Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op stedentrip in Brussel

Ontdek zelf hoe leuk de Belgische hoofdstad is.

Bekijk citytrips 

10 tips voor een stedentrip naar Brussel

Brussel is zo dichtbij – vooral per snelle trein - en toch zó anders dan ons landje. Ontdek nu de cultuur, architectuur en vooral de Bourgondische uitstraling van de Belgische hoofdstad via deze 10 tips.

1. Grote Markt: duik in de geschiedenis van Brussel

Midden op de Grote Markt waan je je bijna in de Middeleeuwen, zo omringd door klassieke Gildehuizen, het zogeheten Broodhuis met zijn neogotische uitstraling en het stadhuis uit de vijftiende eeuw. Boven op de stadhuistoren zie je het vergulde standbeeld van de aartsengel Michaël en de draak. Maar als je nog beter kijkt, ontdek je dat de toren niet precies midden in het gebouw staat!

2. Manneken Pis: het icoon van Brussel, maar wel vaak aangekleed!

Je vindt het geinige ventje vlakbij de Grote Markt, op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. En geloof het of niet: het 58 cm. lange beeldje, dat half icoon/half mascotte is van Brussel, heeft kledingmaten; zo is zijn officiële broeklengte 26 cm. Handig, want bij veel gelegenheden krijgt Manneken Pis een kek outfitje aangemeten. Zo is hij te zien als Elvis, Mickey en ja, als Rode Duivel.

3. Atomium: een avontuurlijk ruimteschip met 360°-uitzicht

Als ’s avonds de bijna 3000 led-lampjes aanfloepen, krijgt het Atomium, toch het symbool van de Belgische hoofdstad, de allure van een ruimteschip. In de bollen kun je een expositie bekijken over de Wereldtentoonstelling in 1958, waarvoor het zilveren gebouw destijds is geconstrueerd. De bovenste bol biedt een 360° uitzicht en het Atomium kent nog een exquis restaurant.

4. Stripmuseum: hier komen Guust, Kuifje en Suske & Wiske tot leven

Dat striptekenen ook wel de negende kunstvorm wordt genoemd is terecht. En de Belgische tekentraditie wordt al drie decennia gevierd in het enorme Stripmuseum van Brussel. Elk poppetje, van de Smurfen tot Suske & Wiske en van Guust tot Kuifje komt tot leven. Uiteraard zijn de tentoonstellingen een saluut aan de tekenaars, maar ze laten ook treffend zien hoe strips worden gemaakt.

5. Sint-Hubertusgallerijen: koninklijk shoppen & lunchen

Koninklijk winkelen en lunchen? Dat kan onder het glas en langs de chique arcades van de Hubertusgallerijen, waarvan er drie zijn: de Koningsgalerij, de Koninginnegalerij en de Prinsengalerij. Je treft er ook een bioscoop, origineel opgericht door de bekende Lumière-broers, alsmede de beroemdste boekhandel van Brussel: Tropismes. Heerlijk om een uurtje (of twee) te snuffelen.

6. Avenue Louise: struinen op stand

Dat Brussel vooral ook een deftige en welvarende diplomatenstad is, blijkt wel uit een wandeling op stand over de Avenue Louise. Bijna drie kilometer lang rijgen de ambassades, de flagstores van chique kledingmerken en de architectonische hoogstandjes zich aaneen. Aan het einde van deze laan staan nog twee historische tolhuisjes. Proef van de rijkdom in de mooie hoofdstad!

7. St. Gilles: een pintje in hipsterwijk

In de lappendeken van bruisende buurten, die Brussel is, blijkt St. Gilles het hipst, zonder dat deze karakteristieke wijk haar identiteit is verloren. Pak bijvoorbeeld een pintje en een daghap in Brasserie L’Union (met een leuk en levendig terras aan het gezellige plein) en je ziet dat alle (sub)culturen mixen. Trouwens, op en rondom het Sint-Gillisvoorplein is het goed stappen.

8. De Marollen: brocante zoeken in volkswijk

Noem de Marollen gerust de Jordaan van Brussel, al heeft deze wijk haar organische karakter behouden. Vanaf de oude galgenheuvel heb je overigens een mooi uitzicht over de stad. Ook leuk: elke dag wordt er op het Vossenplein een rommelmarkt gehouden. Meer brocante ligt uitgestald in de winkels van de Blaesstraat. Snuffel tussen de antieke beelden en oude hutkoffers.

9. Muziekinstrumentenmuseum: speel een deuntje mee

Alleen al om de prachtige Art Nouveau-achtige locatie in een oud warenhuis, zou je het Muziekinstrumentenmuseum van Brussel willen bezoeken. Trouwens, veel instrumenten mag je zelf ook bespelen, via toetsen in de vloer. Nieuwste aanwinst is de collectie van Toots Thielemans. Vergeet vooral niet even koffie te drinken in het rooftop-café, dat ook een openluchtterras heeft.

10. Profiteer van voordeel op de site

Kijk op de site van Toerisme Vlaanderen en je maakt je bezoek aan Brussel via de vele handige (insider)tips meteen productief. Goed voor je reisbudget is hier ook de mogelijkheid om de Brusselscard te bemachtigen. Daarmee kun je kosteloos 30 musea in, mag je gratis met het openbaar vervoer en geniet je van van exclusieve aanbiedingen. Kun je bijvoorbeeld...een extra Brusselse wafel eten!

Op zoek naar wat anders?

De leukste bezienswaardigheden van Brussel 

Een mengelmoes van historisch en modern, dát is Brussel. Van vintage rommelmarkten en Manneken pis , tot het bekende Atomium en stripfiguren die tot leven komen.

Auto huren op vakantie

Huur een auto op je vakantiebestemming met extra voordeel als ANWB-lid. Via de ANWB mag je bij Sunny Cars gratis wijzigen en annuleren tot 4 uur voor vertrek. Zo kan je zorgeloos met een huurauto op pad.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar België en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Goesting in de zomer? Vraag op tijd je ANWB Creditcard aan en regel al je vakantie uitspattingen vanuit je luie stoel!