Tips voor de fietsendrager

Kopen en gebruiken

Je fiets meenemen op vakantie of als je een dagje weggaat? Dat kan. Als je maar een fietsendrager hebt en hem goed bevestigt.

Fietsendrager kopen

Voordat je een fietsendrager koopt moet je je afvragen hoe je je fiets wilt vervoeren: op de trekhaak of op het dak?

Fietsendrager op de trekhaak

Een fietsendrager voor op de trekhaak is vaak duurder dan een fietsendrager voor op het dak, maar is wel makkelijker te bevestigen. Je kunt op deze manier maximaal vier fietsen meenemen. Er zijn ook kantelbare fietsendragers voor op een trekhaak. Je kunt dan nog steeds bij de kofferbak.

Fietsendrager op het dak

Met een fietsendrager op het dak kun je altijd bij je kofferbak. Ook is een dakdrager handig als je met een caravan rijdt. Maar, fietsen vervoeren met een dakdrager heeft ook nadelen. Een dakdrager vangt wind. Hierdoor heb je geluidsoverlast en je brandstofverbruik gaat omhoog. Je moet goed rekening houden met de hoogte van je auto bij het inrijden van een tunnel of parkeergarage. Met een dakdrager kun je maximaal drie fietsen vervoeren. Tot slot is de bevestiging van een dakdrager een stuk lastiger dan de bevestiging van een fietsdrager op een trekhaak. Je moet immers bijna boven je hoofd werken.

Fietsendrager elektrische fiets

Omdat elektrische fietsen zwaarder zijn dan gewone fietsen zijn er speciale fietsendragers voor e-bikes. Deze dragers zijn steviger. Onze ANWB-experts hebben achttien van die speciale fietsendragers onder de loep genomen. Een e-bike kan ook op een normale fietsdrager, zolang je maar rekening houdt met de maximale kogeldruk van je auto. 

Bekijk alle fietsendragers in onze webwinkel


Bevestigen fietsendrager

 • Maak de kogel van de trekhaak vetvrij
 • Klem de fietsdrager op de kogel
 • Stel de fietsendrager af voor een betere klemming
 • Controleer of de fietsdrager goed vastzit door te proberen of je de fietsendrager met kracht kunt draaien op de kogel
 • Doe de stekker van de fietsdrager in de stekkerdoos naast de trekhaak
 • Controleer de verlichting van de fietsendrager

Fietsen op fietsendrager plaatsen

Maximaal gewicht

Je mag de trekhaak van je auto niet te zwaar belasten. Het gewicht van de fietsen + het gewicht van de fietsendrager mag de maximale kogeldruk van de auto niet overschrijden. Dit bereken je als volgt: zoek op wat het gewicht van je fietsendrager is en haal dit gewicht af van de maximale kogeldruk (te vinden in het instructieboekje). Stel je fietsendrager weegt 20 kg en de maximale kogeldruk van je trekhaak is 70 kg, dan mogen je fietsen maximaal 50 kg wegen (70 – 20 = 50). Gemiddeld weegt een elektrische fiets tussen de 23 en 28 kg en een normale fiets tussen de 15 en 18 kg. In dit voorbeeld zou je dan twee e-bikes kunnen plaatsen of drie lichte normale fietsen.

Fietsen plaatsen

 1. Voordat je je fiets of e-bike op de fietsendrager plaatst, haal fietsmanden, fietstassen, kinderzitjes en, in het geval van elektrische fietsen, accu's en displays van de fiets. Dit scheelt gewicht en is minder aantrekkelijk voor dieven.
   
 2. Plaats altijd de zwaarste fiets het dichtst bij de trekhaak en de lichtste fiets het verst van de trekhaak. Voor mensen die moeite hebben met tillen zijn er speciale oprijgoten beschikbaar. Hiermee rijd je een (elektrische) fiets op de fietsendrager.
   
 3. Maak eerst de grijparmen vast aan de fiets en zet daarna de wielen vast. Haal je de fietsen van een fietsendrager af, dan doe je dit andersom. Dit voorkomt dat een fiets omvalt tijdens het plaatsen op een fietsendrager.
   
 4. Tot slot: zet je fietsen op de drager op slot om fietsdiefstal te voorkomen. Je kunt de fietsen vastzetten met een standaardringslot om de achterband én met een kettingslot aan de fietsendrager. Het is verstandig om ook de fietsdrager met een slot vast te maken aan de auto.

Ook interessant: eropuit met de fiets

(Elektrische) fietsen veilig meenemen met de caravan
De mooiste fietsroutes in Nederland
Fietsroutes met overnachting

Speciaal voor jou geselecteerd