Opladen van je elektrische auto

Laadpassen, laadpalen en laadpaalklevers

Een elektrische auto 'tank' je bij een laadpaal. Om zo'n paal te activeren, heb je een speciaal pasje nodig. Waar staan die laadpalen, hoe krijg ik zo'n pasje en kan ik mijn EV rustig een dag op een laadplek laten staan? Wij geven antwoord op jouw laadvragen.

Om te 'tanken' met een elektrische auto heb je een laadpaal, een kabel en een eigen laadpas nodig. Met een laadpas kun je je identificeren bij je eigen oplaadpaal thuis of bij een publieke paal. De laadpas geldt ook als betaalpas bij publieke laadpalen.

Er bestaan drie verschillende laadpunten: de oplaadpaal voor thuis, een publieke laadpaal en een snellaadpaal. Je kunt een laadpaal op eigen grond aanvragen, waarvoor je geen abonnement hoeft af te sluiten. Een publieke laadpaal is eigendom van de gemeente. Incidenteel zijn ze gratis te gebruiken, maar doorgaans heb je een laadpas nodig. Je vindt dit soort laadpunten door heel Nederland.

Snelladen

Een snellaadpaal is schaarser: je treft ze aan op goed bereikbare parkeerterreinen en carpoolplaatsen langs de snelweg. Ook voor deze laadpunten is een laadpas nodig. 

Snelladen bij Fastned

Het is nu ook mogelijk om je ANWB laadpas te gebruiken bij een Fastned snellaadpaal. Hiervoor heb je een Fastned account nodig. Je kunt hierbij kiezen voor alle verschillende abonnementstypen.

Heb je nog geen Fastned account?

•    Download de FastNed app.
•    Registreer via de Fastned app of My Fastned
•    Kies ANWB als betaalmethode en voer het pasnummer in dat begint met NL-EVB.

Heb je al een Fastned account? Ga naar de 'Instellingen' en wijzig hier je betaalmethode naar ANWB. Voer het pasnummer in dat begint met NL-EVB.

Zie je de keuze voor ANWB als betaalmethode niet? Stuur dan een mail naar support@fastned.nl met als onderwerp ''ANWB” en vermeld in de mail je telefoonnummer (dit dient het telefoonnummer te zijn waarmee je inlogt in de Fastned app of My Fastned).
Wij zetten dan je account om. Zodra dit is gebeurd, krijg je van ons bericht. Als je dan opnieuw inlogt in de Fastned app of via My Fastned hoef je alleen nog maar je ANWB pasnummer in te voeren.

Een laadpaal voor op je eigen terrein kun je bestellen bij onder andere de ANWB. Je mag altijd een laadpaal op eigen terrein (bijvoorbeeld in de garage) neerzetten. Helaas heeft niet iedereen deze mogelijkheid. In dat geval komt de laadpaal bij een parkeerplaats in de openbare ruimte te staan. Hiervoor moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen. Het hangt van de gemeente, en de daar geldende regels, af of dit mogelijk is. Zo ja, dan komt er bij de laadpaal bij de parkeerplaats ook een verkeersbord te staan. Dit bord geeft aan dat de parkeerplek alleen bestemd is voor elektrische auto's. Ook andere mensen met een elektrische kunnen hun auto hier opladen.

De laadtijd is afhankelijk van hoe leeg je accu’s zijn en hoe snel jouw auto kan laden. Thuis, aan een stopcontact waar je ook de waterkoker in prikt, duurt het zomaar 8 tot 10 uur voor de batterij weer vol is. Aan een publiek laadpunt op straat ben je gemiddeld een uur of 4 kwijt. Maar aan een snellaadpaal kan het klusje al binnen een half uur gepiept zijn. Helaas zijn zulke palen nog schaars en kan niet iedere elektrische auto snelladen. Controleer daarvoor het instructieboekje van je auto.

Dankzij de verplichte volgorde van handelingen zijn de meeste risico’s bij het opladen uitgesloten. De stroom staat pas op de stekker wanneer beide stekkers zijn aangesloten en de stekker in de paal is vergrendeld.

Stroom ‘stelen’ is niet mogelijk, omdat je jouw laadpas gebruikt om het stopcontact te vergrendelen. Wanneer iemand tijdens het laden de stekker uit je auto zou trekken, stopt het hele proces. Je kunt het laden pas herstarten als je opnieuw je laadpas hebt gepresenteerd. Overigens komt het loshalen van de kabels met de nieuwe generatie EV's haast niet meer voor door ingebouwde vergrendeling en ontgrendeling wanneer het voertuig van het slot gaat. Wel kunnen mensen struikelen over de laadkabel; leg die dus verstandig neer!

Er bestaan op de Nederlandse markt verschillende aanbieders van laadpassen en laadpalen. Je kunt voor een laadpas of laadpaal ook bij de ANWB terecht.

Heb je geen laadpaal op eigen terrein, dan zul je er eentje moeten gebruiken in de publieke ruimte. Je bent vermoedelijk niet de enige die daar komt opladen: haal je elektrische auto weg wanneer de batterij weer vol is. Een volgende gebruiker kan slecht inschatten wanneer dat zover is: laat daarom je visitekaartje achter, zodat je in elk geval te bereiken bent. In deze video laten we nog meer suggesties zien, waardoor het voor iedereen een mooie dag blijft.


Laadpas ANWB Oplaadservice

Rij je elektrisch of stap je binnenkort over? Dan verzorgt de ANWB jouw laadfaciliteiten. Je kunt bij ons terecht voor een laadpas met toegang tot nagenoeg alle publieke laadpalen, óók bij de snellaadexemplaren van Fastned.

ANWB laadpas aanvragen

Laadpaal ANWB Oplaadservice

De ANWB helpt je bij de aanschaf van een laadpaal. Kijk hier voor de mogelijkheden.

ANWB laadpaal aanvragen