Groen Almere-route

Nederland, Flevoland, Almere

01
35
75
77
78
33
31
25
26
28
29
05
06
07
08
55
54
53
02
03
01

Almere is nu ongeveer 40 jaar oud en de snelst groeiende stad van Nederland met circa 197.000 inwoners. Na de inpoldering van het IJsselmeer ontstond in de Flevopolder niet alleen een stad met gevarieerde en spraakmakende architectuur, maar was ook plaats voor ruimte, frisse lucht en natuur. In en rondom Almere zijn recreatiegebieden ontwikkeld en is waardevolle natuur ontstaan. Tijdens deze fietstocht komt u in aanraking met alle facetten van Almere: u fietst door de groene longen van de stad, langs kunstwerken en experimentele woongebieden, langs Natuurreservaat De Lepelaarplassen en door weidse polderlandschappen.

Startpunt: indien je vanaf het Centraal Station (ook parkeren) vertrekt, hier ligt knooppunt 50. Vanaf hier fiets je rechtstreeks naar het startpunt, knooppunt 1.

 

Stadshart Almere kreeg een ultramodern stadscentrum langs het Weerwater, ontworpen door Rem Koolhaas en andere bekende architecten. Het nieuwe centrum kwam in 2007 gereed. Het per auto goed bereikbare stadscentrum heeft een benedenwereld voor wegen en parkeren. De bovenwereld is een uitgestrekte autovrije voetgangerszone met winkels en woningen.

Aan de zuidpunt van het Weerwater, bij knooppunt 77, ligt de experimentele woonwijk De Fantasie. De wijk bestaat uit fantasiewoningen, uitgevoerd in verschillende materialen en kleuren. Negen woningen zijn het resultaat van een prijsvraag met als thema ‘ongewoon wonen’.

Het Vroege Vogelbos, het Beginbos en het Kromslootpark voeren de stad uit. Aan de westkant van Almere lag in de jaren zeventig een groot stuk ruig land, nu een aantrekkelijk park voor de bewoners van Almere-Haven. Landschapsontwerpers maakten een kleine kopie van de Oostvaardersplassen, met grillige kreken en moeraseilandjes: het Kromslootpark. Paarden worden ingezet om het gebied te begrazen en open te houden.

Vanaf de westpunt aan de Oostvaardersdijk kunt u het eilandje Pampus in het IJmeer zien.Iets verder in de polder wordt een nieuw stadsdeel gebouwd: Almere-Pampus. Het bevindt zich in de ontwerpfase. De eerste bewoners arriveerden eind 2009. Almere-Pampus wordt het verbindende stadsdeel tussen Amsterdam en Almere. Deze ontwikkeling hangt af van hoe de regering besluit over de verdere groei van Almere. In de polder is een ‘landschapskunstwerk’ gerealiseerd. Een wal van aluminium zuilen in het strakke polderland symboliseert de zoektocht naar de zin van het menselijk bestaan.

Tussen Buiten-Almere en het Markermeer liggen de Lepelaarplassen, genoemd naar de lepelaars die hier na het droogvallen van de polder neerstreken. Dit beschermde natuurgebied is een belangrijk broedgebied voor water-, moeras - en weidevogels. De schuwe lepelaars broeden op een eilandje, veilig voor roofdieren. Talrijker zijn de eenden en aalscholvers, waarvan hier 3500 paren broeden. Voor meer informatie kunt u bezoekerscentrum De Trekvogel aan de Oostvaardersdiep 16 bezoeken, juli- sep. en schoolvak. dag. 12-17, daarbuiten alleen za-zo 12-17 uur, ’s winters tot 16 uur, www.flevo-landschap.nl.

Langs de Noorderplassen, voormalige zandwinningplassen, verrezen 2700 woningen in een van de nieuwste wijken van Almere.

Ondanks de enorme groei is tussen de stadswijken veel groen gereserveerd voor recreatie en natuur en zijn groene lobben aangelegd met wandel- en fietspaden. U fietst via het Koningin Beatrixpark tussen Muziekwijk en Kruidenwijk de stad weer in.