11 mooie fietsroutes langs fonkelend water
Zin in een rondje fietsen langs de kust, een kronkelend riviertje of over een slingerende dijk? Met de wind in je haren, langs strandloper, kikker en fuut? Deze fietsroutes bieden zowel verkoeling als afwisseling en ze voeren alle elf (gedeeltelijk) langs het water. Via pauzeplekjes in het gras, op een bankje of bij een ANWB-Gastvrijpunt.
Pauzeren tijdens je fietstocht doe je bij een van de Gastvrijpunten. Als ANWB-lid krijg je hier je tweede kopje koffie of thee gratis (bestel eerst thee/koffie met taart of een broodje en toon je lidmaatschapspas in de ANWB Eropuit-app).
1. Kanaalroute
37 km, Middelburg, Zeeland
Het Kanaal door Walcheren verbindt Middelburg met zowel Veere aan het Veerse Meer als Vlissingen aan de Westerschelde. De route voert langs pakhuizen uit de 16de eeuw, toen Middelburg een van de belangrijkste havensteden van de Noordelijke Nederlanden was. En ook fiets je langs de schutsluizen bij Veere, de ringwal van Oost-Souburg, de boulevard van Vlissingen en de enorme zeeschepen op de Westerschelde.
Stap je op de fiets? Bekijk de hele route
Gastvrijpunt op de route: Bar Bistro DuCo in Fletcher Hotel-Restaurant Middelburg
De perfecte tussenstop in het historische Middelburg. Proef de gerechten uit de Frans-georiënteerde keuken, bereid in een unieke houtskooloven.
2. Reeuwijkse Plassenroute
27 km, Bodegraven, Zuid-Holland
Soms kom je op een plek die zo mooi is dat je denkt: ik woon verkeerd. Of dat je gaat dromen over een tweede huisje aan het water. Zoals bij de Reeuwijkse Plassen. Ze vervullen de glansrol in deze route. Soms vang je tussen het gebladerte door enkel een glimp op, dan weer is het zicht over het water volkomen vrij. Sterke bijrollen zijn er voor de Oude Rijn, de Wierickerschans (1673), museum-proeverij De Koffietuin en Streekmuseum Reeuwijk.
Stap je op de fiets? Bekijk de hele route
Gastvrijpunt op de route: De Munt eten & drinken
In het hart van Bodegraven wordt bij De Munt eten & drinken alles zelf gemaakt. Van de mayonaise en frietjes tot de appeltaart en het ijs (in hun eigen ijssalon De Zoete Inval).
3. Nationaal Park Nieuw Land
44 km, Kitsweg, Flevoland
Sinds 2018 is Flevoland een nieuw nationaal park rijker: Nationaal Park Nieuw Land, dat de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden omvat. Gebieden die nooit zouden hebben bestaan zonder de inpoldering van Flevoland (het grootste inpolderingsproject ter wereld). De mens gaf dus de eerste aanzet, maar nu is het de natuur die hier zorgt voor unieke landschappen. Met moerasbos, rietvlaktes, konikpaarden, edelherten, zeearenden en nog véél meer dat piept, tjilpt, burlt, gromt of oehoet.
Stap je op de fiets? Bekijk de hele route
Gastvrijpunt op de route: Buitengewoon lekker in Buitencentrum Oostvaardersplassen
Vanaf het terras van het buitencentrum kijk je uit over water, rietvlaktes en moerasbosjes. Zo kun je bij je koffie met taart meteen de verrekijker pakken om vogels te spotten.
4. Langs de Maas tussen Den Bosch en Heusden
52 km, Heusden, Noord-Brabant
Twee vestingsteden die in de 16de eeuw tijdens De Opstand een andere kant kozen: Heusden steunde de prins van Oranje, katholiek Den Bosch bleef lang trouw aan de Spaanse koning. Vandaag zijn de vestingwerken van beide steden prachtig gerestaureerd. Daartussen fiets je langs de Maas, de Oude Dieze, de Citadel van Den Bosch, de Sint-Jan, de Singelgracht, het Drongelens Kanaal, de Zeedijk en de Bergsche Maas, tot je weer in Heusden op de oude Vismarkt staat.
Stap je op de fiets? Bekijk de hele route
Gastvrijpunt op de route: Herberg de Drie Linden
Aan de bosrand van Natuurpark de Loonse en Drunense Duinen vind je Herberg de Drie Linden. Een mooie uitspanning met het klassieke interieur van een bruin café en een knots van een terras.
5. Amelandroute
42 km, Ameland, Friesland
Deze route begint bij Nes, waar de veerboot aanlegt. Meteen langs de Waddenzeedijk richting Ballumerbocht en de kleine Museumhaven Zeemanshoop, en langs het monument van de Dijkwachter en het oude kerkhof. Daarna bereik je via Hollum (verkozen tot een van de mooiste dorpen van ons land), de gietijzeren vuurtoren (uit 1880), de Noordzee, de Lange Duinen en vogelkijkpunt de Blauwe Keet het gehucht Buren. En dan is het niet ver meer, terug naar Nes en de Waddenzee.
Stap je op de fiets? Bekijk de hele route
Gastvrijpunt op de route: De Kaapse Pracht in Fletcher Resort-Hotel Amelander Kaap
Met de zon op je toet geniet je bij familierestaurant De Kaapse Pracht van een Nederlands georiënteerde kaart met o.a. regionale producten.
