ANWB Fietsknooppuntenplanner

Met de ANWB Fietsknooppuntenplanner plan je gemakkelijk je eigen fietsroute van knooppunt tot knooppunt. En dat niet alleen, je kunt ook leuke ANWB Gastvrij (horeca)punten aan je route toevoegen! Eerder bewaarde routes vind je eenvoudig terug in je account en in de planner.   

Opmerking of suggestie?

Heb je een opmerking of suggestie over bijvoorbeeld het gebruiksgemak, de mogelijkheden of de performance van de Fietsknooppuntenplanner? Laat het ons weten via het reactieformulier.

Veelgestelde vragen

Fietspaden en autoluwe wegen in een regio zijn in kaart gebracht en vormen samen een netwerk. Als twee of meer paden elkaar kruisen heb je een knooppunt met een nummer. Bij ieder knooppunt staat een informatiekaart van het gebied, waarop alle knooppunten en de afstand tussen de knooppunten te zien is. Onderweg geven bordjes aan wat de route naar de aansluitende knooppunten is. Bijvoorbeeld: linksaf naar nummer 29, rechtdoor naar 15, rechtsaf naar 31.

Omdat je van knooppunt naar knooppunt fietst, is je routebeschrijving slechts een opsomming van alle knooppuntnummers. Plak een briefje op je fietsstuur, gebruik een handige bikepointer of fiets de route met de ANWB Eropuit app. Zo is de code 38-34-35-30-29-33-37-41-42-69-38 goed voor vijftien kilometer fietsplezier rond Ootmarsum, om maar een voorbeeld te noemen.

Maak stap voor stap een route

De applicatie werkt het beste in Google Chrome, Firefox, Edge en Safari, dus we adviseren je een van deze browsers te gebruiken.

 • Klik op een knooppunt om je fietsroute te beginnen.
 • Klik een volgend knooppunt aan en de route wordt voor je berekend.
 • Verleng je route door een volgend knooppunt aan te klikken.

In je route kun je 'via' knooppunten tegenkomen. Dit zijn tussenliggende knooppunten die je niet hebt geselecteerd, maar waar je wel langsfietst. In je route zijn ze herkenbaar aan de tekst 'Via knooppunt [nummer]'.

Houd er rekening mee dat sommige knooppunten op een plek zonder adres staan.

Bewaar je route

Is je route klaar? Log dan in met je Mijn ANWB account om je fietsroute te bewaren. Je route vind je op drie plekken terug:

 • Ga naar de Fietsknooppuntenplanner terwijl je bent ingelogd. Je ziet dan meteen het overzicht 'Mijn Fietsroutes'.
 • In je Mijn ANWB account: in het uitklapmenu klik je op 'Mijn producten en diensten' en daarna naar het onderdeel 'Vakantie & vrije tijd'. Klik dan op 'Fietsknooppuntenroutes'. Hier staan al je fietsroutes in een overzicht.
 • Je kunt je opgeslagen fietsroutes bekijken én fietsen met behulp van de ANWB Eropuit app voor iOS en Android.

Route onderweg wijzigen

Onderweg kun je gemakkelijk de route wijzigen. Op elk knooppuntenkruispunt staan alternatieven aangereikt. Is het een prachtige dag en lokt het mooie landschap? Eén blik op de kaart en je knoopt zo een paar extra kilometers aan je fietsrondje.

Wil je nog meer weten over het gemak van fietsknooppunten? Bekijk dan de video van Nederland Fietsland.

Soms komt het voor dat de knooppuntenplanner een aangeklikt knooppunt niet 'pakt'. Dan geeft de planner een omweg aan, in plaats van de kortste weg naar het knooppunt te kiezen. Meestal is de reden hiervoor dat er op het traject wegwerkzaamheden of verkeersafsluitingen zijn waardoor het fietspad tijdelijk niet te gebruiken is. Open Streetmap (waarvan ANWB het kaartmateriaal gebruikt) blokkert dan het desbetreffende traject. Zodra het traject weer begaanbaar is verdwijnt de blokkade.

 

Een kapot of ontbrekend bordje doorgeven

Dit kun je doorgeven via meldpuntroutes.nl. De melding wordt dan doorgestuurd aan de juiste regio.

Een fout in een knooppunt melden

De informatie op onze kaart komt vanuit OpenStreetMap. Als een knooppunt niet goed staat, kun je dit zelf aanpassen. Zo zorgen we samen dat alle knooppunten up to date zijn!

