ben je als automobilist altijd (deels) aansprakelijk. Zelfs als het slachtoffer de verkeersregels niet goed naleefde.

Is de fietser of voetganger jonger dan 14 jaar, dan ben je vaak 100% aansprakelijk. Boven de 14 jaar minstens voor 50%. Enige uitzondering hierop is als er sprake is van overmacht. Als bestuurder kun je dan niet aansprakelijk gesteld worden, maar dit komt zelden voor.

Wanneer je kunt aantonen dat je géén schuld hebt aan de aanrijding, dan geldt de no-blame-no-claim-regeling. Dit houdt in dat het ongeval geen gevolgen heeft voor je no-claim korting en je premie dus niet omhoog gaat. Ook houd je hetzelfde aantal schadevrije jaren. Deze regeling is in 2016 in het leven geroepen en geldt voor alle verzekeringsmaatschappijen die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.

Tips bij claimen schade

  • Is een schade niet of niet volledig verhaalbaar, kijk dan eerst naar wat de gevolgen zijn voordat je een schadeclaim indient. Een uitbetaling kan namelijk ten koste gaan van je no-claimkorting, waardoor je terugvalt in je schadevrije jaren. Hierdoor valt je maandelijkse premie hoger uit. Het is soms dus voordeliger om de schade zelf te betalen. Wij adviseren je hier graag over.
  • Je kunt tot 12 maanden na het indienen van je schadeclaim alsnog zelf betalen. Je premie en schadevrije jaren worden dan hersteld.

Autoverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Autoverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.