10 mooie fietsroutes langs fonkelend water

Zin in een rondje fietsen langs de kust, een kronkelend riviertje of over een slingerende dijk? Met de wind in je haren, langs strandloper, kikker en fuut? Deze fietsroutes bieden zowel verkoeling als afwisseling en ze voeren alle tien (gedeeltelijk) langs het water. Via pauzeplekjes in het gras, op een bankje of bij een ANWB-Gastvrijpunt.

1. Kanaalroute

37 km, Middelburg, Zeeland

Het Kanaal door Walcheren verbindt Middelburg met zowel Veere aan het Veerse Meer als Vlissingen aan de Westerschelde. De route voert langs pakhuizen uit de 16e eeuw, toen Middelburg een van de belangrijkste havensteden van de Noordelijke Nederlanden was. En ook fiets je langs de schutsluizen bij Veere, de ringwal van Oost-Souburg, de boulevard van Vlissingen en de enorme zeeschepen op de Westerschelde.
Bekijk de hele route

2. Het rivierenlandschap van de IJssel

59 km, Zwolle, Overijssel

Een deel van deze route voert langs de grootste rivier van Overijssel, de IJssel. Langs de uiterwaarden, de komgronden en de winterdijk. Maar eerlijk is eerlijk, van de tien hier beschreven fietsroutes gaat deze het minst langs open water. Je fietst echter wel door een eeuwenoud cultuurlandschap waarin de omgang met het water de hoofdrol speelt. Langs hoefslagpalen, dijkvakken, weteringen en vloedgraven. Wat dit allemaal zijn? Fiets deze route en je weet het. Desgewenst is de route in te korten.
Bekijk de hele route

3. Reeuwijkse Plassenroute

27 km, Bodegraven, Zuid-Holland

Er zijn van die plekken waar je denkt: ik woon verkeerd. Of dat je gaat dromen over een tweede huisje aan het water. Zoals bij de Reeuwijkse Plassen. Ze vervullen de glansrol in deze route. Soms vang je tussen het gebladerte door enkel een glimp op, dan weer is het zicht over het water volkomen vrij. Sterke bijrollen zijn er voor de Oude Rijn, de Wierickerschans (1673), museum-proeverij De Koffietuin en Streekmuseum Reeuwijk.
Bekijk de hele route

4. Nationaal Park Nieuw Land

44 km, Kitsweg, Flevoland

Sinds 2018 is Flevoland een nieuw nationaal park rijker: Nationaal Park Nieuw Land, dat de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden omvat. Gebieden die nooit zouden hebben bestaan zonder de inpoldering van Flevoland (het grootste inpolderingsproject ter wereld). De mens gaf dus de eerste aanzet, maar nu is het de natuur die hier zorgt voor unieke landschappen. Met moerasbos, rietvlaktes, konikpaarden, edelherten, zeearenden en nog véél meer dat piept, tjilpt, burlt, gromt of oehoet.
Bekijk de hele route

5. 's-Hertogenbosch en Heusden

52 km, Heusden, Noord-Brabant

Twee vestingsteden die in de 16e eeuw tijdens De Opstand een andere kant kozen: Heusden steunde de prins van Oranje, katholiek 's-Hertogenbosch bleef lang trouw aan de Spaanse koning. Vandaag zijn de vestingwerken van beide steden prachtig gerestaureerd. Daartussen fiets je langs de Maas, de Oude Dieze, de Citadel van ’s Hertogenbosch, de Sint-Jan, de Singelgracht, het Drongelens Kanaal, de Zeedijk en de Bergsche Maas, tot je weer in Heusden op de oude Vismarkt staat.
Bekijk de hele route

6. Amelandroute

42 km, Ameland, Friesland

Deze route begint bij Nes, waar de veerboot aanlegt. Meteen langs de Waddenzeedijk richting Ballumerbocht en de kleine Museumhaven Zeemanshoop, en langs het monument van de Dijkwachter en het oude kerkhof. Waarna je via Hollum (verkozen tot een van de mooiste dorpen van ons land), de gietijzeren vuurtoren (uit 1880), de Noordzee, de Lange Duinen en vogelkijkpunt de Blauwe Keet het gehucht Buren bereikt. En dan is het niet ver meer, terug naar Nes en de Waddenzee.
Bekijk de hele route

7. Water, vijand en bondgenoot tussen Beemster en Schermer

43 km, Middenbeemster, Noord-Holland

Water speelt een belangrijke rol in het Noord-Hollands landschap. Deze fietsroute neemt je mee langs de droogmakerijen de Beemster (werelderfgoed) en de Schermer, ooit binnenzeeën die in de 17e eeuw met molens zijn drooggemalen. De Stelling van Amsterdam (ook weer werelderfgoed) toont aan dat het water ook als bondgenoot en wapen werd gebruikt. De forten, die nog immer het landschap sieren, zorgden voor extra bescherming.
Bekijk hier de hele route

8. Fort Sint-Andries-route

28 km, Heerewaarden, Gelderland & Noord-Brabant

Het natuurontwikkelingsproject Fort Sint-Andries ligt op de grens van het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard, waar de 'milde' Maas en de 'wilde' Waal elkaar tot op honderd meter naderen. Startpunt is Heerewaarden, een rivierdorp met visserswoningen. Langs de uiterwaarden en over dijken trap je vervolgens langs Maas en Waal naar Moordhuizen, Lith en Rossum. Via onder meer twee veerpontjes, Fort Sint-Andries en de archeologische vindplaats van zowel mammoetbotten als een Romeinse nederzetting en een schip uit de Middeleeuwen. Desgewenst kun je de route verlengen tot 41 kilometer.
Bekijk de hele route

9. Haringvlietroute

44 km, Hellevoetsluis, Zuid-Holland

Deze route voert je over fietspaden langs het wateren dat het zuidoostelijke deel van Voorne omringt. Hellevoetsluis, belangrijke havenplaats in de Gouden Eeuw, pronkt met zijn droogdok, lichtschip en vuurtoren. Dan volgen de duinen met moerabos, wilde kamperfoelie en het duinmeer Quackjeswater. De oversteek over het eiland gaat via dijkjes die al lang niet meer aan zee grenzen maar wel illustreren hoe Voorne is ontstaan: door stukje bij beetje nieuwe delen land in te polderen.
Bekijk de hele route

10. Bruggenroute

35 km, Kortgene, Zeeland

Noord-Beveland werd tijdens de Sint-Felixvloed (1530) door de golven verzwolgen. Stukje bij beetje won de zee het van het eiland. Tegenwoordig verbinden grote waterwerken het vroegere eiland aan vier zijden met andere delen van Zeeland. Deze Bruggenroute voert zowel langs de Zeelandbrug (1965) en de Zandkreekdam (1960) als langs de zilverblinkende Slikken van Kats en de brede Oosterschelde.
Bekijk de hele route

Maak onderweg een stop bij een ANWB Gastvrijpunt

Heerlijk uitrusten aan het water tijdens je fietstocht doe je bij een van de Gastvrijpunten. Als ANWB-lid kun je hier zelfs de accu van je elektrische fiets opladen!

Misschien vind je dit ook interessant:

Oplaadpunten voor je elektrische fiets
Wandelroutes langs het water
Maak je eigen fietsroute met de Fietsknooppuntenplanner

Speciaal voor jou geselecteerd