Help jouw buurt veiliger te maken

Help jouw buurt veiliger te maken

Wegens groot succes zijn alle tagpakketten dit jaar op. Samen hebben we zo’n 120.000 tags geplaatst door heel Nederland. Bedankt voor jullie hulp!

ANWB Fietsverlichtingsactie

Samen maken we Nederland veiliger

Iedereen weet wel dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden, maar toch voert zo’n een derde van de Nederlanders geen goede fietsverlichting. En dat terwijl het voeren van goede verlichting de kans op een aanrijding met 20% verkleint. Goed idee dus, die fietslamp. Maar dan moet je hem wel áánzetten. Daarom plaatsen we tijdens de periode van de ANWB Fietsverlichtingsactie (oktober / november) de tag ‘Zet je licht aan!’.

Zet je licht aan! ROC in Oss

Tagpakketten

Wegens groot succes zijn alle tagpakketten op. Samen hebben we in oktober / november 2019 door heel Nederland zo’n 120.000 tags geplaatst. 
Bedankt voor jullie hulp!

Goed verlicht op pad

Zichtbaar zijn in het verkeer is erg belangrijk. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Maar wanneer ben je goed zichtbaar?

Verlichting

  • Een fiets heeft wit of geel licht aan de voorkant en rood licht aan de achterkant.
  • De lampen zitten vast aan de fiets. Losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam aan kleding of een tas vastzitten. Dus niet op het hoofd, armen of benen.
  • Lampen zijn goed zichtbaar, de voorlamp schijnt recht voor je op de grond.

Is dit niet in orde? Dan is de boete € 55,-

Reflectoren

  • Achterop de fiets zit een rode reflector onder het zadel of aan het spatbord.
  • De pedalen hebben aan de voor- en achterkant gele reflectoren.
  • De banden of velgen hebben een witte of gele reflecterende band.

Is dit niet in orde? Dan is de boete is € 35,-

Veelgestelde vragen

We maken iedereen in Nederland bewust van het belang van goede fietsverlichting door in te zetten op gedragsverandering. We roepen leden en niet-leden op om massaal de tekst: ‘zet je licht aan’ op de fietspaden te spuiten. Daarvoor stellen we 40.000 gratis tagpakketten beschikbaar. Uit onderzoek blijkt dat door het zien van deze tag, meer fietsers hun licht aan doen. Van 4 naar 6 op de 10. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.
 

Nee. Wij hebben bewust voor spuitkrijt gekozen, omdat dit biologisch afbreekbaar is.

Het verrassingseffect is belangrijk. Als de tag er continue staat, treedt gewenning op en zien mensen het niet meer. Dan zou je ook een verkeersbord kunnen plaatsten.