Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

6 fijne fietsroutes op de Veluwe

De mooiste tochten door schitterende natuur

De Veluwe trekt veel binnenlandse toeristen en dagjesmensen. Er valt enorm veel te zien en fietsroutes op de Veluwe en langs het Veluwemeer zijn dan ook erg populair. Velen bestempelen het als het mooiste natuurgebied van Nederland. Gevarieerd is het zeker: heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen wisselen elkaar af, zelden is het helemaal vlak. Wij zochten de – wat ons betreft – mooiste fietstochten op en rond de Veluwe voor je uit.

Foto: de Veluwe
 

Wild spotten op de Veluwe

Ga je naar de Veluwe, dan wil je toch ook wel wat wild spotten. En je hebt een serieuze kans. De ree, het edelhert, en het wild zwijn lopen hier rond. ‘In het wild’. Net als trouwens, sinds 2016, de wisent weer. Op de fiets heb je de beste mogelijkheden om op meerdere plekken wild te zien. Het is slim om donkere, niet-ritselende kleding aan te doen en een verrekijker mee te nemen. Kies ervoor om lekker vroeg op pad te gaan, bij zonsopgang, of juist wat later op de dag. Tijdens de schemering gaan de wilde zijnen op zoek naar voedsel. Op de stille Asselsche Heide heb je echter ook kans om overdag reeën en edelherten te zien. De kans een wolf te spotten, is overigens zeer gering.

In natuurgebied Het Leesten, dat in de nazomer paars kleurt wanneer de heide in bloei staat, kun je ook andere dieren zien vliegen, rennen, kruipen en springen: vlinders, vossen, zandhagedissen, konijnen en marterachtigen. Maar ook de adder. Niet schrikken voor deze slangensoort, gewoon rustig een stapje opzij doen. Tijdens deze fietstocht van pakweg 42 kilometer, die eventueel te splitsen is in twee kortere routes, kom je onder meer ook langs het karakteristieke Radio Kootwijk en de zandverstuivingen bij Kootwijkerzand.

Foto: Veluwemeer, bron: Getty Images
 

Langs het Veluwemeer

Geografisch gezien is dit misschien geen fietstocht over de Veluwe, maar dan toch in ieder geval wel een route langs de Veluwe en het gelijknamige meer. Het Veluwemeer ontstond in 1956 bij de inpoldering van Oostelijk Flevoland. Bossen en natuurgebieden worden afgewisseld met prettige plekken voor water- en strandrecreatie. Alle gelegenheid om zo nu en dan een mooie tussenstop te maken.

Bij moerasgebied Harderbroek kun je te voet een uitstapje maken. Voor het laarzenpad van 3 kilometer is speciaal schoeisel wel een aanbeveling, want het pad slingert via een jong wilgenbos en orchideeënweiden naar een vogelkijkhut met uitzicht op een open plas en rietlanden. Het kan hier behoorlijk nat en modderig zijn. Als je de zeearend vanaf hier spot, is dat een paar vieze voeten echter meer dan waard. Even verderop in het Harderbos bestaat de kans dat je naast Schotse hooglanders, reeën en vossen zelfs bevers spot. Waarschijnlijk heb je de afgeknaagde boomstammen al eerder zien liggen.

Ook de Lepelaarplassen, geliefd toevluchtsoord voor de grote zilverreiger, en de Kievitslanden (waar het van maart tot juni vol weidevogels als de kievit, grutto en tureluur zit) zullen je aangenaam verrassen. Kies voor vertrek of je, afhankelijk van de wind, eerst naar het oosten of naar het westen rijdt. Het is beter om op de heenweg wind tegen te hebben, en terug te keren met een briesje in de rug. En weet: het waait hier, ook op een schijnbaar windstille dag, altijd wel iets.

Gastvrijpunten langs de route:

  • Strandpaviljoen Bremerbaai: strandpaviljoen met overdekt terras en restaurant waar je o.a. terecht kunt voor koffiespecialiteiten met ambachtelijk gebak, maar ook voor diverse snacks om mee te nemen.
  • 't Huus van Guus / Guusjes TO GO: restaurant aan het water waar je kunt borrelen op een overdekt, verwarmd terras. In de herfst en winter met speciale menukaart. 
Foto: Langs de IJssel
 

Langs IJssel en Posbank

Hoe mooi wil je het hebben? Dit is een complete vakantie in één dag! Deze fietsroute zit vol contrasten, je maakt de provincie Gelderland in al zijn facetten mee met alle hoogtepunten van de Veluwe. Trappend langs de Oude IJssel bevind je je midden tussen de bossen, weilanden en akkers én kastelen van de Achterhoek. Bij knooppunt 37 op deze route van 60 kilometer kom je een sluis tegen die een hoogteverschil van 5 meter moet overbruggen. Voor de vissen is hier een heuse vistrap, met zigzagtreden, gebouwd.

Niet veel later sta je opeens aan de voet van de Posbank en moet je toch echt naar boven zien te fietsen. Dat is ook op een e-bike nog een serieuze uitdaging. Bovenop is het uitzicht over de heide van de Veluwezoom adembenemend. Op de terugweg doe je ook het monumentale Doesburg nog aan. De oude Hanzestad is wereldberoemd om zijn mosterd. In Hummelo staat trouwens een bijzonder standbeeld, voor de rockband Normaal.

