Fietsendrager kopen en gebruiken: hier moet je op letten

Makkelijk fietsen meenemen op je auto

Lekker de fiets meenemen op vakantie of als je een dagje weggaat? Dat kan. Als je maar een goede fietsendrager hebt en je hem veilig bevestigt. Voor elektrische fietsen zijn er speciale fietsdragers op de markt. Deze zijn steviger gemaakt, omdat e-bikes iets zwaarder zijn dan normale fietsen. Heb je een elektrische fiets, maar geen speciale fietsendrager? Geen probleem, je e-bike kan ook op een normale fietsdrager. Zolang je maar rekening houdt met de maximale kogeldruk van je auto.

Fietsendrager kopen

Voordat je een fietsendrager koopt moet je je afvragen hoe je je fiets(en) wilt vervoeren: op het dak of op de trekhaak. Een afweging hierbij kan zijn of je de achterklep van je auto onderweg veel open en dicht moet doen. Als je veel bagage in- en uit wilt laden, is het natuurlijk wel zo prettig dat je er goed bij kunt. 

Fietsdrager op de trekhaak

Een fietsdrager voor op de trekhaak is vaak iets duurder dan een fietsdrager voor op het dak, maar is wel makkelijker te bevestigen. Zeker als je een fietsdrager met snelkoppeling hebt. Ook kun je op deze manier meer fietsen vervoeren: maximaal vier. Er zijn ook kantelbare fietsendragers te koop. Deze bevestig je op een trekhaak, maar je dan nog wel steeds makkelijk bij je kofferbak. Houd er wel rekening mee dat als je een fietsendrager op je trekhaak plaatst, het verplicht is om een wit kenteken te voeren. Heb je nog geen wit kenteken? Kijk dan op de website van de RDW voor erkende fabrikanten van kentekenplaten.

Fietsdrager op het dak

Met een fietsendrager op het dak kun je altijd makkelijk bij je kofferbak. Ook is een dakdrager handig als je met een caravan rijdt. Maar, fietsen vervoeren met een dakdrager heeft wel enkele nadelen. Een dakdrager vangt wind. Hierdoor heb je geluidsoverlast en je brandstofverbruik gaat omhoog. Je moet altijd extra rekening houden met de totale hoogte van je auto, bijvoorbeeld bij het inrijden van een tunnel of parkeergarage. En met een dakdrager kun je maximaal drie fietsen vervoeren. Tot slot is de bevestiging van een dakdrager een stuk lastiger dan de bevestiging van een fietsdrager op een trekhaak.

Extra aandachtspunt: mountainbike

De meeste fietsendragers zijn alleen geschikt voor (elektrische) stads- en toerfietsen. Voor het vervoeren van een mountainbike heb je een fietsdrager met een brede fietsgoot nodig. Bij sommige fietsdragers zijn de wielgoten in breedte instelbaar. Wil je zowel een mountainbike als een (elektrische) fiets vervoeren, dan moet je bij aankoop dus goed rekening houden met de breedte van de wielgoten.

Koop een fietsendrager in onze webwinkel


Fietsendrager bevestigen op de trekhaak

 • Maak eerst de kogel van de trekhaak vet- en verfvrij.
 • Klem vervolgens de fietsdrager goed op de kogel.
 • Stel de fietsendrager eventueel af voor een betere klemming.
 • Vervolgens controleer je of de fietsdrager goed vastzit. Dit doe je door te proberen of je de fietsendrager met kracht kunt draaien op de kogel.
 • Doe dan de stekker van de fietsdrager in de stekkerdoos naast de trekhaak.
 • Tot slot controleer je de verlichting van de fietsendrager.

Fietsen op fietsendrager plaatsen

Maximaal gewicht

Om te berekenen hoeveel fietsen je mag bevestigen op je fietsendrager, moet je eerst de maximale kogeldruk van je trekhaak weten. Wettelijk gezien mag je namelijk niet teveel gewicht op je trekhaak vervoeren. De maximale kogeldruk vind je in de handleiding van je auto. Heb je die niet meer? Neem dan contact op met de fabrikant van je auto. Zodra je de kogeldruk weet, kun je berekenen hoeveel fietsen je op je fietsendrager mag vervoeren. Dit doe je als volgt: zoek op wat het gewicht van je fietsdrager is en haal dit gewicht af van de maximale kogeldruk. Stel je fietsendrager weegt 20 kg en de maximale kogeldruk van je trekhaak is 70 kg, dan mogen je fietsen maximaal 50 kg wegen (70 – 20 = 50). Gemiddeld weegt een elektrische fiets tussen de 23 en 28 kg en een normale fiets tussen de 15 en 18 kg. In dit voorbeeld zou je dan twee e-bikes kunnen plaatsen of drie lichte normale fietsen.

Fietsen plaatsen

 1. Voordat je je fiets of e-bike op de fietsendrager plaatst, adviseren wij je om eventuele fietsmanden, fietstassen, kinderzitjes en, in het geval van elektrische fietsen, accu's en displays van de fiets te verwijderen. Dit scheelt in gewicht op je fietsdrager en kan diefstal van bijvoorbeeld een fietsaccu, tijdens de reis voorkomen.
   
 2. Plaats altijd de zwaarste fiets het dichtst bij de trekhaak en de lichtste fiets het verst van de trekhaak. Voor mensen die moeite hebben met tillen zijn er speciale oprijgoten beschikbaar. Hiermee rijd je een (elektrische) fiets makkelijk op een fietsendrager.
   
 3. Bij het plaatsen van fietsen op een fietsdrager maak je eerst de grijparmen vast aan de fiets en daarna zet je de wielen vast. Haal je de fietsen van een fietsendrager af, dan doe je dit andersom: dus eerst de wielen losmaken en daarna pas de grijparmen. Dit voorkomt dat een fiets omvalt tijdens het plaatsen op een fietsendrager. Je kunt ervoor kiezen om de fietsen vast te zetten met spanbanden of frameklemmen voor extra veiligheid, maar dit is niet noodzakelijk.
   
 4. Tot slot: zet je fietsen goed op slot om fietsdiefstal te voorkomen. We raden aan om de fietsen vast te zetten met een standaardringslot om de achterband én met een kettingslot aan de fietsendrager. Het is verstandig om ook de fietsdrager met een slot vast te maken aan de auto, indien mogelijk.

Fietsendrager elektrische fiets kiezen

Omdat elektrische fietsen zwaarder zijn dan gewonen fietsen zijn er speciale fietsendragers voor e-bikes verkrijgbaar. Onze ANWB-experts hebben zeven van die speciale fietsendragers, die óók geschikt zijn gewone fietsen, onder de loep genomen.

Bekijk de resultaten per fietsendrager

Speciaal voor jou geselecteerd