Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips bij autoschade

Wat moet je doen als je autoschade hebt?

Schade aan je auto is altijd vervelend en kan hoge kosten met zich meebrengen. Wel fijn natuurlijk als je verzekeraar de schade vergoedt. Waar je recht op hebt, hangt af van de situatie en de dekking van jouw autoverzekering. Hoe claim je schade bij de tegenpartij en heb je ook recht op een vergoeding als je zelf de schade veroorzaakt? Lees meer over autoschade in verschillende situaties en bekijk onze tips.

Snel naar 
Wat te doen bij schade | Schade door een ander | Oneens over de schuldvraag | Onbekende dader | Beiden schuldig | Zelf schade gereden | Fietsers en voetgangers | Tips bij claimen

Wat doe je als je schade hebt gereden?

Het belangrijkste is om eerst te kijken of de situatie onder controle is, of er geen gewonden zijn en het overige verkeer veilig kan passeren. Anders moet je hulpdiensten inschakelen, zoals de brandweer, politie of de Wegenwacht. Als je zeker weet dat de situatie veilig is, kan je aan de slag met het verzamelen van bewijs over de oorzaak van het ongeval en de schuldvraag. Verplaats de auto niet voordat het bewijs is vastgelegd. Noteer gegevens van eventuele getuigen, loop rond alle auto’s en maak zoveel mogelijk foto's. Bijvoorbeeld van de positie van de auto’s, slipsporen en natuurlijk de schade. Vul vervolgens samen het schadeformulier in. Lees meer over het invullen van een schadeformulier.

Let op: Het is verboden de plaats van het ongeval te verlaten zonder eerst je identiteit kenbaar te maken.

Schade veroorzaakt door een ander

Heeft een ander schade aan jouw auto veroorzaakt? Dan kun je de kosten van de schade verhalen op de tegenpartij.

Als je een allrisk autoverzekering (Volledig Casco) hebt, regelt je verzekeraar alles. Vul het schadeformulier in en maak daarna melding van de schade bij de verzekeraar. Deze handelt de situatie verder af.

Ben je alleen WA verzekerd of heb je een Beperkt Casco autoverzekering? Dan zijn er verschillende manieren om de schade te verhalen.

Zelf de schade verhalen

Je kunt ervoor kiezen om de schade zelf te verhalen bij de tegenpartij. Bij een grote schade kan het handig zijn om zelf een schade-expert in te schakelen. Om de tegenpartij aansprakelijk te stellen, neem je contact op met diens verzekeraar. Leg in een brief of e-mail duidelijk uit waarom de tegenpartij schuldig is, en stuur deze op naar de verzekeraar van de tegenpartij. De verzekeraar checkt alle feiten over het ongeval en beslist of je de schade vergoed krijgt of dat je de schade zelf moet betalen. Het kan ook zijn dat je een gedeeltelijke vergoeding krijgt. Bij het verhalen van de schade kun je eventueel ook gebruik maken van je rechtsbijstandverzekering. Als je ervoor kiest om de schade zelf te verhalen, betaal je alle kosten voor het herstel eerst zelf. En het kan wat langer duren voordat je de kosten weer vergoed krijgt. Daarom kun je bij de ANWB ook kiezen voor de optie directe schadeafhandeling. 

Directe schadeafhandeling

Met deze optie nemen onze medewerkers het afhandelingsproces van je over. Je hoeft alleen de schade bij ons te melden, dan zoeken wij daarna namens jou contact met de verzekering van de tegenpartij. En als je de schade laat herstellen door een bij ons aangesloten hersteller, betalen wij de verhaalbare kosten direct aan de hersteller. Je hoeft het bedrag dan dus niet zelf voor te schieten. Lees meer over directe schadeafhandeling van de ANWB.

Oneens over schuldvraag

Soms kom je er samen niet uit wie de schuldige is bij schade. Kruis in dat geval niet het onderdeel toedracht aan op het schadeformulier. Op de plaats van de situatieschets kunnen jullie aangeven dat je het onderling niet eens bent over de toedracht van het ongeluk, en dat jullie daarom apart van elkaar de eigen verzekeraar informeren.

Zet wel allebei je handtekening op het formulier. Anders heb je namelijk geen bewijs dat de andere partij betrokken is bij het ongeval. Splits hierna het formulier. De ene partij houdt het originele formulier, de andere partij krijgt de doordruk. Zo beschik je beiden over hetzelfde ondertekende formulier.