Let op: Tijdens deze route steek je één keer de IJssel per pont over. Kijk vooraf goed naar de vaartijden, anders wacht je een extra lusje van 8 à 9 kilometer.

Gastvrijpunten langs de route:

  • Grand Cafe Rutgers: naast de uitgebreide menukaart kun je er onbeperkt genieten van spareribs, gamba's of biefstuk. Uitgegeten? Boek een van de vele aangeboden arrangementen.
  • Brasserie Zoetzand: restaurant met sfeervol terras met o.a. verse streekproducten, aantrekkelijke dagschotels en een proeverij
  • Koffiebar Granos: een gastvrije (tussen) stop voor een heerlijke (Spaanse) kop koffie, thee, warme chocolademelk of frisdrank met iets lekkers.
Foto: Tongerense Heide op de route Rondom Epe, bron: Getty Images
 

Rondom Epe

In de laatste ijstijden is de huidige Veluwe gevormd. Zo’n 150.000 jaar geleden rukte het ijs op tot deze regio. Zand en grind dat al eerder door rivieren was afgezet, werd door de ijslaag opgestuwd. Het gevolg was dat zich hoge stuwwallen vormden. Tijdens deze 41 kilometer lange route rondom Epe merk je in je kuiten hoe hoog het zand destijds is opgeduwd. Je overbrugt heel wat hoogteverschillen. Epe en Heerde, de twee dorpen op deze goeddeels groene route, liggen op de oostelijke stuwwal. Ze hebben hier geleerd om goed met het water om te gaan. Op de hogergelegen gedeelten is het droog, en heb je veel bos en heide. Maar de lagergelegen stukken zijn natter, soms zelfs drassig. Hier is het groener.

Om het Veluwse kwelwater op te vangen zijn in noord-zuidelijke richting watergangen gegraven. Het Apeldoornsch Kanaal, dat je tijdens deze fietstocht geregeld ziet en twee keer oversteekt, is de breedste van die ‘weteringen’. Landgoed Bonenburg, uit 1633, ligt op de plek waar het Apeldoornsch Kanaal en de Grift, een smallere geul tussen Hattem en Apeldoorn, samenkomen. Als je daarna doorrijdt richting Oene, met de prachtige stellingmolen Werklust, merk je dat je op het laagste punt zit. Na pakweg 20 kilometer wordt het terrein duidelijk glooiender. Eerst kom je nog langs het Wisselse Veen, een moeras met riet en kikkers, maar daarna is de omgeving vooral bebost. Pannenkoekenrestaurant De Ossenstal ligt op het hoogste punt, een mooie plek om halt te houden alvorens de route via de schaapskooi richting start- en finishplaats Heerde te vervolgen.

Gastvrijpunten langs de route:

  • Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse: heeft onder meer een theeschenkerij en een gezellig terras. Daarnaast kun je leren over het boerenleven van vroeger met een bezoek aan het museum.
  • Camping De Zandhegge: beschikt over een zonnig terras, maar je kunt er ook binnen eten en drinken. Daarnaast kindvriendelijk en beschikt over meerdere faciliteiten voor je fiets.
  • De Ossenstal: restaurant met als specialiteit pannekoeken. Onder meer met een terras en verschillende faciliteiten voor kinderen.
  • Fletcher Hotel-Restaurant Epe-Zwolle: à la carte restaurant in een hotel midden in de Veluwse bossen waar je o.a. terecht kunt voor een hapje en een drankje. Heeft verder diverse welness-faciliteiten.
Foto: Beekberger Woud, bron: Getty Images
 

Nog 2 ANWB-fietsroutes op de Veluwe

Naast de fietsroutes die we hierboven al wat uitgebreider bespraken, zijn er door de ANWB nog andere fietsroutes uitgezet op de Veluwe. Benieuwd?

Fietskaarten

Stippel je eigen fietsroutes over de Veluwe uit door met behulp van de ANWB Fietsknooppuntenkaart de knooppunten met elkaar te verbinden.

De populaire serie ANWB Fietskaarten is vernieuwd. Deze opvouwbare fietskaarten zijn ideaal voor wie meer wil dan alleen op knooppunten fietsen. Op de papieren routekaarten staan veel details: fietspaden, fietsknooppunten, horeca, musea, campings, fietsverhuur en toeristische informatie. De kaart fungeert als handige routeplanner en heeft een schaal van 1:66.666.

Vanzelfsprekend zijn er ook twee ANWB Fietskaarten van de Veluwe, een voor het noordelijke en een voor het zuidelijke deel.

Foto: Radio Kootwijk, bron: Getty Images
 

Arrangementen op de Veluwe

Zin om er een paar dagen eropuit te trekken en lekker te fietsen op de Veluwe? De ANWB heeft onder meer een driedaags arrangement in Hotel de Beyaerd, in Hulshorst bij Nunspeet.

Ook kun je een vijfdaagse fietsrondreis boeken, waarbij je in vier verschillende Bilderberghotels overnacht: Bilderberg Résidence Groot Heideborgh (Garderen), Bilderberg Hotel De Keizerskroon (Apeldoorn), Bilderberg Hotel ’t Speulderbos (Garderen) en Hotel De Bilderberg (Oosterbeek).

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

15% korting
Veilig op de fiets 

Fietshelmen, ART-fietssloten, fietsspiegels en -telefoonhouders nu met korting.

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.