Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Spaanse Atlantische Kust

Ontelbare stranden

De Spaanse Atlantische kust, deel uitmakend van de provincies Cantabrië en Asturië staat bekend om haar ontelbare stranden. De badplaatsen vormden een geliefd zomerverblijf voor de welgestelden van Spanje.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Spanje en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Fiesta & siesta. Je vakantie vraagt voorbereiding! Vraag dus alvast je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen!

De vele stadspaleizen zijn nog steeds te bezoeken. Maar de geschiedenis gaat nog verder terug, tot in de prehistorie. Deze streek werd namelijk al in het Stenen Tijdperk bewoond. Grotbewoners hebben op tal van plekken rotstekeningen achtergelaten. Ook de Romeinse overheersing is nog overal terug te zien in de archeologische vondsten.

Attracties en evenementen aan de Spaanse Atlantische Kust

De beroemdste grotten van Spanje met prehistorische tekeningen zijn de Cuevas de Altamira, ook wel 'de Sixtijnse kapel van het stenen tijdperk' genoemd. Er zijn bizons, paarden en een hert te zien. Zelfs het reliëf van de rotswanden is gebruikt om meer diepte te geven. Bezichtiging is beperkt tot twintig bezoekers per dag om de al aangetaste tekeningen te beschermen tegen teveel vocht van het uitademen. De aanvraag voor bezichtiging moet minimaal een jaar van tevoren worden ingediend. Gelukkig ligt ernaast een museum dat de tekeningen laat zien.

Bezienswaardigheden aan de Spaanse Atlantische Kust

In Commilas staat een van Gaudí's zeldzame werken buiten Catalonië: de 'Gril van Gaudí'. Het flamboyante bouwwerk diende oorspronkelijk als zomerverblijf voor de Markies van Comillas, maar is nu een restaurant. Op de zuidelijke kaap van Santandar ligt het zomerpaleis van het koningspaar Alfonso XIII en de Engelse Victoria Eugenia. Het paleis in Engels-Schotse stijl hoort nu bij de Universiteit Menéndez Pelayo. Ook bijzonder zijn de vijf Keltische nederzetting in de vallei van de rivier Navia. De meest interessante is de Castro de Coaña.

Dorpen en steden van de Spaanse Atlantische Kust

De kustplaatsen oefenden een grote aantrekkingskracht uit op de Castiliaanse adel. Getuigen hiervan zijn de vele stadspaleizen in bijvoorbeeld het middeleeuwse stadje Santillana del Mar. Met daarbij de fraai gerestaureerde huizen, torens en kloosters is het net één groot openluchtmuseum. Ook het Comillas is een aantrekkelijk plaatsje vol met paleizen en villa's. Een wandeling door het oude stadsdeel van Gijón, gelegen op het rotsige schiereiland is een aanrader. Verdwaal niet in de doolhof van straatjes en pleinen met Romeinse overblijfselen en stadspaleizen.

Eten en drinken in de Spaanse Atlantische Kust

De keuken van Noordwest-Spanje staat culinair hoog aangeschreven. De gerechten zijn eenvoudig, stevig en gevarieerd. Typisch zijn de dikke soepen, zoals 'gazpacho' een koude groentesoep. Veel kloosters staan bekend om de heerlijke 'dulces'. De koekjes, jams en taarten die nonnen eigenhandig maken koop je aan de kloosterdeur. De kloosterlekkernijen hebben prikkelende namen als 'nonnenzuchten', 'engelenhaar' en 'nonnenkneepjes'. Een geliefde drank is sidra: Deze cider of appelwijn wordt gemaakt van appels uit eigen streek.

Kamperen: dicht aan de kust

De Spaanse Atlantische kust heeft een aantal mooie campings. De meeste campings liggen in de vrije natuur en vrijwel altijd direct aan de kust. Vanaf de kampeerplaatsen loop je zo naar het strand voor een verfrissende duik. Maar ook vanuit je tentje heb je al een prachtig uitzicht over de zee en de kustlijn. Iets meer landinwaarts kun je ook kamperen. Campings zijn er in drie verschillende categorieën: eerste, tweede en derde klasse. De eerste categorie heeft de meeste faciliteiten, zoals een supermarkt, zwembad en kinderspeelplaats.

