Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsen en wandelen rond het IJsselmeer

Ontdek oude vissersplaatsen, historische dijken, havenstadjes en Zuiderzeehistorie tijdens één van de vele wandel- of fietsroutes rond het IJsselmeer.

Fietsroutes 

Route 1- Gaasterlanpaad

43 km vanuit Balk

Gaasterland is een verrassend stukje Friesland. Het glooiende landschap ligt zo’n 10 meter boven het omringende veenweidegebied. Onderweg passeer je kliffen en zwerfkeien, maar ook schaduwrijke bossen en historische stadjes en dorpen. De route volgt een deel de IJsselkmeerkust.

Bekijk de fietsroute

Route 2 - Urk

48 km vanuit Urk

De Noordoostpolder saai en winderig? Welnee, dit is een uniek stuk Nederland, ontworpen door architecten en planologen die naar de tekentafels zijn gestuurd om een ideale agrarische gemeenschap vorm te geven. Inmiddels is de polder al een ouwetje: officieel werd het gebied in 1942 drooggelegd. Het moderne leven heeft er zijn intrede gedaan, maar niet zonder een zweem van de sfeer uit de jaren ’50 achter te laten. Over de bodem van de voormalige Zuiderzee, vier meter beneden NAP, fietst u naar de Zuiderzee-eilanden Urk en Schokland.

Bekijk de fietsroute

Route 3 - Windmolenroute

32 km vanuit Urk

De windmolens ten noorden van Urk leveren elektriciteit en dat geldt ook voor de vele molens van boeren die benedendijks staan. Dat Flevoland zo rijk is aan molens komt niet alleen door de wind op het Markermeer en IJsselmeer, maar ook door de subsidies voor het opwekken van duurzame energie. Heel Flevoland telt inmiddels zoveel windmolens, dat het provinciaal bestuur heeft besloten dat er niet meer mogen bijkomen. Het zijn er ruim 400, die gemiddeld één miljoen euro per stuk kosten.

Bekijk de fietsroute

Route 4 - Waterland

31 km vanuit Durgerdam

Op een steenworp noordelijk van Amsterdam regeert de stilte. Het drukke stadsleven maakt baan voor polder, weide en water. Schilderachtige dorpjes als Zunderdorp, Broek in Waterland, Ransdorp en Holysloot geven charme aan het landschap. Toch hebben de kustdorpjes een bewogen geschiedenis met als terugkerend element watersnoodrampen. Tot de aanleg van de Waterlandse Zeedijk. De houten miniatuurhuisjes van het dijkdorp Durgerdam kijken gezamenlijk uit over het IJmeer, onderdeel van het IJsselmeer. Na Zunderdorp duikt de route dieper de polder in. Met als hoogtepunt Broek in Waterland, in de 18e eeuw het ‘schoonste dorp van Holland’.

Bekijk de fietsroute

 

Route 5 - Lekenroute

39 km vanuit Schellinkhout

De Kromme Leek is van oorsprong een veenriviertje (leek) dat het gebied ontwaterde. Hier lag een uitgestrekt moerassig veengebied dat rond het jaar 1000 al grotendeels was ontgonnen. Vanaf een ontginningsbasis groeven de eerste boeren sloten het veen in. Deze verkaveling en de lintdorpen zijn de enige restanten van het vroegere cultuurlandschap. In de loop der eeuwen verdween namelijk het veen door inklinking en oxidatie; bovendien ontstonden bij ruilverkavelingen nieuwe landschappen.

Bekijk de fietsroute

Route 6 - West-Friese weelde

46 km vanuit Westwoud

De naam doet anders vermoeden, maar West-Friesland ligt wel degelijk in Noord-Holland. Al sinds de 13e eeuw wordt het gebied door een 126 kilometer lange dijk tegen de zee beschermd. Daarbinnen fiets je door een vruchtbaar landbouwgebied waar groenten, fruit en bloembollen voor kleur op de velden zorgen. Typisch voor West-Friesland zijn de lange lintdorpen met stolpboerderijen. Onbetwist hoogtepunt van deze route is het Zuiderzeestadje Enkhuizen, waar vroeger nog altijd bestaat.

