De mooiste fietsroutes langs het water

Zoek in de zomer verkoeling aan het water

Een rondje fietsen langs de kust, een kronkelend riviertje of over een slingerende rivierdijk? Met de wind in de haren? Dat kan met deze mooie fietsroutes! Deze ANWB Fietsroutes bieden verkoeling én afwisseling. Ze voeren allemaal (gedeeltelijk) langs het water. Stop onderweg bij een Gastvrij Pluspunt en kom heerlijk tot rust.

Fietsroutes langs het water in Noord-Nederland

In het noorden van ons land kun je prachtig fietsen. Maak een mooie fietstocht in Noord-Holland, Groningen of Friesland.

Waterland - 37 km, Durgerdam, Noord-Holland

Op een steenworp noordelijk van Amsterdam regeert de stilte. Het drukke stadsleven maakt baan voor polder, weide en water. Schilderachtige dorpjes geven charme aan het landschap. Toch hebben de kustdorpjes een bewogen geschiedenis met als terugkerend element watersnoodrampen. Tot de aanleg van de Waterlandse Zeedijk. De houten miniatuurhuisjes van het dijkdorp Durgerdam kijken gezamenlijk uit over het IJmeer, onderdeel van het IJsselmeer. Na Monnickendam duikt de route dieper de polder in. Met als hoogtepunt Broek in Waterland, in de 18e eeuw het 'schoonste dorp van Holland'.
Bekijk de route

Fietsroutes langs het water in Midden-Nederland

Het midden van Nederland biedt ideale mogelijkheiden voor mooie fietsroute. Maak een mooie fietstocht in Zuid-Holland, Utrecht of Overijssel.

Reeuwijkse Plassenroute - 27 km, Bodegraven, Zuid-Holland

Er zijn zo van die plekken waar je denkt: ik woon verkeerd. Of dat je gaat dromen over een tweede huisje aan het water. Zoals bij de Reeuwijkse Plassen. Zij vervullen de glansrol in deze route. Soms vangt u tussen het gebladerte door een glimp op van het water, dan weer is het zicht volkomen vrij.
Bekijk de route

Haringvlietroute - 44 km, Hellevoetsluis, Zuid-Holland

Deze route gaat grotendeels over fietspaden langs de wateren die het zuidoostelijke deel van Voorne omringen. Hellevoetsluis toont zich van zijn mooiste kant: aan het water, waar de stad is ontstaan. Dan volgen duinen met het befaamde Quakjeswater. De oversteek over het eiland gaat via dijkjes die al lang niet meer aan zee grenzen. Ze illustreren hoe Voorne is ontstaan: door stukje bij beetje nieuwe delen land in te polderen.
Bekijk de route

Fietsroutes langs het water in Zuid-Nederland

Zeeland, Noord-Brabant en Limburg beschikken over prachtige fietsroutes langs het water.

Bruggenroute - 35 km, Kortgene, Zeeland

Noord-Beveland werd tijdens de Sint-Felixvloed (1530) door de golven verzwolgen. Stukje bij beetje werd het eiland teruggewonnen op de zee. Tegenwoordig verbinden grote waterstaatkundige werken het vroegere eiland aan vier zijden met andere delen van Zeeland. De Bruggenroute komt langs de Zeelandbrug (1965) en de Zandkreekdam (1966).
Bekijk de route

Kanaalroutes - 37 km, Middelburg, Zeeland

Het Kanaal door Walcheren verbindt Middelburg met Veere en Vlissingen. Het werd tussen 1870 en 1873 gegraven om Middelburg weer een verbinding met de open zee te geven. Die was immers afgesloten door de aanleg van de spoordam tussen Walcheren en Zuid-Beveland. Het kanaal speelt nog steeds een rol in de beroepsvaart. En voor plezierjachten is het een ideale verbinding tussen het Veerse Meer en de Westerschelde.
Bekijk de route

Maak onderweg een stop bij een ANWB Gastvrij Pluspunt

Rust tijdens je fietstocht heerlijk uit aan het water bij een van de Gastvrij Pluspunten. Als ANWB-lid kun je hier zelfs de accu van je elektrische fiets opladen! Bekijk alle Gastvrij Pluspunten langs het water.

Misschien vind je dit ook interessant:

Oplaadpunten voor je elektrische fiets
Wandelroutes langs het water
Maak je eigen fietsroute met de Fietsknooppuntenplanner

Speciaal voor jou geselecteerd