Waar staan oplaadpalen?

Overzicht van alle oplaadpunten in Nederland en andere Europese landen

In Nederland staan ruim 80.000 openbare laadpalen waarvan meer dan tweeduizend snelladers. Daarmee hebben we de grootste laaddichtheid van Europa. Waar staan deze oplaadpunten? Hoe zit het met het laadnetwerk in Europa? We zetten het voor je op een rij.

Oplaadpunten in Nederland

Nederland is een van de koplopers als het gaat om laadinfrastructuur in Europa. Ons laadnetwerk groeit enorm: in 2018 hadden we nog zo'n 37.000 openbare oplaadpunten in Nederland, in 2021 staat de teller op ruim 80.000. Bij meer dan 350 laadstations kun je snelladen. Je hoeft dus eigenlijk nooit ver te rijden om je accu op te laden.

Op onderstaande kaart vind je een overzicht van oplaadpunten in Nederland en andere Europese landen, met informatie over de status van een laadpaal (bezet of vrij), type stekkeraansluitingen en in sommige gevallen geschatte laadkosten. Ben je van plan een lange rit te maken en benieuwd hoeveel en waar er laadpalen op jouw route liggen? Plan je route dan met de ANWB routeplanner voor elektrische auto's.

Klik in de kaart hieronder op uitzoomen om de laadpalen te tonen. Vul bovenin een plaatsnaam in om oplaadpunten in een specifieke omgeving weer te geven. Zie je geen kaart? Ga dan naar oplaadpalen.nl of download de ANWB Onderweg app.

Oplaadpunten in Europa

In Europa staan ruim 200.000 oplaadpunten, bij meer dan 20.000 van die laadpunten kun je snelladen. Met name in Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de laadinfrastructuur voor elektrische auto's, maar ook in andere Europese landen groeit het laadnetwerk.

Op vakantie gaan met je elektrische auto vergt een andere voorbereiding dan wanneer je met een diesel- of benzineauto gaat. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laadmogelijkheden in het land van bestemming, maar ook de landen die je op je reis doorkruist. We hebben de laadmogelijkheden voor de belangrijkste reisbestemmingen voor je op een rij gezet.

België heeft ruim 8.000 laadpunten, voornamelijk in de grote steden. Je kunt je voorstellen dat het netwerk van openbare laadpunten in België nog niet dekkend is. Enige planning en voorbereiding is dus nodig wanneer je met je elektrische auto door het land reist.

Bekijk alle laadpalen op de kaart

Meer informatie over oplaadpunten in België vind je op websites zoals chargemap.com, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com en openchargemap.org of de app Chargemap (iOS) en Android).

Duitsland heeft ruim 44.000 laadpunten (Stromtankstellen) waarvan de meeste zich in het midden en westen van het land bevinden en in en rond de grote steden.

Het netwerk van openbare laadpunten is uitgebreid, maar het reizen met een elektrische auto door Duitsland vergt nog wel enige planning en voorbereiding.

Lees alles over elektrisch rijden in Duitsland

Meer informatie over oplaadpunten in Duitsland vind je op websites zoals chargemap.com, oplaadpalen.nl, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com, www.bem-ev.de en ev-charging.com of de apps Chargemap (iOS en Android ), Plugsurfing (iOS en Android) of The New Motion (iOS en Android).

Frankrijk heeft ruim 44.000 bornes de recharge, oftewel laadpunten. De meeste bevinden zich in Parijs en andere grote steden.

Het netwerk van openbare laadpunten wordt steeds verder uitgebreid, nu kun je je auto al elke 80 kilometer opladen. Voor je reis naar Frankrijk moet je niet alleen kijken naar de beschikbare laadpalen op je route, maar ook naar typen stekkers en laadpassen.

Lees alles over elektrisch rijden in Frankrijk

Meer informatie over oplaadpunten in Frankrijk vind je op websites zoals chargemap.com, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com en openchargemap.org of de app Chargemap (iOS en Android).

Italië heeft ongeveer 13.000 colonnine di ricarica, oftewel laadpunten, waarvan de meeste zich in het noorden van het land en in de grotere steden bevinden.

Het aantal openbare laadpunten groeit het laatste jaar sterk in Italië, maar het laadnetwerk is nog niet overal dekkend. Het reizen met een elektrische auto door Italië vergt daarom enige planning en voorbereiding.

Lees alles over elektrisch rijden in Italië

Meer informatie over oplaadpunten in Italië vind je op websites zoals enelx.com, chargemap.com, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com en openchargemap.org of de apps Chargemap (iOS en Android) of The New Motion (iOS en Android).

Oostenrijk heeft ruim 8.000 laadpunten. Het Oostenrijkse netwerk van openbare laadpunten is nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door het land vergt daarom enige planning en voorbereiding.

Bekijk alle laadpalen op de kaart

Meer informatie over oplaadpunten in Oostenrijk vind je op websites zoals e-tankstellen-finder.com, chargemap.com, oplaadpalen.nl, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com of de apps Chargemap (iOS en Android ), Plugsurfing (iOS en Android) of The New Motion (iOS en Android).

Klik op het desbetreffende land voor meer informatie over de laadmogelijkheden.
DenemarkenFinlandGriekenland | Groot Brittannië en Noord-Ierland | Hongarije | IerlandKroatiëLuxemburg | Noorwegen | Polen | Portugal | Slovenië | Slowakije | Spanje | Tsjechië | Turkije | Zweden | Zwitserland  

Laadpas

Er zijn heel veel aanbieders van laadpassen. Een deel ervan biedt toegang tot alle openbare laadpalen in Nederland, waaronder de laadpas van ANWB.

Of je laadpas in het buitenland werkt is afhankelijk van de afspraken die je laadpasprovider heeft gemaakt met buitenlandse laadpaalaanbieders. In sommige gevallen moet je laden in het buitenland eerst activeren om je pas buiten Nederland te kunnen gebruiken. Check dus de voorwaarden van je laadpasaanbieder voor je op reis gaat.

Hoe kies je de juiste laadpas?

Opladen bij ANWB semi-snelladers

Op verschillende plekken in Nederland staan semi-snelladers van de ANWB langs de snelweg. In totaal staan er dertig AC-laders op locaties van Van der Valk, La Place en Haje. Laden bij deze laadpunten kost € 0,25 per KWh, met een starttarief van € 2,-. Je kunt met elke laadpas gebruikmaken van de openbare ANWB-laadpaal. Afhankelijk van je laadpasaanbieder worden er mogelijk extra servicekosten in rekening gebracht.

Wat kost opladen gemiddeld?

Andere leden bekeken ook