Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Castilië en La Mancha

Schitterende, puntgave ridderkastelen

Castilië La Mancha is een van de meest aansprekende streken van het Iberisch schiereiland. Het land van Don Quijote is op en top Spaans, inclusief de koninklijke hoofdstad Madrid. Wie overigens veronderstelt dat de streek dor en droog is, heeft het mis. De bergen en natuurparken zijn rijkelijk voorzien van rivieren en meren.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Spanje en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Fiesta & siesta. Je vakantie vraagt voorbereiding! Vraag dus alvast je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen!

Daarnaast herbergt het landschap schitterende, puntgave ridderkastelen. Quijotes metgezel Sancho Panza is een liefhebber van kaas en wijn. Is het toeval dat de streek bezaaid is met het grootste aantal hectare wijnranken ter wereld? En dat de beroemde Manchego kaas hier vandaan komt?

Attracties en evenementen in Castilië en La Mancha

De tradities van de Semana Santa zijn in alle Spaanse steden een prachtige belevenis. De heilige week vindt plaats in maart of april en omvat Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Eerste Paasdag. Ook heeft vrijwel ieder dorp een eigen feest. Eén van de mooiste katholieke festivals van de Spanje is het Corpus Cristi in Toledo. Het is de hele week feest en voor de processie is een bijzonder fraaie route door de oude stad uitgestippeld. Tijdens de Semana Santa is Toledo onder meer de plek waar 5000 drummers honderd uur lawaai komen maken. Ook bijzonder is de week van de religieuze muziek in Cuenca, die rond Pasen plaatsvindt. De middeleeuwse straten vormen dan een prachtig decor voor de vele straatartiesten. Een laatste tip: bekijk de evenementenkalender van Madrid.

Bezienswaardigheden in Castilië en La Mancha

Een bezoek één van de vijf wijngebieden in La Mancha geeft direct een goed beeld van het landschap. De vaak trotse landhuizen van de wijnboeren liggen te midden van eindeloos golvende wijnranken. Valdepeñas is de wijnhoofdstad. Houd je van indrukwekkende gebouwen? Bezoek dan het wereldberoemde en gigantische kloosterpaleis El Escorial nabij Madrid. En het weelderige paleis met tuinen van Filips V genaamd La Granja de San Ildefonso, ten Zuiden van Segovia. In de zuidelijk gelegen dorpen Campo de Criptana en El Toboso, ten slotte, stap je zo de avonturen van Don Quijote binnen.

Dorpen en steden in Castilië en La Mancha

Het is in deze omvangrijke streek bijna aan te bevelen om vooral steden te bezoeken. De Spaanse hoofdstad Madrid is een bezoek meer dan waard. Net als het schilderachtige centrum van Cuenca, met aan weerszijden een gapende kloof. Segovia is beroemd vanwege het volledig gave Romeinse aquaduct en het fraaie Arabische Alcázar. Ook staat de stad bekend als mooiste vestingstad van Spanje. Maar het heeft aan Ávila een geduchte concurrent. Dat stadje wordt omgeven door de best bewaarde middeleeuwse vestingmuren van Europa, inclusief 88 torens. Ook een dagbezoek aan Burgos mag je zeker niet overslaan. Alleen al vanwege de op-twee-na grootste kathedraal van Spanje, waar de beroemde ridder El Cid begraven ligt. Toledo beschikt over de op-één-na grootste kathedraal, een prachtexemplaar. Ook de rest van kunst- en cultuurstad Madrid is erg fraai.

Eten en drinken in Castilië en La Mancha

De diversiteit aan landschappen vind je terug op de menukaart. De meren en rivieren herbergen bijvoorbeeld forel en zoetwaterkrab. De bergen staan garant voor allerlei soorten vlees. Guadelajara staat bekend om de vleesgerechten, waaronder de overheerlijke paté morteruelo serrrano: Een half miljoen schapen bevolken de vlakten, waar zo'n driehonderd dorpen de wereldberoemde schapenkaas Manchego maken. Om over de smaakvariatie van de toegankelijke rode La Mancha-wijnen nog maar te zwijgen. Ben je verzot op zoetigheden, dan beland je in Toledo in luilekkerland.

Kamperen: weinig campings

Het is heel simpel. De streek trekt weinig toeristen, dus zijn er weinig campings te vinden. Zeker omdat de meeste toeristen zich beperken tot de steden. Verder is het aan de toerist om te kamperen waar je maar wil. Alhoewel… natuurparken zijn verboden gebied en je dient de plaatselijke politie - Guardia Civil - officieel om toestemming te vragen.

Kunst en cultuur in Castilië en La Mancha

Vierhonderd jaar geleden publiceerde Miguel Cervantes de Saavedra zijn Quijote. Het boek is een sleutelstuk in de wereldliteratuur. Cervantes speelt magistraal met fantasie en werkelijkheid. Quijote verliest de grens tussen beide uit het oog. Met zijn goedgelovige buurman Sancho Panza trekt hij als ridder ten strijde tegen het kwaad in de wereld. Zoals in hoofdstuk 8 - van totaal 74 - waarin Quijote windmolens aanziet voor reuzen. De onbetwiste windmolenlocatie is het dorp Campo de Criptana. De plaats El Toboso bevat behalve een beeld van het romanduo, een Cervantes-museum en het 'ouderlijk huis' van de gedroomde liefde Dulcinea.