Schade door onbekende dader

Ben je aangereden door een niet verzekerde of gestolen auto of is de tegenpartij onbekend, dan kun je je schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet je aantoonbaar bewijs hebben dat een ander jouw auto beschadigd heeft, zoals getuigenverklaringen en foto’s. Ook moet je aangifte doen bij de politie. Dit fonds keert dus niet zomaar uit. Daarnaast geldt er bij materiële schade een eigen risico van € 250,-.

Als je een all risk autoverzekering hebt, meld de schade dan direct bij je verzekeraar. Die checkt dan of de schade verhaald kan worden bij het Waarborgfonds. Als dit niet het geval is, kan je de schade nog steeds vergoed krijgen van je verzekeraar (afhankelijk van jouw dekking). Dit heeft echter wel gevolgen voor je no-claim korting en dus ook voor je premie.

Beiden schuldig aan de schade

Als je zelf ook schuldig bent aan het ongeval, zal de tegenpartij je aansprakelijk willen stellen. Hiervoor ben je verzekerd via je verplichte WA autoverzekering. Jouw verzekeraar keert een bedrag uit aan de tegenpartij. En zelf ontvang je van de tegenpartij ook een gedeeltelijke vergoeding voor de geleden schade. De hoogte van dit bedrag hangt af van de mate van aansprakelijkheid.

Zelf schade gereden

Heb je autoschade die niet is veroorzaakt door een ander, bijvoorbeeld doordat je zelf een paaltje geraakt hebt? Dan hangt het van jouw dekking af of je recht hebt op een vergoeding. Als je WA verzekerd bent, zul je de kosten uit eigen zak moeten betalen. Bij Beperkt Casco worden alleen bepaalde schades vergoed. Ben je Volledig Casco (all risk) verzekerd? Dan wordt de schade bijna altijd vergoed. Wel kan het zijn dat je eerst nog het eigen risico moet betalen. Alle kosten daarboven betaalt je verzekeraar. Check dus goed de voorwaarden van je verzekeraar of je voor de schade verzekerd bent of niet.

Let op: Soms is het verstandig om schade niet te claimen, omdat dit invloed heeft op jouw schadevrije jaren en opgebouwde no-claim korting. Lees meer over het wel of niet claimen van autoschade.

Schade aan fietsers en voetgangers

Fietsers en voetgangers zijn kwetsbaar en worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Hierdoor ben je als automobilist altijd (deels) aansprakelijk als je schade rijdt bij fietsers of voetgangers. Zelfs als het slachtoffer zich niet goed aan de verkeersregels hield.

Is de fietser of voetganger jonger dan 14 jaar dan krijgt deze altijd 100% van zijn schade vergoed, tenzij er sprake is van opzet. Zijn ze 14 jaar of ouder, dan krijgen ze minimaal 50% van hun schade vergoed. Behalve als er sprake is van overmacht.

Wanneer je kunt aantonen dat je géén schuld hebt aan de aanrijding, dan geldt de no-blame-no-claim-regeling. Dit houdt in dat het ongeval geen gevolgen heeft voor je no-claim korting en je premie dus niet omhoog gaat. Ook houd je hetzelfde aantal schadevrije jaren. Deze regeling geldt bij alle verzekeringsmaatschappijen die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars, waaronder ANWB Verzekeringen.

Tips bij claimen schade

  • Is een schade niet of niet volledig verhaalbaar, kijk dan eerst naar de gevolgen voor jouw premie voordat je een schadeclaim indient. Een claim kan namelijk ten koste gaan van je schadevrije jaren, waardoor je no-claim korting omlaag gaat. Hierdoor valt je maandelijkse premie hoger uit. Het is daarom soms voordeliger om de schade zelf te betalen. Meer weten? Lees meer over het wel of niet claimen van autoschade.
  • Heb je een claim ingediend, maar had je de schade bij nader inzien liever zelf betaald? Je kunt tot 12 maanden na het indienen van je schadeclaim alsnog zelf de schade betalen. Je premie en schadevrije jaren worden dan hersteld.

Autoverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Autoverzekering afsluiten? Kies voor regulier of veilig rijden en bereken direct jouw premie.

Ook interessant

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.