Bekijk de fietsroute

Route 7 - Langs Almeerse wateren

41 km vanuit Almere

Met behulp van een van de grootste gemalen ter wereld viel Zuidelijk Flevoland in 1968 droog. Datzelfde gemaal zorgt er nu voor dat de polder droog blijft. Toch is er in en om Flevostad Almere water te over, van moerasplassen tot uitgegraven recreatieplassen en vaarten. Diverse bijzondere vogelsoorten weten dat water te vinden, maar er zwemmen ook bevers in rond. Verrekijker mee dus op deze tocht. Aan de oevers springt bijzondere architectuur in het oog.

Bekijk de fietsroute

Route 8 - Land Art-route Lelystad

38 km vanuit Lelystad

Nergens in Nederland vind je zoveel Land Art bijeen als in Flevoland: kunstwerken gemaakt in, met en over het landschap. Ze laten je net even anders naar de omgeving kijken. Deze route voert je langs het IJsselmeer en door het markante polderlandschap naar drie bijzondere landschapskunstwerken: Exposure, de Engelenzender en Observatorium. Onderweg wacht een frisse duik in het IJsselmeer.

Bekijk de fietsroute

Route 9 - Nationaal Park Nieuw Land

44 km vanuit Lelystad

Flevoland is sinds eind 2018 een nieuw nationaal park rijker. Nationaal Park Nieuw Land omvat de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden. Al deze gebieden zouden nooit hebben bestaan zonder de inpoldering van Flevoland, het grootste inpolderingsproject ter wereld. Hoewel de mens de eerste aanzet gaf, was het de natuur die zorgde voor unieke, soms on-Nederlandse landschappen. Stap op de fiets en ontdek de natuur van dit nieuwe land.

Bekijk de fietsroute

Route 10 - Groen Almere-route

35 km vanuit Almere

Almere is nu ongeveer 40 jaar oud en de snelst groeiende stad van Nederland met circa 197.000 inwoners. Na de inpoldering van het IJsselmeer ontstond in de Flevopolder niet alleen een stad met gevarieerde en spraakmakende architectuur, maar was ook plaats voor ruimte, frisse lucht en natuur. In en rondom Almere zijn recreatiegebieden ontwikkeld en is waardevolle natuur ontstaan. Tijdens deze fietstocht komt u in aanraking met alle facetten van Almere: u fietst door de groene longen van de stad, langs kunstwerken en experimentele woongebieden, langs Natuurreservaat De Lepelaarplassen en door weidse polderlandschappen.

Bekijk de fietsroute

Wandelroutes

Route 1 - Einde van de wereld

12,5 km vanuit Makkum

In het uiterste noordwesten van Friesland, vlak tegen het IJsselmeer, ligt Makkum. Ooit voerden de vissers hier onafgebroken haring, paling, ansjovis en schol aan. Nu herinneren alleen het Waaggebouw, de fraaie koopmanshuizen en de Koninklijke Tichelaar aan de vroegere bedrijvigheid. Vanuit Makkum waai je lekker uit over de dijk. Piaam lijkt het einde van de wereld. Vanuit de vogelkijkhut kijk je uit op de eenzame rietvelden van de Kooiwaard en Zuidwaard. In het voorjaar kleuren ze geel van de dotterbloemen, later volgen duizenden orchideeën. Tot slot flaneer je nog even over het populaire Makkumerstrand.

Bekijk de wandelroute

Route 2 - Stadswandeling Hindeloopen

3,5 km vanuit Hindeloopen

Deze wandeling door het IJsselmeerstadje Hindeloopen is een feest van kneuterigheid. De smalle straatjes en stegen, de bruggetjes met doorkijkjes en de bakstenen kapiteinshuizen zijn om te smullen. Hoog op de dijk langs het IJsselmeer lopen de schapen een stukje met je op. Ander hoogtepunt op de route is het Eerste Friese Schaatsmuseum.

