Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Top 10 bezienswaardigheden in Mechelen

Belangrijke reden om Mechelen te bezoeken: de stad bezit erfgoed van wereldformaat. Het compacte Mechelen is ideaal voor de fijnproever. En het is slechts anderhalf uur rijden van Utrecht. Dit is onze top 10 van bezienswaardigheden in Mechelen.

1. De Vismarkt

Klein maar fijn. De Vismarkt is de terrasplek van de stad, pal aan de Dijle. Met bruine kroegen, modieuze restaurants en geweldig uitzicht op de glazen kubus van het Lamot Erfgoedcentrum, tot 1995 een brouwerij. Je zit er einde middag heerlijk in de zon over de Dijle te staren.


2. Beklimming Romboutstoren

Een hele klim met als beloning magnifiek uitzicht vanaf de glazen Skywalk. De Sint-Romboutstoren, hét symbool bij uitstek van Mechelen, is UNESCO-werelderfgoed. De versterkte toren deed dienst als belfort: je kon de vijand van ver zien aankomen. Boven, rustend op de hoeken, ligt de fameuze Skywalk, een glazen vloer die je een 360º-uitzicht biedt op het pannenkoekplatte Vlaamse landschap. Je kunt Antwerpen zien en als de zon schijnt zie je de bollen van het Brusselse Atomium schitteren. Je kijkt dus over half België uit. Vergeet ook de bijhorende kathedraal niet, met de gigantische houten preekstoel.


3. Kazerne Dossin

Een zeer indrukwekkend museum, een van de mooiste van België. Oude legerkazerne die de nazi’s gebruikten als verzamelplaats voor deportatie van meer dan 25.000 Joden en zigeuners. Nu museum met beelden en brieven die je nooit eerder zag. De indeling is ingenieus. 1ste verdieping heeft als thema Massa, over het begin van de jodendiscriminatie; 2de Angst, daar ervaar je via opgenomen verhalen van getuigen hoe joden de discriminatie aan den lijve ondervonden. Op de hoogste verdieping heerst de Dood. Een lange gang leid je Auschwitz binnen. Je laveert tussen foto’s van lachende SS’ers links en angstige gedeporteerden rechts. De vierde verdieping geeft een inkijk op de binnenplaats van de Dossinkazerne waar het allemaal gebeurde. Bovenaan het gebouw hangt een smal wandelbalkon. Je mag erop lopen maar wees klaar voor een graai van angst in je ingewanden, bij elke stap. Past bij het museum.


4. De Onze-Lieve-Vrouwenstraat

Wees er op tijd bij. Nu nog niet algemeen gezien als hippe shoppingstraat maar de ontluiking is aanstaande. Van naaicafé tot Kaffee-Ine, van rommelwinkel tot vintagemode, allemaal origineel en goed voor een paar uur slenteren.


5. Museum Schepenhuis

Schepenhuis is het oude stadhuis. Bekijk er onder meer de collectie werken van schilder en beeldhouwer Rik Wouters, zoon van Mechelen.


6. Dijlepad

Wandelen over het drijvende Dijlepad is een echte aanrader. Het pad start bij de Vismarkt en leid je langs (en over) de Dijle, tussen Haver¬werf en Kruidtuin. Ontdek Mechelen vanuit een heel ander perspectief en bewonder de stijlvolle lofts en oude panden, die aan het water grenzen. Onder de voeten kraken de planken, alsof je over een lange steiger loopt.


7. Brouwerij het Anker

Het Anker geniet wereldwijd faam door het gerenommeerde Gouden Carolusbier. De Brouwerij stamt uit 1369 en is een van de oudste van België. De drie koperen ketels in de brouwzaal dateren van net na de Tweede Wereldoorlog. Voor kleine drinkers zijn er in het café bierdegustaties. Je kiest uit Gouden Carolus Classic, Gouden Carolus Tripel, Ambrio of de Hopsinjoor. Een klein glaasje (nou ja, hun kleine glaasjes zijn onze normale) kost 2 euro. Vijf soorten bier proeven is 9 euro.


8. IJzerenleen

Wat vroeger een stinkende vismarkt was, is nu dé boulevard van Mechelen. De hogere standen die toen in de buurt woonden, vonden de doordringende visgeur maar niets. De markt verhuisde naar de huidige Vismarkt. De IJzerenleen, nu magnifiek gerestaureerd, dankt zijn naam aan de gotische ijzeren leuningen die verhinderden dat iemand in het water duikelde. Na de verwoestingen van WOI werden alle woningen heropgebouwd en kregen de klassieke gevels eigentijdse accenten. Prima terrasjes onder de bomen.

 

9. Klein en Groot Begijnhof

De Begijnhoven (UNESCO-erfgoed) bevinden zich in het noordwesten van de stad. In de smalle steegjes van Groot Begijnhof hangt de geur van de brouwerij die in het Begijnhof ligt. In de 16de eeuw verbleven hier 1800 begijnen. Een ontzettend groot aantal op een klein stukje Mechelen. Achter de fraai opgeknapte geveltjes wonen nu jonge gezinnen.

10. Grote Markt

De Grote Markt is het historische centrum van Mechelen. De huizen dateren uit verschillende tijdperken en zijn opgetrokken in allerlei stijlen. Elke sociale klasse heeft hier zijn eigen terrasje. De Mechelaars praten over ‘Knokke’, ‘Blankenberge’ en ‘Sint-Anneke’. Op zaterdag ruikt het hier naar braadkip en vis want dan is het markt waar je naast voedingsproducten ook kleding kunt scoren.

Informatie:
In Nederland: www.visitflanders.com/nl
In Mechelen: Toerismehuis ‘De Gulden Arent’, Hallestraat 2-4-6 (aan Grote Markt). Haal vooral de uitstekende brochures met wandelingen en tips (waaraan bovenstaande informatie deels is ontleend). Zie visit.mechelen.be

Jouw eigen stedentrip Mechelen boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Mechelen met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden!

Op zoek naar wat anders?

De meest bijzondere bezienswaardigheden van België 
Daal af in de Blegny-mijn voor een ondergronds museumbezoek, ontdek wat landgoed Alden Biesen te verbergen heeft en dompel je onder in de rijkdom van het Rubenshuis in Antwerpen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar België en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Goesting in de zomer? Vraag op tijd je ANWB Creditcard aan en regel al je vakantie uitspattingen vanuit je luie stoel!