Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De bezienswaardigheden van Barbados, St. Lucia en Grenada

Van de oudste rum-fabriek Mount Gay in Barbados tot de Anglicaanse kerk St. Michael and All Angels. Proef de lokale kruiden op de Spice Market van Grenada of klim naar de top van Gros Piton op St. Lucia. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Barbados, St. Lucia en Grenada.

Wat te doen op Barbados, St. Lucia en Grenada?

In het westen van het Caribisch gebied ligt de eilandengroep ‘de Kleine Antillen’, waar Barbados, St. Lucia en Grenada onderdeel van zijn. Deze bovenwindse eilanden liggen op een uur vliegen van elkaar en zijn daarom uitstekend te combineren in één reis. Alle drie de eilanden zijn na de Fransen door de Britten gekoloniseerd, waarvan je de sporen nog terugziet. Bezoek Bridgetown in Barbados en bewonder de Victoriaanse huizen in de haven of wandel over het Britse spionage-fort Rodney in St. Lucia. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Barbados, St. Lucia en Grenada tijdens het eilandhoppen.

1. Bridgetown, de enige stad van Barbados

De enige stad op Barbados, Bridgetown, is tegelijk de hoofdstad van het eiland. Het centrum van de stad wordt gekenmerkt door de bruisende haven. Loop over de 500 meter lange boardwalk langs de kade en bewonder de Victoriaanse huizen uit de 16e eeuw. Pastelkleurige panden wisselen af met moderne flatgebouwen. Net buiten de haven ligt Swan Street, een straat die aan beide kanten wordt gesierd door een metalen zwanenfiguur. Hier vind je onder andere lokale barretjes en marktkramen vol met vers fruit.

Op slechts 500 meter van Swan Street vind je een van de bezienswaardigheden van Bridgetown uit de koloniale periode – de kerk St. Michael and All Angels. Ondanks beschadigingen van orkanen door de jaren heen staat deze Anglicaanse kerk er al sinds 1665. Het rode dak, de bogen in het plafond en de kleurrijke glas-in-lood ramen zijn enkele restanten uit de tijd van Engelse kolonisatie.

2. Mount Gay Distillery: de oudste rum-fabriek ter wereld

Rum is de Caribische drank bij uitstek, en uitgerekend Barbados is een van de beste plekken om het te proeven. Het eiland is de thuisbasis van de Mount Gay Distillery, de oudste rum distilleerderij ter wereld. Sinds 1703 wordt hier ononderbroken rum geproduceerd. Boek een rondleiding met een proeverij en neem een kijkje bij de fermentatie-afdeling of de gestapelde houten vaten als opslag.

De Britten ontdekten in 1620 dat de resterende pulp van suikerriet van de vele plantages op Barbados, tot alcohol fermenteerde. Om het product dat toen ontstond mee terug naar Engeland te nemen, werden vaten gebruikt als opslag. Wat bleek: hoe langer het in de houten vaten kon ‘rijpen’ hoe smaakvoller het werd. Ironische genoeg erfde de familie Sober een distilleerderij bovenop Mount Gilboa. Zij namen Sir John Gay Alleyne in dienst om dit proces te perfectioneren. Dit werd zo’n succes dat de Mount Gay Distillery naar hem vernoemd is.

3. Een doolhof aan rotsformaties in Harrison’s Cave

In het hart van Barbados ligt Harrison’s Cave, een van de ‘zeven wonderen van Barbados’. De grot is vernoemd naar Thomas Harrison, een grootgrondbezitter in Barbados uit de 18e eeuw. Tot op de dag van vandaag weet niemand of Harrison ook daadwerkelijk in de grot is geweest, aangezien deze pas in 1974 voor het eerst in kaart werden gebracht. Nu brengt een elektrisch aangedreven treintje je tot 152 meter onder de grond naar de grootse Great Hall van 11 meter hoog.

