Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10 mooie en vooral zomerse fietsroutes

Fietsen in de zomer

Sommige mensen ervaren op een vrije, zomerse dag een dilemma. Ze willen iets actiefs doen, zoals een mooie route fietsen, maar eigenlijk ook gewoon lekker hangen op een terrasje, mensen kijken, of eigenlijk ook wel naar een meer of strand om te zonnebaden en te zwemmen. Herken je dit? Met deze zomerse fietsroutes hoef je helemaal niet te kiezen!

Foto: Waterleidingduinen
 

Zomerroute 1 - Zeelucht snuiven

Manpadroute, 23 km, Vogelenzang (Noord-Holland)

Zeg je zomer, dan zeg je strand, en tijdens deze fietstocht kun je de zilte zeelucht gewoon ruiken. De Manpadroute maakt vanaf de Amsterdamse Waterleidingduinen een U-bocht richting Haarlem. Onderweg tref je Park Groenendaal, een perfecte plek voor een picknickstop. En zijn je benen na 23 kilometer nog niet moe, dan gooi je het stuur van je tweewieler in Haarlem om voor een fijn partijtje trappen door de Kennemerduinen. Wie als eerste bij de zee is!

Foto: Kasteel van Montfort
 

Zomerroute 2 - Met een bourgondisch tintje 

Zandakkerroute, 35 km, Montfort (Limburg)

In het bourgondische zuiden krijgen wij steevast vakantiekriebels. Kleine buurtschappen, kappelletjes, kerkjes en zonnige terrassen in een zachtgolvend landschap waar de Maas zijn sporen heeft nagelaten. Deze route zit vol verrassingen. Vooruit, we onthullen er één: de karakteristieke romaanse basiliek van Sint Odiliënberg.

Gastvrijpunt bij de route: Café 't Heukske
Een gezellig bruin café in hartje Limburg (Sint Joost) waar je je fietstocht mee afsluit op het terras. 

Foto: Reeuwijkse Plassen
 

Zomerroute 3 - Buitenhuisje aan het water

Reeuwijkse Plassenroute, 27 km, Bodegraven (Zuid-Holland)

Het is tijdens een fietstocht als deze, vanaf de Wierickerschans langs de Reeuwijkse Plassen, dat je gaat fantaseren over een zomerhuis aan het water. De route is met 27 kilometer goed behapbaar en er blijft dus genoeg tijd over om je handdoekje uit te rollen op het zandstrand van de Reeuwijkse Plassen. In het NPO Radio 5 programma Thuis op 5 vertelt onze wandel- en fietsexpert Marieke Theirlynck meer over deze route en wat er allemaal te zien is. Raak ook geïnspireerd.

Zomerroute 4 - Brabantse zomers

Maasheggenroute, 35 km, Sambeek (Noord-Brabant)

Hoe afwisselend kan het Brabantse landschap zijn? Zo fiets je door een lieflijk Maaslandschap, langs grazende koeien die in het lome zomerzonnetje gelukzalig voor zich uitstaren. Om vervolgens een duik in de geschiedenis te nemen in pelgrimsoord Smak, dat met zijn 17de-eeuwse kapel nog altijd een populaire pleisterplaats is.

Foto: Zoeterwoude Dorp, bron: Getty Images
 

Zomerroute 5 - Groene oase 

Meer en Woudroute, 40 km, Leiden (Zuid-Holland)

Ten noorden van Zoetermeer lag ooit een groot soetmeer en rond Zoeterwoude troffen middeleeuwse kolonisten een dicht moeraswoud aan. Meer en woud verdwenen, behalve in de plaatsnamen. Het fietsen op smalle paden dwars door de wei gaat gepaard met het openen en sluiten van vele boerenhekjes. Kinderen mee? Bezoek dan zeker de vrolijke beestenboel bij Boerderij 't Geertje. Aan het einde van de 40 kilometer tellende tocht wacht het uit de kluiten gewassen theehuis met terras én waterspeeltuin De tuin van de smid, midden in de groene oase van Park Cronesteyn.

Gastvrijpunt op de route: Boerderij 't Geertje
Op de menukaart van Geertje vind je producten terug die zoveel mogelijk van eigen boerderij of uit de omgeving komen. Plof neer op het terras of haal een picknick- of borrelpakket af voor onderweg! 

