Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Alle bruggetjes op de route hebben een ‘rijbaanscheiding’ (en autoversperring) van 2x een rood-wit paaltje.
• Bij knooppunt 75 bevindt zich een scherpe U-bocht in de route.
• Tussen knooppunt 77 en 78 bevindt zich een stukje slecht begaanbaar schelpenpad.
• De Brikweg, tussen knooppunt 29 en 05, heeft een slecht wegdek (o.a. door zwaar werkverkeer).
• Tussen 06 en 55 steekt de route 3x de Oostvaardersdijk over; het verkeer rijdt hier vaak harder dan de toegestane 80 km/u – goed uitkijken!
Toegankelijkheid: deze route is minder geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.), met name vanwege bovengenoemde paaltjes die de doorgang hinderen.
Stadshart Almere kreeg een ultramodern stadscentrum langs het Weerwater, ontworpen door Rem Koolhaas en andere bekende architecten. Het nieuwe centrum kwam in 2007 gereed. Het per auto goed bereikbare stadscentrum heeft een benedenwereld voor wegen en (betaald!) parkeren. De bovenwereld is een uitgestrekte autovrije voetgangerszone met winkels en woningen.
Aan de zuidpunt van het Weerwater, bij knooppunt 77, ligt de experimentele woonwijk De Fantasie. De wijk bestaat uit fantasiewoningen, uitgevoerd in verschillende materialen en kleuren. Negen woningen zijn het resultaat van een prijsvraag met als thema ‘ongewoon wonen’.
NB Door werkzaamheden voor de Floriade 2022 zijn er omleidingen, waardoor de route momenteel (voorjaar 2021 tot april 2022) niet direct langs deze wijk. Je kunt De Fantasie echter wel zien liggen vanaf de brug bij busstation Het Oor.
Het Vroege Vogelbos, het Beginbos en het Kromslootpark voeren de stad uit. Aan de westkant van Almere lag in de jaren zeventig een groot stuk ruig land, nu een aantrekkelijk park voor de bewoners van Almere-Haven. Landschapsontwerpers maakten een kleine kopie van de Oostvaardersplassen, met grillige kreken en moeraseilandjes: het Kromslootpark. Schapen worden hier ingezet asl ‘natuurlijke grasmaaier’ om het gebied open te houden.
Vanaf de westpunt aan de Oostvaardersdijk kunt u het eilandje Pampus in het IJmeer zien. Iets verder in de polder is een nieuw stadsdeel in ontwikkeling: Almere-Pampus. Het bevindt zich in de ontwerpfase en wordt het verbindende stadsdeel tussen Amsterdam en Almere. Deze ontwikkeling hangt af van hoe de regering besluit over de verdere groei van Almere, maar de realisatie wordt niet vóór 2025 verwacht. In de polder is een ‘landschapskunstwerk’ gerealiseerd. Een wal van aluminium zuilen in het strakke polderland symboliseert de zoektocht naar de zin van het menselijk bestaan.
Tussen Buiten-Almere en het Markermeer liggen de Lepelaarplassen, genoemd naar de lepelaars die hier na het droogvallen van de polder neerstreken. Dit beschermde natuurgebied is een belangrijk broedgebied voor water-, moeras - en weidevogels. De schuwe lepelaars broeden op een eilandje, veilig voor roofdieren. Talrijker zijn de eenden en aalscholvers, waarvan hier 3500 paren broeden. Voor meer informatie kun je bezoekerscentrum De Trekvogel aan de Oostvaardersdiep 16 bezoeken (15 juni - 15 sep. en schoolvak. dag. 12-17, daarbuiten alleen za-zo 12-17 uur, nov. - feb. tot 16 uur, www.flevo-landschap.nl).
Langs de Noorderplassen, voormalige zandwinningplassen, passeer je na knooppunt 53 een kleine experilentele wijk: De Realiteit. Net als bij De Fantasie staan hier woningen die uit een prijsvraag zijn voortgekomen. Een derde expirimentele wijk, De Eenvoud, is in ontwikkeling.
Bij knooppunt 02 ligt de mooie wijk Noorderplassen-West. Van de 2700 woningen die hier sinds 2000 verrezen liggen veel huizen direct aan het water. Je kunt hier zelfs met je eigen boot naar de supermarkt varen voor je boodschapjes.
Ondanks de enorme groei is tussen de stadswijken veel groen gereserveerd voor recreatie en natuur en zijn groene lobben aangelegd met wandel- en fietspaden. U fietst via het Koningin Beatrixpark tussen Muziekwijk en Kruidenwijk de stad weer in.