Vakantie Costa Blanca

Zon, zee en strand

Kies je voor de Costa Blanca, dan kom je voor de zon, de zee en het strand. Het langgerekte zomerseizoen en de talloze stranden zijn daar dan ook heel geschikt voor. Vooral wanneer je van populaire, drukke badplaatsen houdt, zit je hier goed.

Het is geen streek met een hoog gehalte aan cultuur. Het bergachtige binnenland en de kust bieden goede wandelmogelijkheden. Ook de kuuroorden met overnachtingsmogelijkheden maken de streek aantrekkelijk. Van het handjevol steden is Alicante het meest interessant vanwege de sfeervolle oude wijken. Kortom, je gaat naar deze streek om uit te rusten.

Attracties en evenementen in Costa Blanca

Eind juni vindt in Alicante een indrukwekkend spektakel plaats. Het feest van Sant Joan beperkt zich hier namelijk niet alleen tot een immens vuurwerk. Ook gaan dan beelden van papier-maché in vlammen op. Verkleedpartijen en uitgelaten vrolijkheid vullen het straatbeeld. Tomatenliefhebbers kunnen zich gratis uitleven in Buñol, waar op de laatste woensdag een ware veldslag plaatsvindt. Om klokslag 11:00 uur bekogelt een enorme menigte elkaar met rijpe tomaten. In april moet je in Alcoy zijn, waar een heuse veldslag tussen christenen en moren wordt nagespeeld en omringd met talloze festiviteiten. Het zijn de hoogtepunten van een lange reeks feesten en processies.

Bezienswaardigheden in Costa Blanca

Naast kastelen in het zuiden en kloosters in het Noorden van de Costa Blanca, vind je in het binnenland vooral dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Als je een uniek museum wilt bezoeken, ga dan naar het Museo de Micro-Miniatures in Guadelest. Hier zijn minuscule kunstwerken samengebracht, zoals een beeldje van een stierenvechter zo klein als een speldenknop. In het uiterste zuiden vind je de plaats Torrevieja, die om twee redenen bijzonder is. Ten eerste vanwege de massaal aanwezige zoutvelden en ten tweede vanwege de Caribische muziekinvloed, de habaneras.

Dorpen en steden in Costa Blanca

In de sfeervolle oude universiteitsstad Murcia zijn twee dingen vooral de moeite waard. De weelderige kathedraal en het luxe opgetrokken Casino - een exclusieve club met Arabische trekken. De oeroude stad Alicante is bekend vanwege de schilderachtige wijken San Roque en Santa Cruz. Neem ook een kijkje op de levendige flaneerboulevard Explanada de España. Wie heimelijk verlangt naar de tijd van gekleurde vissersbootjes vindt ze in kustplaatsen als Calp, Xábia of Dénia. Het hoger gelegen kustdorp Altea ten slotte, is beroemd vanwege de Moorse invloeden.

Eten en drinken in Costa Blanca

In deze streek staan voornamelijk vis- en rijstgerechten op de kaart. In de traditie van de paella is de rijst vermengd met bouillon, kip, inktvis of tonijn. Zelfs varkensvlees behoort tot de ingrediënten. Rijst is ook in het binnenland de basis voor de vele stoofpotten. Vaak zijn daar stukken worst en groente aan toegevoegd. Ook smakelijk gaar gepruttelde stukken lamsvlees en konijn staan op de kaart. Een beruchte zoete lekkernij ten slotte, is de noga uit Alicante. Deze is in verschillende smaken verkrijgbaar, zoals chocolade en vanille, en vaak vermengd met amandelen. Probeer ook eens de koffielikeur uit Alcoy.

Kamperen: overal campings

Langs de kust zijn de campings veelvuldig uitgestrooid. Je hebt bij elke plaats keuze uit meerdere terreinen. Natuurlijk is het aanbod uiteenlopend en verschilt de kwaliteit. Desondanks valt het op dat hier veel driesterren campings zijn opgetrokken. De meeste campings liggen dichtbij of aan zee en beschikken over zwembaden.