Een doolhof aan stalactieten, stalagmieten en rotsformaties vormen de donkere grotten. Al duizenden jaren stroomt calciumrijk water door het 2,3 kilometer lange stelsel en zorgt hierdoor voor erosie van het kalksteen. De grot ‘leeft’ nog altijd en groeit net zoveel als de dikte van een vel papier per jaar. Klinkt weinig, maar in geologische termen is jaarlijks 0,1 millimeter het gemiddelde voor stalactieten.

4. Vier de suikerrietoogst tijdens het Crop Over-festival

Kleurrijke hoofdtooien, swingende calypso-muziek en de geur van gemorste rum-cola: dat is het Crop Over-festival in Barbados. Terwijl Nederlanders carnaval vieren in de gure wintermaanden, barst dit festijn los in het warme juni. Drie maanden lang wordt de oogst van suikerriet gevierd, met de eerste maandag van augustus als grote finale. Onder de Barbadianen staat dit bekend als ‘Kadooment Day’: de dag dat uitgedoste bands op wagens waar muziek uit de muziekboxen knalt, door de straten van Bridgetown swingen.

Zelfs Rihanna, dé popster van Barbados, komt regelmatig voor dit event overgevlogen naar haar geboorteland om op haar eigen wagen mee te rijden. Bewonder de glinsterende pakjes en zwoele danspassen vanaf de zijlijn, om aan het einde van de dag met je eigen verenketting naar huis te keren.

5. Bespioneer het Franse Martinique vanaf Rodney-fort

Wanneer je in het Caribische gebied ‘the beautiful mango’ hoort, dan gaat het over het mango-vormige eiland St. Lucia. Witte zandstranden met palmbomen wisselen af met puntige bergtoppen in het zuiden en moderne resorts in het noordelijke Rodney Bay. De hoefijzervormige baai huisvest een jachthaven en kent een van de bekendste stranden van het eiland: Reduit Beach.

Rodney Bay was in de 18e eeuw het strijdtoneel tussen de Fransen en de Britten. Onder leiding van George Brydges Rodney wisten de Britten het eiland van de Fransen te veroveren. Fort Rodney, bovenop de 109 meter Signal Hill, is een van de overblijfselen uit deze periode. Bovenop het vierkante platform vind je vier kanonnen die diende als bescherming voor de haven. Nu heb je, net als de Britse spionnen, zicht tot het Franse eiland Martinique en kijk je uit over Rodney Bay.

6. De vulkanische iconen van St. Lucia, de Gros- en Petit Piton

Twee iconen van het eiland St. Lucia zijn de puntige Piton-bergen op slechts 10 kilometer van het karakteristieke dorp Soufrière. De Gros Piton van 770 meter en Petit Piton van 743 meter hoogte worden verbonden door de bergkam Piton Mitan. Ze zijn hét kenmerk van het eiland: de nationale vlag en zelfs het lokale gebrouwen Piton-bier verwijzen naar deze bergen.

Zowel de Gros- als de Petit Piton zijn te beklimmen. Start in het dorp Fond Gens Libre voor de 3 à 4 uur durende klim naar de top van de Gros Piton. Loop onder het dichte bladerdak van de jungle door en volg het steile pad omhoog langs in elkaar gegroeide plantenwortels. Eenmaal boven heb je een panoramisch uitzicht over de oceaan, Piton Mitan en Soufrière. Voor beide hikes is een goede conditie nodig en op de Petit Piton zijn paden waar klimtouwen voor nodig zijn.

7. Sulphur Springs: thuishaven van de enige drive-in vulkaan op aarde

Wist je dat je op St. Lucia de enige drive-in vulkaan ter wereld vindt? Op slechts 5 kilometer van het dorpje Soufrière (Frans voor zwavel) ligt de geïmplodeerde krater van de Qualibou-vulkaan. Er is maar een weg door de Sulphur Springs-krater, die in de 18e eeuw voor het laatst uitbarstte. Onderweg passeer je flarden stoom die uit de diepere lagen van de aarde ontsnappen en boven de grillige witte rotsen van de krater blijven zweven.

