Tanzania

Dit land deelt de uitgestrekte Serengeti met buurland Kenia. Jaarlijks in oktober vindt daar de trek plaats. Duizenden dieren gaan dan tegelijkertijd op zoek naar een minder droog leefgebied. Het is vooral de schitterende natuur die Tanzania een waar paradijs maakt: natuurparken met alle diersoorten die je je kunt voorstellen, langgerekte stranden in Zanzibar en de besneeuwde top van de Kilimanjaro die overal bovenuit steekt. En wie zich wil onderdompelen in de lokale cultuur, kan kennismaken met de Swahili.

Kunst en cultuur

Tanganjika werd in 1884 het voornaamste bestanddeel van de kolonie Duits Oost-Afrika. In 1920 werd het een door het Verenigd Koninkrijk bestuurd mandaatgebied van de Volkenbond, in 1946 omgezet in een trustgebied van de VN. In 1962 werd het land onafhankelijk. In 1964 ontstond de federatieve republiek Tanzania, als gevolg van het samengaan met Zanzibar, een sinds 1963 onafhankelijk, voormalig Brits protectoraat. De eenpartijstaat uit de grondwet van 1977 werd in 1992 een land met een meerpartijenstelsel.

Natuur

Het aan de Indische Oceaan gelegen Tanzania loopt vanaf de kust naar het westen omhoog, overgaand in berglandschappen en hoogvlakten. De hoogste top is de Kilimanjaro: met 5895 m de hoogste berg van Afrika. Langs de grens ligt een aantal grote meren: het Victoriameer, het Nyassameer en het Tanganjikameer. Tot de Tanzaniaanse republiek behoren ook de specerijeneilanden Zanzibar, Pemba en Mafia. Het land is voor toeristen vooral in trek om op safari te gaan.

Winkelen

In de meeste plaatsen is een markt. Elke regio heeft zijn eigen specialiteit. In noordelijk Tanzania worden de Masaï-kralenkettingen en -speren gemaakt. De Makonde-houtbewerkers beelden vooral mensen en wilde dieren af. In Karuta maken handwerkslieden gekleurde matten van sisal. Aan de kust zijn de vrouwen van Mafia-eiland bekend om hun kleurrijke weefproducten. Typische souvenirs zijn sieraden, houtsnijwerk (houten saladeschalen), manden, kleurrijke traditionele kleding, Afrikaanse drums, producten van koper, schaakborden, geweven rieten matten en dekens. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast. Denk bij de aanschaf van souvenirs aan het internationale verbod op de in- en uitvoer van (producten van) beschermde dier- en plantensoorten.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Tanzania? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeerszaken tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Tanzania