Aardhuisroute

Nederland, Gelderland, Hoog Soeren

10
09
08
39
78
04
21
89
87
86
01
61
60
62
38
10

De Aardhuisroute voert langs een staalkaart van Veluwse landschappen: hoog en droog, laag en nat met beken, dwars door de meest uitgestrekte bossen van Nederland, langs aardige dorpen en door wat landbouwgebieden. Maak tijd voor de grote rijkdom aan natuur en cultuurhistorie langs de route. Ook het horecaaanbod is overvloedig: met bijvoorbeeld een lunch in Elspeet of in de brasserie van Staverden kunt u deze route uitbreiden tot een complete dagtocht (kijk of de website welke coronamaatregelen de horeca heeft getroffen).

Misschien vind je dit ook interessant:

Hoe klinkt de Veluwe? In onze podcastserie De Buitendienst brengen we de mooiste natuurgeluiden naar je toe. In aflevering 2 zijn we in de bossen van de Veluwe. Luister naar de prachtige dieren en natuurgeluiden We horen spechten, zanglijsters, roodborsten en zelfs rondscharrelende wilde zwijnen.

Tip: Fiets deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.

Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met medeweggebruikers en ga waar nodig achter elkaar fietsen.
• Tussen knooppunt 10-09-08-39 en 60-62 gaat de route voornamelijk over zand- of grindpaden met spoorvorming; ook bevinden zich hier meerdere forse afdalingen; let op je snelheid!
• De route kent verschillende drukke oversteekpunten; kijk hier extra goed uit! Bij knooppunt 09 de N344 (Amersfoortseweg). Bij knooppunt 60 rotonde N302-N310 en aansluitend nogmaals de Garderenseweg oversteken. Tussen knooppunt 60 en 62 wortd nogmaals de N344 overgestoken.
• De Veluwe (en dus ook deze route) kent vrij veel smalle paden, waar het vaak druk is met recreanten; pas je snelheid aan en wees voorzichtig met uitwijken i.v.m. de zachte bermen!

Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde en enkele andere smalle paden.

Na een grondige renovatie is op 1 juni 2019 het Aardhuis feestelijk heropend. Het is nu het officële bezoekerscentrum (gratis) en de entree van Kroondomein Het Loo. Het Aardhuis werd in 1861 op last van Koning Willem III gebouwd op een top van 102 m – toen met weidse uitzichten, nu omringd door bos. Prins Hendrik gebruikte het huis vooral als jachtchalet. Op wens van toenmalig koningin Juliana werd het gebouw in 1972 al bestemd als centrum voor natuureducatie (openingstijden en andere bezoekersinformatie, zie: hetaardhuis.nl).

Om Het Aardhuis te bereiken, moet u even van de route af (in totaal 3 km extra).
Route naar het Aardhuis: bij knooppunt 09 de drukke (!) N344 oversteken en la. Bij bord Aardhuis ra oprijlaan. Terug naar de route: van Aardhuis naar Amersfoortseweg / N344; oversteken en daar la. Bij knooppunt 09 weer oversteken en la, route vervolgen naar 08.

Halverwege tussen knooppunt 09 en 08 herinnert rechts een diepe kuil aan leemwinning voor de afwerking van wanden van huizen en boerderijen. Leem is zand met klei, gevormd en meegenomen door gletsjers in de derde ijstijd.

In de schaapskooi van Elspeet (bij knooppunt 89) hokt een kruising van het Veluwse heideschaap –hoog op de poten, kortharige kop– en het zwartkoppige Suffolk schaap. Kijk in de kooi of de schapen binnen zijn. Zie www.schaapskudde-elspeterheide.nl voor bijvoorbeeld scheerdagen.

Het huidige Kasteel Staverden (bij knp-86) dateert van 1907, maar de fundamenten zijn middeleeuws. Het tegenoverliggende koetshuis is 19e-eeuws, op 17e-eeuwse fundamenten. Beide panden zijn alleen van buiten te zien. Wel toegankelijk is de 19e-eeuwse oranjerie, nu horeca, en de recent gerestaureerde 19e-eeuwse parktuin met waterpartijen, ornamenten en lage heggen. Een aanrader is het nieuwe bezoekerscentrum van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen in een herbouwde voormalige varkensschuur. Alleen het gebint bleef behouden.

Ga bij knooppunt 01 even naar rechts van de route af richting 47 (Koningsweg). Vlak na de brug staat in het bos een bronzen paneel dat de plaats markeert van vier prehistorische grafheuvels en een eeuwenoude doorwaadbare plaats in de Staverdense beek.

Ga bij knooppunt 61 even van de route af naar 02, tot aan het Uddelermeer, de hoogste waterpartij van ons land. Aan de oostoever ligt de Hunnenschans, een gave ringwalburcht uit de 10e eeuw, met wallen en uitsparingen waar ooit poorten stonden. Dit was een versterking in een netwerk van routes voor ijzerhandel. Binnen de wal ligt een nog veel oudere grafheuvel. Bronzen panelen vertellen veel meer.

Onderweg naar knooppunt 62 ligt na de rotonde links een agrarische vlakte: het dichtgestoven gletsjerdal uit de derde ijstijd. In de verte verrijzen hoge, beboste delen van de Veluwe: de wallen die door het ijs werden opgestuwd.

Op de Asselse Hei (tussen knooppunt 38 en 10) liggen circa 300 m na het eerste wildrooster links een paar schitterende (grote) vennen. Het water zakt niet weg dankzij een laag ijzeroer in de bodem.