Vakantie Galicië

De Noorse fjorden in Spanje

Het Atlantisch landschap in Noord-Spanje heeft een uniek karakter. De bouwstijl, met lage muren, balken en daken van stro, is te danken aan de Kelten. Die streken hier zo'n vijf eeuwen voor Christus neer.

Zelfs de doedelzak is hier te vinden. Zijn we hier wel in Spanje? De kliffen langs de kust doen aan Noorse fjorden denken. Waar verschillende vogelsoorten hun duikvluchten showen. De mooie stranden langs de Noordkust doen niet onder voor de andere Costa's.

Attracties en evenementen in Galicië

In Betanzos vind je een verrassend park genaamd O Pasatempo, een voorloper van de huidige themaparken. Finisterre aan de Costa da Morte werd lange tijd als het einde van de wereld gezien. Niet voor niets wordt het de Doodskust genoemd. Bijnamen als kust van schipbreuken, gesel van zeelieden en kustvissers laten niets aan de verbeelding over. Je krijgt er geen spijt van om vanaf deze mythische plek de zon onder te zien gaan. De oranje, roze en paarse kleurschakeringen zijn oogverblindend.

Bezienswaardigheden in Galicië

Naast de magnifieke kathedraal van Santiago de Compostela valt er ook in de overige steden enorm veel te ontdekken. Een kleine tien kilometer van Santiago ligt bijvoorbeeld het intrigerende Bóveda. De betekenis en datering van dit stokoude Galicische monument zijn niet bekend. Aanraders zijn ook de drie gotische kerken in Betanzos en de Romeinse muur in Lugo. Bijzonder is dat deze helemaal in tact is gebleven. Of bezoek het archeologisch museum van Ourense, ondergebracht in een prachtig bisschoppelijke paleis.

Dorpen en steden in Galicië

La Coruña is een open, kosmopolitische stad, met een prachtige oude binnenstad. De Toren van Hercules is de enige vuurtoren van Romeinse oorsprong die nog werkt. Als je van Romaanse en barokke bouwstijlen houdt, kun je niet om Santiago de Compostela heen. In Ourense kun je over een Romeinse brug de rivier Barbaña oversteken en een tochtje maken naar de hete bronnen. Naast interessante steden als Lugo en Pontevedra, zijn er talloze dorpjes gelegen aan schilderachtige baaien, zoals Ría de Camariñas en Ría de Corme y Laxe.

Eten en drinken in Galicië

De Galicische keuken streeft naar pure en simpele gerechten. Deze worden vervolgens verrijkt met mediterrane olijfolie, paprikapoeder en knoflook. Hete paprika's uit Padrón of de heerlijke amandeltaart San Simón tarta de Santiago zijn zeker het proberen waard. Wijnen in Galicië zijn onontbeerlijk. Tot de beste witte wijnen behoren Albariño, Ribeiro, Valdeorras Monterrei en Ribeira Sacra. Als digestief kun je niet zonder de brandewijn aguardiente de orujo: Deze dient als basis voor queimada, een spectaculair geflambeerde drank ter afsluiting van elke goede Galicische maaltijd.

Kamperen: op Galicische bodem

Je kunt in Galicië je tent of caravan op de prachtigste locaties zetten. Aan de kust of juist meer in het binnenland. Deze campings vormen een perfecte uitvalsbasis naar het strand of culturele uitstapjes. De campings zijn ingedeeld drie categorieën: eerste, tweede en derde klasse. De beste campings zijn voorzien van een kleine supermarkt, wasserette, kinderspeelplaats en zwembad. De overzichtskaart Mapa met campings kun je aanvragen bij het Spaans verkeersbureau.

Kunst en cultuur in Galicië

Overal in Galicië zijn de sporen terug te vinden van zowel de Keltische als de Romeinse cultuur. Er is een aantal castro's, Keltische vestingdorpen opgegraven. Ook veel Romeinse bruggen, badhuizen en muren hebben de tand des tijds doorstaan. Santiago de Compostela heeft een vijfhonderd jaar oude universiteit en is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot werelderfgoed. Muzikaal kun je er aan je trekken komen bij het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Galicië. Ook wordt nog altijd Keltische doedelzakmuziek gespeeld.

Natuur in Galicië

Galicië ligt in het oudste deel van Spanje. Het landschap lijkt hier volledig tot rust te zijn gekomen. De glooiende bergen, groene dalen en onstuimige rivieren nodigen je uit om van de grote diversiteit in de natuur te genieten. Zeer de moeite waard is het Nationaal zee- en landpark van de Atlantische Eilanden, dat voor de kust ligt. Daarnaast oefenen de rotskusten van La Coruña een grote aantrekkingskracht uit op oceaantrekkers als stormvogels, jan-van-genten en aalscholvers, maar ook op vogelspotters.

Overnachten in Galicië

Galicië biedt een ruim en divers aanbod aan accommodaties. Ieder jaar publiceert de Galicische overheid de Guía de Alojamientos. Hierin vind je alle geregistreerde hotels, hostels en appartementen. Daarnaast zijn er jeugdherbergen en de zogenaamde casas rurales: In deze traditionele plattelandshuizen kun je tegen een voordelige prijs op een rustige locatie logeren.

Uitgaan in Galicië

De Galiciërs hebben een goed ontwikkelde uitgaanscultuur. 's Avonds wordt tot laat gegeten om vervolgens tot in de kleine uurtjes door te borrelen. In het oude stadje Tui aan de Río Miño hangt zomers een gezellige sfeer rond de vele barretjes. Pontevedra biedt een rijk uitgaansleven voor iedereen. Van gezellige kroegen aan de Calle del Barón of Callede Charino tot nachtclubs aan de Calle de Benito Corbal. In historische binnensteden, zoals die van La Coruña en Mondoñedo is op de zwoele zomeravonden goed toeven op een van de vele terrasjes.

Winkelen in Galicië

Galicische ambachtslieden maken van steen, klei, hout, bies en linnen ware kunststukjes. De Keltische traditie vind je onder andere in de edelsmeedkunst terug. Gitten, zwarte kralen, sinds de Middeleeuwen gebruikt als talisman van de pelgrims, zijn nog altijd te koop in Santiago de Compostela. In plaatsen als Buño, Niñodaguia, Bonxe, Gundivós-Sober en Sargadelos wordt bijzonder aardewerk afgeleverd. Dit komt niet alleen door de creativiteit, maar ook door de speciale kwaliteit klei. Voor het echt fijne kantkloswerk kun je in Camariñas terecht.

Zon, water en strand

Galicië heeft maar liefst 700 stranden. Het gebied heeft veel brede inhammen met rotsachtige kusten. Meer landinwaarts word je verrast door prachtige zandstranden. Bijvoorbeeld aan de kust van Cedeira, Ortiguieira, Barquiero, Viveiro en Ribadeo. Er zijn zilver- en goudkleurige stranden. De hoge golven zijn uitermate geschikt om te (wind)surfen. Badend in de Atlantische Oceaan, zijn er tal van eilandjes voor de kust van Galicië te vinden. Cíes, Ons en Sálvora zijn zeer geschikt om zon, zee en strand te combineren met de prachtige eilandnatuur.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Spanje