6. Water, vijand en bondgenoot tussen Beemster en Schermer
43 km, Middenbeemster, Noord-Holland
Water speelt een belangrijke rol in het Noord-Hollandse landschap. Deze fietsroute neemt je mee langs de droogmakerijen de Beemster (werelderfgoed) en de Schermer, ooit binnenzeeën die in de 17de eeuw met molens zijn drooggemalen. De Stelling van Amsterdam (ook weer werelderfgoed) toont aan dat het water ook als bondgenoot en wapen werd gebruikt. De forten, die nog immer het landschap sieren, zorgden voor extra bescherming.
Stap je op de fiets? Bekijk hier de hele route
Gastvrijpunt op de route: Brasa Beemster
Restaurant Brasa Beemster is gevestigd in een monumentaal herenhuis uit 1619. Waar vroeger raadsheren moeilijke besluiten namen, geniet jij van een hapje en drankje op een lommerrijk terras.
7. Haringvlietroute
44 km, Hellevoetsluis, Zuid-Holland
Deze route voert je over fietspaden langs het water dat het zuidoostelijke deel van Voorne omringt. Hellevoetsluis, belangrijke havenplaats in de Gouden Eeuw, pronkt met zijn droogdok, lichtschip en vuurtoren. Dan volgen de duinen met moerabos, wilde kamperfoelie en het duinmeer Quackjeswater. De oversteek over het eiland gaat via dijkjes die al lang niet meer aan zee grenzen maar wel illustreren hoe Voorne is ontstaan: door stukje bij beetje nieuwe delen land in te polderen.
Stap je op de fiets? Bekijk de hele route
Gastvrijpunt op de route: Restaurant ’t Karrewiel op camping ’t Weergors
’t Karrewiel is gevestigd in een oude sfeervolle boerderij, zowel binnen als buiten. Kinderen vermaken zich op de speelplaats of in de Spetterspeeltuin naast het terras.
8. Bruggenroute
35 km, Kortgene, Zeeland
Noord-Beveland werd tijdens de Sint-Felixvloed in 1530 door de golven verzwolgen. Alleen de kerktoren van Kortgene was nog te zien. Stukje bij beetje won het eiland daarna van de zee weer land terug. Tegenwoordig verbinden grote waterwerken het vroegere eiland aan vier zijden met andere delen van Zeeland. Deze Bruggenroute voert zowel langs de Zeelandbrug (1965) en de Zandkreekdam (1960) als langs de zilverblinkende Slikken van Kats en de brede Oosterschelde.
Stap je op de fiets? Bekijk de hele route
Gastvrijpunt op de route: Barbara's Bed and Breakfast op Landgoed Rijckholt
In een oude fruitschuur op Landgoed Rijckholt vind je Barbara’s Bed and Breakfast. Liever iets to go? Bestel en neem een lunch- of borrelpakketje mee voor onderweg.
9. Rietkragenroute
40 km, Hilversum, Noord-Holland
Water tekent deze route. Je fietst langs de slingerende rivier de Vecht en dwars door plassen met brede rietkragen. Neem vooral een verrekijker mee om de vogels te spotten! Maar er zijn meer verrassingen onderweg. Bij Nigtevegt steek je met een pontje de rivier over, bij Hilversum dwaal je over de heide en in ’s-Graveland kun je de fiets neerzetten voor een wandeling over voorname landgoederen.
Stap je op de fiets? Bekijk de hele route
Gastvrijpunt op de route: Eetcafé De Eend
Vanaf het terras kijk je uit op het water en de aanmerende en vertrekkende bootjes. Goed decor voor een tussenstop.
10. Fort Sint-Andries-route
28 km, Heerewaarden, Gelderland en Noord-Brabant
Het natuurontwikkelingsproject Fort Sint-Andries ligt op de grens van het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard, waar de ‘milde’ Maas en de ‘wilde’ Waal elkaar tot op 100 meter naderen. Startpunt is Heerewaarden, een rivierdorp met visserswoningen. Langs de uiterwaarden en over dijken trap je vervolgens langs Maas en Waal naar Moordhuizen, Lith en Rossum. Via onder meer twee veerpontjes, Fort Sint-Andries en de archeologische vindplaats van zowel mammoetbotten als een Romeinse nederzetting en een schip uit de middeleeuwen. Desgewenst kun je de route verlengen tot 41 kilometer.
Stap je op de fiets? Bekijk de hele route
11. Het rivierenlandschap van de IJssel
59 km, Zwolle, Overijssel
Een deel van deze route voert langs de grootste rivier van Overijssel, de IJssel. Langs de uiterwaarden, de komgronden en de winterdijk. Maar eerlijk is eerlijk, van de tien hier beschreven fietsroutes gaat deze het minst langs open water. Je fietst echter wel door een eeuwenoud cultuurlandschap waarin de omgang met het water de hoofdrol speelt. Langs hoefslagpalen, dijkvakken, weteringen en vloedgraven. Wat dit allemaal zijn? Fiets deze route en je weet het. Desgewenst is de route in te korten.
Stap je op de fiets? Bekijk de hele route
Gastvrijpunt op de route: Zorgboerderij Hof van Windesheim
Op Zorgboerderij Hof van Windesheim kun je terecht in de koffieschenkerij voor koffie of thee met een plak karakteristieke krentenwegge. En wat een fijn boerderijterras!
ANWB Eropuit-app
Rijd deze routes met behulp van de (gratis) app ANWB Eropuit. Alle info over bezienswaardigheden bij de hand, lidmaatschapspas in de app en nooit meer verdwalen.
Misschien vind je dit ook interessant:
Oplaadpunten voor je elektrische fiets
Wandelroutes langs het water
Maak je eigen fietsroute met de Fietsknooppuntenplanner