Naar artikel

10 gletsjers die je gezien moet hebben

IJskoud het mooist

Traag schuiven de imposante ijsmassa’s van duizenden jaren oude gletsjers door oneindig hoogland. De vraag is voor hoelang nog. Door de opwarming van de aarde smelt dit landijs veel sneller dan het kan aangroeien. Je zou kunnen zeggen: geniet ervan nu het nog kan. Maar laten we allemaal proberen de thermostaat een graadje lager te zetten.

1. Jostedalsbreen, eindeloze ijsmassa in Noorwegen

Als witte lava kruipt de Jostedalsbreen tussen de bergtoppen door. Deze ontzagwekkende gletsjer in Noorwegen is de grootste van het Europese vasteland: 100 kilometer lang en 15 kilometer breed. Talrijke zijgletsjers takken af naar links en rechts in een gebied dat 487 vierkante kilometer groot is. De zijgletsjer Nigardsbreen is makkelijk te bereiken. Er vaart een bootje over het ijswater naar de voet van de smeltende gletsjer. Een indrukwekkend vaartochtje.

Bekijk alle reizen naar Noorwegen


2. Grossglocknermassief, gletsjer Oostenrijk

Honderden gletsjers, de hoogste bergtoppen van Oostenrijk én de Grossglockner Hoogalpenstraat, een schitterende panoramaweg die door de bergen naar al dat moois klimt: het Grossglocknermassief in Nationaal Park Hohe Tauern is adembenemend mooi. Kaprun of Zell am See zijn goede vertrekpunten voor een ritje. Onderweg is het genieten geblazen van vergezichten over ruige rotsen, groene dalen en natuurlijk de eeuwige sneeuw rondom ’s lands grootste gletsjer, de ruim 8 kilometer lange Pasterzengletsjer. Wandel ernaartoe vanaf uitzichtpunt Kaiser-Franz-Josef-Höhe – en hoe mooi het weer ook is, neem een jas mee!

Bekijk alle hoogtepunten van Oostenrijk


3. Glacier du Chardonnet, gletsjer Zwitserland

Kamperen aan de voet van een gletsjer in het Mont-Blancmassief, tussen bergtoppen van bijna 4000 meter hoog. Dat kan in het Zwitserse kanton Wallis, bijvoorbeeld aan de voet van de Glacier du Chardonnet in La Fouly. Camping Des Glaciers ligt in een woeste bergwereld, een uitdaging voor mountainbikers en bergwandelaars met een zucht naar avontuur. Neem een vlucht met een paraglider of volg de Tree Top Trail door de boomtoppen.

Bekijk de reizen naar Zwitserland


4. Vuur en ijs, gletsjer IJsland

IJsland staat bekend als een groen eiland, maar een dikke laag landijs bedekt maar liefst 10 procent van het eiland. De gletsjer Vatnajökull bijvoorbeeld is meer dan 8000 vierkante kilometer groot, met een dikte tot bijna 1000 meter. Onder de ijslaag schuilen actieve vulkanen. Een land van vuur en ijs: het vulkanische IJsland is met zijn gletsjers en warmwaterbronnen met recht een land van uitersten.

Meer hoogtepunten van IJsland


5. Monte Perdido, het einde in zicht voor (toch niet) eeuwig ijs in Spanje

De laatste gletsjers in de Pyreneeën met eigen ogen bewonderen is vrijwel onmogelijk. Ze liggen op afgelegen, moeilijk bereikbare plekken én ze verdwijnen langzaam maar zeker door de klimaatverandering. Alleen boven de 3000 meter ligt nog ‘eeuwig’ ijs, onder meer op de bergtoppen van de Monte Perdido en de Pico de Aneto. De herinneringen aan gletsjers zijn er nog wel: de door ijs en smeltwater uitgesleten canyon van Valle de Ordesa is erg mooi.