Net buiten de krater vind je een grijze stroom die zijn kleur heeft door de hoge concentratie aan zwavel en ijzer. Neem een duik in het water, dat tot 45 graden wordt verwarmd door de vulkanische activiteit en smeer jezelf in met donkere modder. Laat dit dertig minuten drogen om in de natuurlijke baden jezelf af te spoelen voor een gevoede huid. Tip: zorg voor donkere zwemkleding, dan valt de verkleuring van modder minder op.

8. Bezoek Grenada, het eiland van de kruiden

De geur van nootmuskaat komt je tegemoet zodra je de Spice Market van Grenada’s hoofdstad St. George’s bezoekt. Op het kleine eiland – ter grootte van Vlieland – groeien meer kruiden en specerijen per vierkante meter dan waar ook ter wereld. Met name nootmuskaat houdt van het tropische klimaat, wat maakt dat Grenada na Indonesië de grootste producent is en 20 procent van de wereldproductie levert. De specerij is zelfs zo belangrijk voor het eiland dat deze is opgenomen in de nationale vlag.

Ga naar de Spice Market (in Granby Street) op een zaterdag, wanneer deze op zijn drukst is en je je onder de lokale bevolking bevindt. Vrouwen gekleed in traditionele witte jurken tot de knie met een kleurrijke sjerp over de schouders, bemannen de kramen. Proef hier ook de Grenadian spice cake. Deze lokale delicatesse bevat nootmuskaat en kaneel waarna het wordt afgetopt met poedersuiker en vers fruit naar keuze.

9. Het borrelende kratermeer van Grand Etang National Park

Verscholen in het hart van Grand Etang National Park (in Grenada) ligt het kratermeer Grand Etang (grote vijver in het Frans). Dit grote meer van 3600 vierkante meter ligt ruim 600 meter boven zeeniveau en is volgens onderzoekers verbonden met de onderwatervulkaan Kick ‘em Jenny aan de noordkust van Grenada. Wanneer de vulkaan actief is, begint het water in het kratermeer namelijk licht te borrelen. Volg het grindpad vanaf het bezoekerscentrum tot de groene pier in het water. Hier heb je een panoramisch uitzicht over Grand Etang en de ongerept begroeiing van het park.

In de bossen van het park kom je de mona-apen tegen, een apensoort die in de tijd van slavenhandel op het eiland werd geïntroduceerd. Je vindt de zwart-witte apen bij de ingang van het park, op zoek naar eten. Houd gepaste afstand en jaag ze niet op. De wilde dieren bijten venijnig en dragen mogelijk ziektes bij zich.

10. Levensgrote beelden in Grenada’s onderwater beeldenpark

In Molinere Bay, aan de westkust van Grenada, vind je 5 meter onder het wateroppervlak het indrukwekkende Underwater Sculpture Park. 75 levensgrote beelden van mensen zijn vastgeschroefd aan de zeebodem en vormen het eerste onderwaterpark op aarde, ontworpen door de Britse kunstenaar en bioloog Jason deCaires Taylor. Door orkaan Ivan in 2004, kwam Taylor op het idee om de duurzame beelden te maken en zo de groei van het verwoeste koraal te stimuleren. Door het ruwe oppervlak hechten bijvoorbeeld koraalsponzen zich hier beter. Wees wel voorzichtig: koraalsponzen breken makkelijk af en het duurt tachtig jaar voor dit teruggegroeid is.

Duik in het water (of ga snorkelen) en aanschouw de sculpturen. Roodkleurige sponzen lopen als aderen door de gezichten en paarse poliepen bedekken het lichaam, terwijl gele maanvissen rond de beelden zweven. Het meest indrukwekkende ontwerp is de ‘Vicissitudes’, een cirkel van 26 kinderen die elkaars handen vasthouden en symbool staan voor de verbinding tussen mens en natuur.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.