Foto: de schaapskudde van Elspeet wacht op instructies, bron: Getty Images
 

Zomerroute 6 - Schuilen voor de zon

Aardhuisroute, 36 km, Hoog Soeren (Gelderland)

Iedereen die het venijnig brandende zonnetje vervloekt op zijn fietstocht, zal de Aardhuisroute omarmen. De tocht brengt je in 35 kilometer langs een staalkaart van Veluwse landschappen: hoog en droog, laag en nat met beken, dwars door de uitgestrekste bossen van Nederland – hier vind je dus genoeg verkoeling en beschutting. 

Gastvrijpunt op de route: Bierbrouwerij de Uddelaer
In het Koetshuis van Kasteel Staverden vind je de Uddelaer. Geniet hier van een speciaal bier tussen de brouwketels of op het terras met uitzicht op Kasteel Staverden en de tuinen.

Foto: fietsen op Vlieland
 

Zomerroute 7 - Ultiem eilandgevoel 

Vlielandroute, 30 km, Oost-Vlieland (Friesland)

Moeten we nog uitleggen waarom Vlieland in onze zomer-top 10 staat? Een oneindig ruig duinlandschap, kilometers strand, bossen, kwelders en polderland. Een walhalla voor dier- en plantsoorten: van zeehond tot zeekraal. Vlieland zit vol traktaties en wie de Vlielandroute fietst, komt ze allemaal tegen. Wij zijn al onderweg!

Foto: de haven van Goes, bron: Getty Images
 

Zomerroute 8 - Het beste van twee werelden

Oosterschengeroute, 34 km, Kattendijke (Zeeland)

Het is er betrekkelijk ongerept, je hebt er de meeste zonuren van Nederland en ja, die kust hè ... Zeeland is zomerbestemming bij uitstek. De Oosterschengeroute is perfect voor fietsers die hun tocht graag combineren met een bezoek aan een mooie stad. Neem Goes, met zijn grachtenpanden, smalle straten en vele winkels. Noordwestelijk stroomde ooit de Schenge, een zeearm die in de 19de eeuw werd afgedamd en waarvan de resten nu nog zichtbaar zijn. Ook het Veerse Meer en de Oosterschelde duiken op langs deze route, waar je op een aantal plekken heerlijk kunt pootjebaden.

Foto: de Theefabriek in Houwerzijl
 

Zomerroute 9 - Prachtige panorama’s

Lauwersmeerroute, 38 km, Ulrum (Groningen)

Een theefabriek, palingrokerij, nationaal park en een oud vissersdorp. Het zijn slechts een paar hoogtepunten van de veelzijdige Lauwersmeerroute. Vanuit Lauwersoog kijk je over de Waddenzee en de vissersvloot in de haven. Het vervolg van je route is zeker niet minder indrukwekkend: bovenop de 13,5 kilometer lange zeedijk wacht wederom een geweldig panorama. Bij helder zomerweer kun je in de verte Schiermonnikoog zien liggen. Fotomomentje!

Gastvrijpunt op de route: Restaurant Schierzicht
Fiets halverwege iets van de route af en je vindt Restaurant Schierzicht. Hier wordt iedere ochtend verse vis in de koelkast gelegd om gedurende de dag de buik te vullen van hongerige bezoekers. 

Foto: kasteel Nijenrode op deze route langs de Vecht, bron: Getty Images
 

Zomerroute 10 - Romantiek aan het water

Buitenplaatsenroute, 43 km, Oud-Zuilen (Utrecht)

In de zomer laat de Vecht zich van zijn beste kant zien. In de Gouden Eeuw bouwden welgestelde Amsterdammers buitenplaatsen langs de rivier. Zij geven de Vecht een bijzondere charme, die nog eens versterkt wordt door al het groen langs het water. Het noordelijke deel van deze route voert je over de oevers van de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het zuidelijke deel brengt je naar het sprookjesachtige Slot Zuylen en door de fraaie Molenpolder bij Maarsseveen.


ANWB Eropuit-app

Rijd deze routes met behulp van de (gratis) app ANWB Eropuit. Alle info over bezienswaardigheden bij de hand, lidmaatschapspas in de app en nooit meer verdwalen.

Maak je eigen fietsroute

Plan je liever je eigen fietsroute? Met onze fietsknooppuntenplanner maak je gemakkelijk zelf een route aangepast aan jouw wensen!


Misschien vind je dit ook interessant:

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

15% korting
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.