 • Maak een account aan op OpenStreetMap.org.
 • Log in en dien een verzoek tot aanpassing in.

Het beheer en de updates van de fietsknooppunten

De ANWB is geen eigenaar van het knooppuntennetwerk. Het onderhoud aan de knooppuntenbordjes wordt door de regio's zelf gedaan.

De update van de fietsknooppunten, die vanuit Open Street Map worden opgehaald,  wordt 1x per maand gedaan.

Naast de fietsknooppuntenplanner biedt de ANWB gratis fietsroutes aan en een tool om de snelste route van A naar B te vinden.

De ANWB Gastvrijpunten (icoon 'koffiekopje' op knooppuntenplanner) zijn (horeca)ondernemingen die er alles aan doen om het jou als fietser naar de zin te maken. Hier kun je uitpuffen onder het genot van iets lekkers voordat je je tocht vervolgt. Ze zijn van mei tot en met september drie tot vijf dagen per week open vanaf 11.00 uur.

Je kunt er gratis:

 • je flesje water vullen;
 • je band plakken of oppompen (plaksetje en pomp aanwezig);
 • een pleister plakken (EHBO-set aanwezig);
 • schuilen voor de regen;
 • even naar het toilet;
 • je e-bikeaccu opladen.

Alleen voor ANWB-leden: het tweede kopje koffie of thee gratis*

Als ANWB-lid heb je bij Gastvrijpunten een streepje voor: *na bestelling van een kopje koffie of thee mét taart of een broodje, krijg je - op vertoon van de voucher en je lidmaatschapspas in de ANWB Eropuit app - het tweede kopje koffie of thee gratis. 

Lees meer over ANWB Gastvrij.

Voeg zelf een ANWB Gastvrijpunt toe aan je route

Een leuk Gastvrijpunt gezien? Voeg deze dan toe aan je route. Dit doe je door op het koffiekop-icoon in de fietsknooppuntenplanner op ‘voeg toe’ te klikken. De locatie verschijnt meteen in je route en ook als je de route print, staat het ANWB Gastvrijpunt ertussen. Ontzettend handig, zo weet je zeker dat je straks een leuke plek hebt om te stoppen.

Als ondernemer deelnemen aan ANWB Gastvrij

Ondernemers kunnen Gastvrijpunt worden. Bekijk meer informatie over ANWB Gastvrij voor ondernemers. We helpen je graag verder!

Met de ANWB Fietspas ben je altijd verzekerd van pechhulp voor je fiets. Wij helpen je bijv. met een lekke band, een kapotte ketting, problemen met de accu etc. En lukt het repareren langs de weg niet, dan zorgen wij ervoor dat je toch op je bestemming komt. 

Met een ANWB Fietspas krijg je:

 • 24/7 pechhulp in Nederland en België door de Wegenwacht Fietsservice
 • Gratis jaarlijkse fietscheck
 • Juridisch advies bij een ongeval

Lees meer over de ANWB Fietspas.

Ben je ingelogd en zie je de melding "Wanneer je geen ANWB-lid bent, kun je helaas je routes niet bewaren"? Deze melding wordt gegeven omdat je een partnerlidmaatschap hebt, en helaas kunnen gebruikers met een partnerlidmaatschap op dit moment geen routes opslaan. Dit is een bevinding die we vaker binnen krijgen en we hopen dit probleem zo snel mogelijk op te kunnen lossen. Voor nu, als je een partnerlidmaatschap hebt, zou je in kunnen loggen met de gegevens van het hoofdlid om toch routes op te kunnen slaan.

Op dit moment gaat het plannen van een route die net op de grens van Nederland en België of Duitsland valt niet goed. 
De roze lijn op de kaart is de grens. Het systeem wil niet over die grens heen en zoekt tijdens het plannen een route terug naar Nederland naar een ander punt. Het systeem kan maar een heel klein stukje over de grens en dat is te kort om een goede route te plannen buiten Nederland. Op dit moment kunnen gebruikers dus alleen routes plannen binnen Nederland. We hopen dit in de toekomst op te kunnen lossen.

Liever een bestaande fietsroute fietsen?

Dat kan, bekijk alle ANWB-fietsroutes.

Liever zo snel mogelijk van A naar B?

Ga naar de ANWB Fietsrouteplanner.

Verkeerd of ontbrekend knooppuntbordje?

Dit kun je niet doorgeven aan de ANWB. Kom je een ontbrekend, verkeerd geplaatst of beschadigd bordje tegen? Geef dit dan door via Meldpunt routes.