Doorleefde steden, kastelen en Quijote

Alleen de doorleefde steden staan stuk voor stuk al bol van de culturele uitingen, met name de immense kathedralen in Toledo en Burgos. Dat is veelzeggend voor het cultureel erfgoed dat in dit hart van Spanje is te vinden. De vele Arabische en middeleeuwse kastelen vormen een fantastisch avontuur. De streek heet niet voor niets Castilië, wat zoveel betekent als Kasteelië. De mooiste zijn: het Alcázar van Segovia, het kasteel van Belmonte, het kasteel van Peñafiel, het Mudéjar kasteel van Coca en het kasteel van La Mota. Natuurlijk is de streek ook onlosmakelijk verbonden met de roman Don Quijote, die de schrijver Cervantes vierhonderd jaar geleden schreef.

Natuur in Castilië en La Mancha

De immense oppervlakte van Castilië-La Mancha kenmerkt zich door de centrale hoogvlakten en bergketens. Het noorden en westen van deze streek is behoorlijk vlak, met uitzondering van het uiterste noorden. Het herbergzame zuiden van Castilië-La Mancha herbergt verschillende natuurparken. De streek Campo de Montiel is één van Spanjes belangrijkste merengebieden. Hier bevindt zich het natuurpark De la Lagunas de Ruidera, compleet met veertien lagunes. In de Sierra de Alcaraz worden de bergketens hier en daar doorsneden door indrukwekkende kloven. Heel anders is de sfeer van de kastanje- en eikenbossen in de Sierra de San Vicente. Deze liggen ten noorden van Toledo.

Overnachten in Castilië en La Mancha

Castilië-La Mancha is niet speciaal ingesteld op toerisme. Het logeeraanbod is dan ook niet bijzonder noemenswaardig. Met uitzondering van de bezienswaardige, veelbezochte steden en de plaatsen die toeristen trekken, vanwege de link met Don Quijote. Ook de verfijnde Paradores - luxe staatshotels - zijn in de streek te vinden. Vanzelfsprekend is Madrid voorzien van alle mogelijke soorten hotels, in alle kwaliteiten en alle prijsklassen.

Uitgaan in Castilië en La Mancha

Voor een modern stadsleven vol uitstekende restaurants en hippe cafés kun je het beste terecht in Madrid. Vanzelfsprekend vind je hier ook dancings. Overigens beschikt de hoofdstad ook over schilderachtige straatjes en pleintjes met kleine barretjes. Die omschrijving is in lijn met de oude centra van de andere steden in deze streek. Uitgaan komt daar neer op restaurants en terrasjes in de sfeer van een doorleefde omgeving. En dat is best prettig op vakantie. Toch? Vooral in combinatie met een keur aan tapas.

Winkelen in Castilië en La Mancha

In de steden is het de moeite waard de winkelstraten en markten na te speuren op bijzonderheden. Altijd al eens een zwaard willen kopen? Of misschien zelfs twee om kruislings aan de muur te hangen… In Toledo is het maken van zwaarden traditie sinds de Middeleeuwen. Een andere bijzonderheid is dat je op veel plaatsen opgezette dieren kunt kopen. Dat heeft alles te maken met de jachtliefhebberij. De beste voorbeelden vind je in Mota del Cuervo, nabij de stad Cuenca. Die stad en omgeving zijn verder beroemd vanwege de houtbewerking en het vlechtwerk van pitriet. Door de gehele streek vind je verder aardewerk.

Zon, water en strand

Tips

Ruta del Duero, Vilvestre
Over de rivier de Duero zijn diverse boottochten te maken, waarbij vriendelijke gidsen je zullen wijzen op de mooie flora en fauna en tevens de vele bezienswaardigheden zullen belichten.

Thermische baden Tus, Yeste
In het zuiden van de provincie Albacete is het heerlijk toeven in dit thermisch bad gelegen te midden van bergen en pittoreske valleien. De wandelroutes in de omgeving zijn een gezonde aanvulling op het kuurprogramma.

Laguna La Morenilla, Ruidera
Oh huilend Guadiania, je waters zijn als de tranen uit de mooie ogen van de dochters van Ruidera' (uit Don Quichote). Hier bedoelde hij onder andere de prachtige Laguna La Morenilla mee, waar je heerlijk kunt zwemmen.

Embalse de la Tosca, Santa Maria del Val
In de schaduw van een bergketen ligt het dorpje Santa Maria del Val aan de rivier de Cuenco en het meer La Tosca, een prachtig wandelgebied en in het meer kun je prima zwemmen.

Lago de Bolarque
Dit meer in de Sierra de Altamira is een soort monument van landschapsarchitectuur. Op deze interessante en mooie boottocht zie je onder andere de dam, de gezonken stad en het heiligdom van de daklozen.