Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto kopen? Check je verzekeringspremie

Wie voor het eerst een auto koopt, moet rekening houden met de verzekeringspremie

Heb je een nieuwe of tweedehands auto gekocht? Dat betekent ook dat je wat dingen moet controleren; bijvoorbeeld door te kijken of de hoogte van je verzekeringspremie bij je past. De hoogte van jouw verzekeringspremie hangt onder andere af van de verzekering en aanvullende dekkingen die je kiest voor jouw auto.

Wat is het verschil tussen WA, WA + Beperkt Casco en de WA + Volledig Casco (All risk) dekking?

Voordat jij met je nieuwe of tweedehands auto de weg op kunt, ben je in Nederland verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Dit doe je vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. Er zijn drie verzekeringen. Maar wat is het verschil precies?

Een Wettelijk Aansprakelijkheid (WA) dekking is een verzekering die schade dekt die je aan anderen toebrengt. Het afsluiten van een WA dekking is wettelijk verplicht. Deze keert alleen uit aan de tegenpartij. Jouw schade zul je met je eigen geld moeten betalen. Zeker bij oudere auto’s is WA een vaak gemaakte keuze. Dat komt door de goedkopere premiehoogte.

Koop je een nieuwe of jonge auto? Dan is een verzekering met cascodekking verstandiger om af te sluiten zoals de WA + Beperkt Casco of  WA + Volledig Casco (All risk) dekking. Die vergoedt niet alleen de schade van de tegenpartij, maar ook die van jou als verzekerde. Ook als jijzelf de veroorzaker bent van de aanrijding. 

Wat is schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade veroorzaakt met jouw auto. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt bij jouw autoverzekering, krijg je één schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de basispremie van je autoverzekering. Deze korting wordt ook wel no-claim korting genoemd.

Voorbeeld

Om duidelijk te maken wat de verzekeringspremie doet afhankelijk van een gekozen model, geven we een voorbeeld. We gaan ervan uit dat je een Ford Focus ST-line Business, vijfdeurs hatchback, gekocht hebt in januari 2021. In diezelfde maand vragen we bij de ANWB Autoverzekering een offerte op voor een WA-verzekering en een WA-verzekering met een All risk verzekering.

De varianten die we kiezen zijn: benzine, diesel, automaat en handgeschakeld. De koper heeft 0 schadevrije jaren, met 5 en met 15 schadevrije jaren. 

Ford Focus0 schadevrije jaren5 schadevrije jaren15 schadevrije jaren

1.5 EcoBoost benzine,  

150 pk, handgeschakeld

WA: € 60,46

WA/Volledig casco: € 151,61

WA: € 32,56

WA/Volledig casco: € 85,31

WA: € 16,75

WA/Volledig casco: € 46,95

1.5 EcoBoost benzine,   

150 pk, automaat

WA: € 68,58

WA/Volledig casco: € 161,03

WA: € 36,93

WA/Volledig casco: € 91,56

WA: € 19,00

WA/Volledig casco: € 51,13

1.5 EcoBlue diesel,

120 pk, handgeschakeld

WA: € 84,23

WA/Volledig casco: € 196,54

WA: € 45,35

WA/Volledig casco: € 113,23

WA: € 23,33

WA/Volledig casco: € 64,43

1.5 EcoBlue diesel, 

120 pk, automaat

WA: € 84,23

WA/Volledig casco: € 201,49

WA: € 45,35

WA/Volledig casco: € 115,91

WA: € 23,33

WA/Volledig casco: € 65,80

(Maandelijkse premies, exclusief poliskosten en kortingen voor ANWB-leden. Gebaseerd op het postcodegebied van ANWB) 

Autoverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Autoverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.