Naar artikel

Auto kopen? Check vooraf je verzekeringspremie

Je premie wordt onder andere bepaald door het type auto dat je hebt

In de zoektocht naar een auto houd je meestal rekening met een vooraf vastgesteld budget. Maar heb je bij het vaststellen van dat budget ook rekening gehouden met bijkomende kosten, zoals de maandelijkse verzekeringspremie?

Onderhoud, onvoorziene reparaties, APK, wegenbelasting, verzekering: een auto hebben is niet bepaald kosteloos. Wie voor het eerst een auto koopt, heeft misschien nog niet stilgestaan bij de factoren die de kosten van een verzekeringspremie beïnvloeden. En wie al een autoverzekering heeft, moet er rekening mee houden dat de hoogte ervan verandert bij een volgende auto. Die auto is vaak jonger, of zelfs helemaal nieuw,en misschien wel beter uitgerust. Een dikkere motor, diesel in plaats van benzine, een elektrisch model, een automaat in plaats van schakel: het heeft allemaal invloed op de verzekeringspremie.

De duurdere diesel

Een dieselauto maakt meestal meer kilometers dan een kleine benzineauto, zeker wanneer die zakelijk wordt gereden. Meer kilometers betekent meer risico op ongevallen en dat leidt weer tot een hogere verzekeringspremie. Daar komt bij dat diesels vaak zwaarder zijn dan eenzelfde model met benzinemotor. En hoe zwaarder een auto, hoe ernstiger de schade kan zijn. Dat wordt ook in de berekeningen meegenomen. Schade, waaronder letsel bij een andere verkeersdeelnemer, is immers de grootste kostenpost voor een verzekeraar.

WA of allrisk?

Voor de kosten maakt het vanzelfsprekend uit voor wat voor soort verzekering je kiest. De goedkoopste is de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Deze keert alleen uit aan de tegenpartij. Jouw schade zul je uit eigen middelen moeten betalen. Zeker bij oudere auto’s is WA een veelvoorkomende keuze vanwege de premiehoogte.

Koop je een gloednieuwe of zeer jonge auto, dan is een verzekering met cascodekking gebruikelijker. Die vergoedt niet alleen de schade van de tegenpartij, maar ook die van jou als verzekerde – ook als jijzelf de veroorzaker bent van de aanrijding. Dit soort verzekeringen zijn kostbaar omdat ze rekening houden met de cataloguswaarde.

Korting op je premie

Vanwege alle meetellende factoren is het echt een aanrader om vóór aanschaf van de auto die je op het oog hebt op de autoverzekeringenpagina van ANWB.nl te checken wat de verzekeringspremie zou zijn. Heb je schadevrije jaren opgebouwd? Dan krijg je korting. Dit zie je meteen in de berekening. Als ANWB-lid krijg je bovendien 5% korting als je een ANWB Autoverzekering afsluit.

Voorbeeldvergelijking

Om duidelijk te maken wat de verzekeringspremie doet afhankelijk van een gekozen model, geven we een praktisch voorbeeld. We gaan uit van een Ford Focus ST-line Business, vijfdeurs hatchback, gekocht in januari 2021. In diezelfde maand vragen we via anwb.nl een offerte op voor een WA-verzekering en een WA-verzekering met volledig casco.

De varianten die we kiezen zijn: benzine, diesel, automaat en handgeschakeld. Bovendien kijken we naar iemand met 0 schadevrije jaren, met 5 en met 15 schadevrije jaren. 

Ford Focus0 schadevrije jaren5 schadevrije jaren15 schadevrije jaren

1.5 EcoBoost benzine,  

150 pk, handgeschakeld

WA: € 60,46

WA/Volledig casco: € 151,61

WA: € 32,56

WA/Volledig casco: € 85,31

WA: € 16,75

WA/Volledig casco: € 46,95

1.5 EcoBoost benzine,   

150 pk, automaat

WA: € 68,58

WA/Volledig casco: € 161,03

WA: € 36,93

WA/Volledig casco: € 91,56

WA: € 19,00

WA/Volledig casco: € 51,13

1.5 EcoBlue diesel,

120 pk, handgeschakeld

WA: € 84,23

WA/Volledig casco: € 196,54

WA: € 45,35

WA/Volledig casco: € 113,23

WA: € 23,33

WA/Volledig casco: € 64,43

1.5 EcoBlue diesel, 

120 pk, automaat

WA: € 84,23

WA/Volledig casco: € 201,49

WA: € 45,35

WA/Volledig casco: € 115,91

WA: € 23,33

WA/Volledig casco: € 65,80

(Maandelijkse premies, exclusief poliskosten en kortingen voor ANWB-leden. Gebaseerd op het postcodegebied van ANWB.)