Bekijk de wandelroute

Route 3 - Rijsterbos

6,6 km vanuit Rijs

In het voorjaar staat de slottuin bij het Rijsterbos vol bontgekleurde bloemen. Van krokus tot wilde tulp en van longkruid tot holwortel. Het zijn stinsenplanten, sierlijke bol- en knolgewassen die vroeger bij landhuizen, pastorieën en boerenhoeven werden aangeplant; het Friese woord ‘stins’ betekent ‘steenhuis’. Huize Rijs en de slottuin werden in 1937 verkocht en gesloopt, maar de tuin is inmiddels in al zijn glorie hersteld. De stinsenbloemen zorgen voor een fleurige afsluiting van deze wandeling. Verder wandel je door het Rijsterbos, een landgoedbos dat is aangelegd op de glooiingen van het Friese Gaasterland.

Bekijk de wandelroute

Route 4 - Rare straatnamenroute

4,5 km vanuit Enkhuizen

‘Hoerejacht’ of ‘Tussen Hel en Vagevuur’. Je zult er maar wonen! In Enkhuizen zijn deze straat- en steegnamen heel gewoon. Ontdek de oorsprong van de rare straatnamen en geniet van de typische Zuiderzee-schoonheid. Fijn stadje!

Bekijk de wandelroute

Route 5 - Langs het IJsselmeer

17 km vanuit Medemblik

Startpunt van deze route is een verdedigingsburcht. Na slechts een paar minuten wandelen, verschijnt het IJsselmeer. Het is door deze strategische ligging dat de burcht juist hier is neergezet. Een schelpenpad en grasland voeren pal langs het weidse water. Opgestoken zeilen en honderden meeuwen zorgen voor witte stipjes aan de horizon. Windmolens, rietlanden en snaterende ganzen maken het plaatje compleet. De ronde wordt landinwaarts voortgezet. Het decor is landelijk, met weiden, sloten, vaarten en uitdijende nieuwbouw op zijn tijd. Totdat Medemblik weer opduikt. Deze historische stad is met zijn burcht, havens en talloze oude gevels een pleisterplaats van formaat.

Bekijk de wandelroute

Route 6- Hoorn

5 km vanuit Hoorn

Hoorn kreeg in 1357 stadsrechten en is daarmee de jongste van de drie West-Friese steden, naast Enkhuizen en Medemblik. Toch ontwikkelde Hoorn zich al snel tot de belangrijkste stad van West-Friesland. Hier kwamen grote mannen als gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen en de zeevaarders Willem IJsbrandszoon Bontekoe en Willem Corneliszoon Schouten vandaan. En wie kent niet Johan Fabricius’ boek ‘De scheeps jongens van Bontekoe’? Tegenwoordig is het voormalige Zuiderzeestadje populair bij watersporters.

Bekijk de wandelroute

Leuke uitjes rond het Ijsselmeer

Naast wandelen en fietsen is er ook genoeg te ondernemen. Een aantal leuke uitjes rond het Ijsselmeer:

Zuiderzeemuseum

25% korting

Ontdek alles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee in het Zuiderzeemuseum!

Bestel tickets

Dagje Volendam & Marken

Tot € 30,- korting

Breng een bezoek aan Volendam en geniet van het prachtige schiereiland Marken.

Bestel tickets

Batavialand

25% korting

Ontdek het maritiem verleden. Ga aan de slag met de toekomst. Je beleeft het in Batavialand!

Bestel tickets

Fun Forest Almere

20% korting

Kom je klimmen en klauteren bij Fun Forest Almere?

Bestel tickets

Luchtvaartmuseum Aviodrome

Tot 31% korting

De tijd vliegt bij Luchtvaartmuseum Aviodrome!

Bestel tickets