Aardhuisroute

Nederland, Gelderland, Hoog Soeren

10
09
08
39
78
04
21
89
87
86
01
61
60
62
38
10

De Aardhuisroute voert langs een staalkaart van Veluwse landschappen: hoog en droog, laag en nat met beken, dwars door de meest uitgestrekte bossen van Nederland, langs aardige dorpen en door wat landbouwgebieden. Maak tijd voor de grote rijkdom aan natuur en cultuurhistorie langs de route. Ook het horecaaanbod is overvloedig: met bijvoorbeeld een lunch in Elspeet of in de brasserie van Staverden kunt u deze route uitbreiden tot een complete dagtocht (kijk of de website welke coronamaatregelen de horeca heeft getroffen).

Na een grondige renovatie is op 1 juni 2019 het Aardhuis feestelijk heropend. Het is nu het officële bezoekerscentrum (gratis) en de entree van Kroondomein Het Loo. Het Aardhuis werd in 1861 op last van Koning Willem III gebouwd op een top van 102 m – toen met weidse uitzichten, nu omringd door bos. Prins Hendrik gebruikte het huis vooral als jachtchalet. Op wens van toenmalig koningin Juliana werd het gebouw in 1972 al bestemd als centrum voor natuureducatie (bezoekersinformatie zie: hetaardhuis.nl).

Om Het Aardhuis te bereiken, moet u even van de route af (in totaal 3 km extra).
Route naar het Aardhuis: 1 km na knooppunt 01 bij P-21042 la. Op de N344 la. Bij bord Aardhuis ra oprijlaan. Terug naar de route: van Aardhuis naar N344 en daar la. Bij knooppunt 09 (na restaurant De Echoput) la naar knooppunt 08.

Een diepe kuil herinnert aan leemwinning voor de afwerking van wanden van huizen en boerderijen. Leem is zand met klei,  gevormd en meegenomen door gletsjers in de derde ijstijd.

In de schaapskooi van Elspeet hokt een kruising van het Veluwse heideschaap (hoog op de poten, kortharige kop) en het Suffolk schaap (zwarte kop). Kijk in de kooi of de schapen binnen zijn. Zie www.schaapskudde-nunspeet.nl voor bijvoorbeeld scheerdagen.

Het huidige Kasteel Staverden dateert van 1907, maar de fundamenten zijn middeleeuws. Het tegenoverliggende koetshuis is 19e-eeuws, op 17e-eeuwse fundamenten. Beide panden zijn alleen van buiten te zien. Wel toegankelijk is de 19e-eeuwse oranjerie, nu horeca, en de recent gerestaureerde 19e-eeuwse parktuin met waterpartijen, ornamenten en lage heggen. Een aanrader is het nieuwe bezoekerscentrum van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen in een herbouwde voormalige varkensschuur. Alleen het gebint bleef behouden.

Ga bij paddestoel 62802 even naar rechts van de route af. Vlak na de brug staat in het bos een bronzen paneel dat de plaats  markeert van vier prehistorische grafheuvels en een eeuwenoude doorwaadbare plaats in de Staverdense beek.

Ga bij knooppunt 61 even van de route af richting knooppunt 05, tot aan het Uddelermeer, de hoogste waterpartij van ons land. Aan de oostoever ligt de Hunnenschans, een gave ringwalburcht uit de 10e eeuw, met wallen en uitsparingen waar ooit poorten stonden. Dit was een versterking in een netwerk van routes voor ijzerhandel. Binnen de wal ligt een nog veel oudere grafheuvel. Bronzen panelen vertellen veel meer.

Onderweg naar knooppunt 62 ligt links een agrarische vlakte: het dichtgestoven gletsjerdal uit de derde ijstijd. In de verte verrijzen hoge, beboste delen van de Veluwe: de wallen die door het ijs werden opgestuwd.

Op de Asselse Hei liggen een paar schitterende vennen bij het wildrooster. Het water zakt niet weg dankzij een laag ijzeroer in de bodem.