Bekijk de mooiste natuur in Spanje


6. IJskap Austfonna, natuurlijk mooi op Spitsbergen

Dat de ijskap Austfonna op Spitsbergen qua oppervlakte de grootste gletsjer is van Europa, is een interessant detail. Toch heeft dit Noorse eiland geen wedstrijdje ‘de langste’ of ‘de grootste’ nodig om de concurrentie omver te blazen als het gaat om natuurschoon. Blauwe vinvissen, walrussen, rendieren, baardrobben en ijsberen trekken en zwemmen hier rond in het wild. Wandelen over de arctische toendra, varen langs metershoge hoge ijsmuren, dát maakt van Spitsbergen een unieke ervaring.

7. Mer de Glace, slinger van sneeuw in Frankrijk

Het majestueuze Mont Blancmassief is hofleverancier van gletsjers op en rond de grens van Frankrijk, Italië en Zwitserland. De 7 kilometer lange Franse glacier Mer de Glace meandert gracieus tussen de bergwanden door. Flink kleiner dan tientallen jaren geleden, maar nog steeds erg fraai. De ijszee is makkelijk te bereiken vanuit Chamonix dankzij een tandradbaan, de Chemin de fer du Montenvers. Ieder jaar wordt bij het eindstation een ijsgrot aan de voet van de gletsjer uitgehouwen. Wie boven op de gletsjer wil wandelen, kiest de kabelbaan vanaf de Aiguille du Midi.

Bekijk alle reizen naar Frankrijk


8. Glacier Bay, de barre kust van Alaska

In Alaska liggen gletsjers die uitmonden in zee, drijfijs, diepe fjorden en kale bergtoppen. De ruige wildernis van Nationaal Park Glacier Bay is niet te bezoeken met een auto of camper, wél per boot. Varen door deze wondere wereld van ijs en water is spannend en ontspannen tegelijk. Een wandeling over de Mendenhall Glacier, speuren naar bultrugwalvissen en orka’s en glimlachen om zeehonden die schommelend dommelen op ijsschotsen: wat een bijzondere vakantie is dit.

Dit is de mooiste natuur van de VS


9. Franz Josefgletsjer, met de voet in het regenwoud in Nieuw-Zeeland

Vlak bij elkaar op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland liggen de Franz Josefgletsjer en de Foxgletsjer. De eerste is 12 kilometer lang en groeide dankzij veel neerslag tot voor kort nog steeds. Maar inmiddels smelt ook deze gletsjer sneller dan hij aangroeit. De twee ijsgiganten monden uit in een regenwoud, waar het smeltwater tussen de bomen door naar beneden dendert. Het uitzicht op de Franz Josefgletsjer vanaf een platform is fraai, maar een helikoptervlucht, met landing en wandeling op de sneeuwvlakte, is ronduit spectaculair.

Bekijk de reizen naar Nieuw-Zeeland


10. Glacier Alley, varen tussen de ijsschotsen in Chili

Diepe fjorden en ijzige gletsjers tekenen het landschap van het zuidelijkste puntje van Chili, Patagonië. Varend door Glacier Alley zie je de gletsjers niet alleen, je ervaart ze ook: krakende ijsschotsen botsen tegen de boot, smeltwater klettert naar beneden in de zee. Soms is dit het enige geluid dat je hoort in deze ongerepte wereld. De vaartocht brengt je tot diep in het leefgebied van pinguïns, bultruggen en zeehonden.

Dit is het mooiste van Chili

Meer tips voor de natuurliefhebber

De mooiste natuur in Europa

De mooiste natuur in Europa

In Europa vind je ongekend mooie natuurgebieden. Op deze 15 plekken moet je jezelf even in de arm knijpen: is dit écht, of een droomplek?
De mooiste natuurgebieden in de herfst

De mooiste natuurgebieden in de herfst

Wil je goed van de herfst genieten? In deze tien natuurgebieden vind je de mooiste herfstkleuren van Europa, binnen 1 dag rijden vanaf Nederland.
Natuurgebieden in Nederland

Natuurgebieden in Nederland

Nederland barst van de natuur. Zo telt ons land twintig nationale parken. Alle grote ecosystemen, zoals duinen, bossen, heide, laag- en hoogveen en vennen, zijn daarin vertegenwoordigd.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!