Zo plak je een fietsband

Snel weer op weg met ons stappenplan

Een lekke band tijdens het fietsen, het kan gebeuren. Ook met de huidige kwaliteitsfietsbanden, die een taaie anti-leklaag hebben, kun je soms nog lekrijden. Er zit dan maar één ding op: je fietsband plakken. We leggen je uit hoe je dat doet.


Ga voorbereid op pad

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je een compleet reparatiesetje en een fietspomp of hogedrukhandpompje bij je hebt. Heb je een Schrader- of Prestaventiel? Dan heb je ook een verloopnippel nodig. Een complete bandenplakset bestaat uit een tube solutie, bandenlichters, een ventielslang, schuurpapier en plakkertjes. Belangrijk, een geopende tube solutie verliest na een half jaar een deel van zijn kleefkracht. Je kunt er voor kiezen om zelfklevende plakkers te kopen, dan heb je geen solutie nodig.

Bandenplakset in onze webwinkel

Stappenplan fietsband plakken

Een fietsband plakken is een simpel klusje. Wij helpen je er graag mee, maar let op: plak je band niet buiten als het kouder is dan 10 graden. Bij lagere temperaturen plakt de solutie niet en sta je zo weer met een lekke band.

 1. Voordat je begint met het plakken van je band, is het handig om eerst het ventiel te controleren. Soms is de band niet lek, maar is alleen het ventiel losgedraaid.
   
 2. Zet je fiets voorzichtig op zijn kop. Vraag hierbij eventueel hulp van iemand in verband met het gewicht van een fiets. Zeker bij een elektrische fiets is hulp handig, omdat e-bikes een stuk zwaarder zijn dan gewone fietsen.
   
 3. Controleer de buitenkant van je band (het loopvlak) op scherpe voorwerpen. Zit er iets scherps in je band? Verwijder dat dan.
   
 4. Wip de buitenband aan één kant met minimaal drie (kunststof) bandenlichters van de velg. Doe dit voorzichtig, want de bandenlichters kunnen de binnenband beschadigen.
   
 5. Haal de binnenband eruit en controleer de binnenzijde van je buitenband op onregelmatigheden. Zie je iets (scherps) zitten? Verwijder dit dan.
   
 6. Zoek het lek in je binnenband. Pomp hiervoor eerst de binnenband op. Houd je gezicht dichtbij de band, zodat je de lucht voelt ontsnappen. Begin bij het ventiel en manoeuvreer de band bij het draaien van het wiel tussen het frame door. Kun je het lek op deze manier niet vinden? Pak er dan een teiltje met water bij. Pomp de band eerst weer op en haal de band dan door het teiltje water. Zodra het lek in het water zit, zie je belletjes omhoogkomen en weet je waar het lek zit.
   
 7. Als er een scheur in de binnenband zit, dan moet de gehele band verwisseld worden. Dit is een klusje dat beter overgelaten kan worden aan de fietsenmaker. Zit er een klein lek in je band? Dan kun je zelf gaan plakken.
   
 8. Haal de band uit het water en markeer de plek waar het lek zit. Laat de band helemaal leeglopen en schuur de plek rondom het lek licht op. Daarna breng je de solutie aan ter grootte van de plakker die je wilt plaatsen. Wacht een paar minuten, breng de plakker aan en druk hem goed aan. Als je met zelfklevende plakkers werkt, hoef je de band alleen maar op te schuren. Vervolgens kun je de zelfklevende plakker direct aanbrengen.
   
 9. De buitenband terugleggen in de velg kost vrij veel kracht, zeker bij nieuwe buitenbanden. Bandenlichters gebruiken is verleidelijk, nadeel: de binnenband kan dan klem komen te zitten tussen bandenlichter en velg. Daardoor kan er gemakkelijk een nieuw lek ontstaan. Veel beter: let erop dat de randen van de buitenband diep in de velg liggen. Daar is de omtrek het kleinst. Vervolgens zet je het wiel stevig tegen de grond (voet op de velg). Met twee handen kun je de binnenband oprekken naar het punt toe waar het laatste stukje over de velg moet. Ook handig is een bandenknecht, te koop in de fietsenwinkel. Pomp de band op en je kunt je fietstocht vervolgen.

Tot slot

Er zijn speciale pechsprays (ook wel bandenplaksprays genoemd) op de markt. Wij raden het gebruik hiervan af. Door de substanties van deze sprays raken banden verstopt met een plakkerige smurrie. Vaak moet je daarom alsnog je binnenband (laten) vervangen na het gebruik van een pechspray.

Heb je zelf geen zin om je band te plakken? Of lukt het gewoonweg niet? Twee tips:

 1. Wissel je binnenband. Er zijn tegenwoordig fietsbanden in de handel met twee uiteinden. De lekke binnenband kun je doorsnijden en verwijderen. Daarna breng je de nieuwe binnenband aan zonder dat je het wiel hoeft te verwijderen. Deze binnenbanden kun je zelf aanbrengen op zowel elektrische fietsen als normale fietsen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenmaker.
 2. Bestel Wegenwacht Fiets Service, dan heb je recht op 24/7 pechhulp in heel Nederland.

Fietsband oppompen

Meer weten over je fietsband oppompen, fietsenventielen, fietspompen en de juiste bandenspanning van je fiets? Bekijk de tips.

Tips: fietsband oppompen

Ook interessant:
Tips om de juiste fietsband te kopen
E-bike pech onderweg: dit los je zelf op

Speciaal voor jou geselecteerd