Kunst en cultuur van de Spaanse Atlantische Kust

In het Prehistorisch en Archeologisch Museum van Santander zijn vondsten uit de regio te bezichtigen. Beroemd zijn de drie grote ronde rechtopstaande grafstenen. Deze unieke stenen hebben een doorsnee van twee meter. In het park Campa Torres van Gijón bevinden zich archeologische opgravingen. Te zien zijn vestigingen, bronnen en putten uit de Romeinse tijd en daarvoor. Het 16e-eeuwse clarissenklooster van Santillana heeft een uitgebreide religieuze kunstcollectie. Bijzonder zijn de honderden heiligenbeelden.

Natuur van de Spaanse Atlantische Kust

De kust strekt zich uit van Galicië tot aan Spaans Baskenland. De gevarieerde kustlijn bestaat uit honderden kilometers steile kliffen, beschutte grotten en prachtige stranden. Aan de oostkust liggen de mooiste stranden. Ook vind je er twee natuurparken met duingebieden, dennenbossen en moerasgebieden. In westelijke richting, na de monding van de Deva verandert het landschap snel. Van heuvels naar bergen van de Sierra de Cuera. Aan de westkust raken de bergen bijna de zee en bestaat het weidse landschap uit een weelderig groen.

Overnachten aan de Spaanse Atlantische Kust

Aan de Spaanse Atlantische kust kun je van allerlei soorten accommodaties gebruikmaken om te overnachten. Van hotels, traditionele casonas, tot jeugdherbergen, voor ieder budget is er een ruime keuze. Je kunt de nacht zelfs doorbrengen in historische monumenten die zijn omgebouwd tot vakantiewoningen. Ooit woonden in deze prachtige residenties de aristocraten van Cantabrië. In de luxe hotels in Santander kun je in spa's een verjongingskuur ondergaan met Thalassotherapie. Aan de combinatie van warm zeewater en zeewiermineralen wordt een heilzame werking toegedicht.

Uitgaan in de Spaanse Atlantische Kust

Aan de promenades van de kustplaatsjes liggen tal van cafeetjes en restaurants. Met een lokale cider in een van de vele sidrerías begint de avond goed. Voor een hapje eten kun je afdalen in sfeervolle 'bodegas', die meer zijn dan alleen een wijnkelder. In het schilderachtige centrum van Cudillero met maar één straat is het altijd levendig in de vele barretjes en restaurants. Het nieuwe gedeelte van Gijon heeft veel eetgelegenheden, maar gezelliger is het Cimadevilla. Cafés en clubs liggen rond Plaza Corrada.

Winkelen in de Spaanse Atlantische Kust

Het winkelend publiek komt goed aan z'n trekken in de vele winkels in het centrum en aan de Baai van Santander. Verras vrienden en familie met authentiek Cantabrisch keramiek. Of een Keltische ster, vaak afgebeeld op decoratieve voorwerpen of T-shirts. Mooi zijn ook de maskers van klei of figuren uit de Cantabrische mythologie. Alleen te koop in La Muralla aan de Calle del Arabal in Santander. Gijon biedt meer dan veertig winkeltjes met ambachtswerk. Leuke souvenirs zijn de uit hout gesneden voorwerpen en de gevlochten manden.

Zon, water en strand

De Spaanse Atlantische kust trekt in de zomermaanden vele strandtoeristen. Van intieme strandjes tot grote brede stranden, de hele kust ligt er bezaaid mee. De oostelijke badplaatsen Laredo en San Vicente de la Barquera hebben de populairste stranden. Ook Santander, gelegen op een landtong is aan drie kanten omgeven door drukbezochte stranden. In Langre ligt het enige naturistenstrand. Stranden, waaronder Cerrias, Portioa en Somocuevas behoren tot de mooiste van de oostkust. De wat rustigere stranden liggen verder naar het westen.