Kunst en cultuur in Costa Blanca

De kunst en cultuur is overwegend terug te voeren op Christelijke of Arabische invloeden. Een markant voorbeeld vormen de oude Arabische wachttorens, die nog overeind staan op verschillende boulevards. In het binnenland zijn zelfs meerdere Arabische kastelen te vinden. Zoals in de dorpen Sax, Villena, Biar en Chinchilla de Monte Aragón. Ook kloosters, kathedralen - de mooiste staat in Murcía - en koloniale architectuur vormen een belangrijk onderdeel van plaatsen in de streek. De strijd tussen de Christenen en Arabieren wordt in de maand april nog altijd op folkloristische wijze nagespeeld in Alcoy.

Natuur in Costa Blanca

De kust van deze streek is bezaaid met stranden. In het zuiden zijn zelfs duinen te vinden, afgewisseld met rotspartijen. In het binnenland vind je bergen en dalen. Uitermate droge en vochtige gebieden wisselen elkaar af. Elche beschikt over een oaseachtig palmenbos, bestaand uit enkele honderdduizenden bomen. Ook heel fraai is de lagune bij L'Albufera, die omgeven is door rijstvelden. Veelbezocht is ook het natuurschoon op het eiland Illa de Tabarca, in zee voor de kustplaats Santa Pola.

Overnachten in Costa Blanca

In deze toeristische streek is de diversiteit aan overnachtingsmogelijkheden groot. Van hotelflats in Benidorm tot landschappelijk gelegen vakantiehuisjes. In de hotels kun je rekenen op een bad en een airconditioner. Wil je eens iets heel anders, informeer dan eens naar de kloosters nabij Valencia. Wat moet het bijzonder zijn om daar in alle stilte de nacht door te brengen. Een laatste overnachtingstip zijn de kuuroorden in het binnenland en langs de kust. Je vindt ze onder meer in Altea, Xàbia, Alicante en Peñíscola. Als best bekend staan de kuuroorden in Cofrentes en Chulilla.

Uitgaan in Costa Blanca

De kustplaatsen zijn volledige ingericht op lange, gezellige avonden. De sfeer in de straten vol barretjes wordt vaak opgeluisterd met levende muziek. De grootste concentraties uitgaansgelegenheden vind je in het overbekende Benidorm, hoofdstad Alicante, Elx en Torrevieja. De streek is zo populair onder feestvierende vakantieganger, dat een nachttrein heen en weer rijdt langs de kust. Een mooie gelegenheid om de sfeer in andere plaatsen te verkennen! Ook voor mensen die hier niet komen vanwege de enorme hoeveelheid discotheken.

Winkelen in Costa Blanca

Behalve de alom aanwezige keramieken gebruiksvoorwerpen, leven rietbewerkers zich uit. Vanuit het bolwerk van de rietindustrie Gata de Gorgos, vinden manden, hoeden en rieten meubels hun weg langs de kust. Mocht je behoefte voelen om een Spaans balkon of een sierlijk traliewerk te kopen… dan heb je geluk! Meerdere plaatsen, waaronder Denía en Torrevieja, staan bekend om hun producten van smeedijzer.

Zon, water en strand

De palmbomen langs de boulevards, aan de voet van brede zandstranden spreken voor zich. Het typerende blauw van de Middellandse Zee smoort, in rustgevende regelmaat, schuimend wit in de branding. Naast massaal bezochte stranden in de grote badplaatsen en de langgerekte stranden in het noorden, zijn hier ook kleine strandjes te vinden. Die variëren van zand tot kiezels en zijn deels verscholen zijn tussen rotspartijen. Er zijn zelfs locaties die alleen toegankelijk zijn per boot. Vooral de kust bij de plaats El Campello biedt veel keuze en variatie.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Spanje