Bedankt voor je hulp!

Bedankt voor je hulp!

In 2020 hebben we maar liefst 35.000 pakketten uitgedeeld, waarmee in totaal ruim 100.000 tags zijn geplaatst.

ANWB Fietsverlichtingsactie

Samen maken we Nederland veiliger

Wist je dat de kans op een aanrijding met 20% afneemt wanneer je goede fietsverlichting hebt? Toch zet een derde van de fietsers zijn fietsverlichting niet aan. Met onze ANWB Fietsverlichtingsactie roepen we jaarlijks heel Nederland op om tijdens de donkere dagen een tag te plaatsen met de tekst "Zet je licht aan!". Als herinnering aan fietsers om hun licht aan te zetten. En het werkt: 6 op de 10 zet z’n licht aan na het zien van de tag.

De winnaar!

Vorig jaar daagden we jullie uit om na het plaatsen van de tag een zo’n leuke en origineel mogelijke foto te maken en deze foto te delen op Instagram. En dit is de winnende foto:

#zetjelichtaan

 

Veelgestelde vragen

We maken iedereen in Nederland bewust van het belang van goede fietsverlichting door in te zetten op gedragsverandering. We roepen leden en niet-leden op om massaal de tekst: ‘Zet je licht aan!’ op de fietspaden te spuiten. Daarvoor stellen we 35.000 gratis tagpakketten beschikbaar. Uit onderzoek blijkt dat na het zien van de tag het aantal fietsers dat hun licht aanzet, stijgt van 4 op de 10 naar 6 op de 10. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.

Iedereen weet wel dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden, maar toch voert zo’n een derde van de Nederlanders geen goede fietsverlichting (bron: Rijksoverheid 2018). Twee derde van de ANWB-leden (69%)  ervaart hierdoor wel eens onveiligheid (bron: Ruijgrok 2018).  Het voeren van goede verlichting verkleint de kans op een ongeval met 20%.  

De bewustwording is er, maar daadwerkelijk je licht aanbrengen is een ander verhaal. Er is geen sprake van onwil, maar mensen moeten er op een actieve manier aan herinnerd worden. We hopen met deze interventie een structurele verandering aan te brengen.

  • Schud de spuitbus ongeveer één minuut en leg het sjabloon op de grond.
  • Spuit het krijt met een afstand van ongeveer 20 cm op het sjabloon. Dit gaat het beste door dit pulserend te doen.
  • Spuit niet te dikke lagen zodat je meerdere tags kunt zetten met één spuitbus. Daarnaast droogt de tag dan ook sneller.

Tip: Gebruik een zo glad en droog mogelijke ondergrond voor het beste resultaat. En zoek je een strategische plek op om de tag te plaatsen. Dit kan zijn in de straat, bij school of bij een sportvereniging. Taggen maar!

Nee. Wij hebben bewust voor spuitkrijt gekozen, omdat dit biologisch afbreekbaar is.

Het verrassingseffect is belangrijk. Als de tag er continue staat, treedt gewenning op en zien mensen het niet meer. Dan zou je ook een verkeersbord kunnen plaatsten.

Meer over fietsverlichting

Tips voor fietsverlichting

Tips voor fietsverlichting

Goed zichtbaar zijn op de fiets, begint bij je fietsverlichting aan zetten. Welke soorten lampen zijn er eigenlijk? En wat zijn de eisen aan fietsverlichting?

Fietsverlichting: wat mag wel en wat mag niet?

Fietsverlichting: wat mag wel en wat mag niet?

Losse lampjes aan je kleding, mag dat? En hoe zit het met de reflectoren? Dit zijn de regels én boetes.

Extra zichtbaar op de fiets

Extra zichtbaar op de fiets

Shop hier je fietsverlichting en nog veel meer om nog beter zichtbaar te zijn in het verkeer! Van fietslampjes tot jassen met extra reflectie.