Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Help, mijn laadkabel zit vast!

Binnen 5 stappen alsnog weg bij een laadpunt

Gestrand met je elektrische auto. Niet omdat de stroom op is, maar omdat jouw laadkabel niet meer los wil! Knap vervelend, want je kunt met jouw elektrische auto letterlijk geen kant op. Nu steeds meer mensen een elektrische of hybride auto hebben, is het een pechmelding die regelmatig voorkomt. Geen paniek: wij helpen je weer op weg.

Check: waar zit de laadkabel vast?

Bepaal eerst wáár de laadkabel vast zit: in de laadpaal of in jouw auto? Beide situaties vragen namelijk om een andere aanpak.

De laadkabel zit vast in de laadpaal

Zit de laadkabel vast in de laadpaal, bied dan nogmaals jouw laadpas aan. Het kan gebeuren dat het laadpunt de transactie niet goed beëindigd heeft.

Werkt dit niet? Ga vooral niet trekken, maar bel de eigenaar van de laadpaal. In principe staat op elke laadpaal een telefoonnummer vermeld. De eigenaar van de laadpaal kan je vaak op afstand uit jouw benarde situatie bevrijden door het laadpunt te resetten. 

Zit de laadkabel vast in het laadpunt op je eigen oprit, dan kun je zelf de laadvoorziening herstarten (al dan niet met behulp van de leverancier).

De laadkabel zit vast in je auto

Is jouw auto de boosdoener, doe die dan met de afstandsbediening op slot en ontgrendel hem direct weer. Werkt dat niet? De druk op de laadpoort van je auto verlichten wil ook wel eens helpen. Ondersteun daarvoor de laadkabel met je hand en herhaal de vergrendel/ontgrendel-procedure.

Krijg je de laadkabel nog steeds niet los? In de handleiding van de auto staat vaak een noodprocedure om de laadkabel toch te ontgrendelen van de auto. Er is bijvoorbeeld een kabeltje gemaakt die bereikbaar is vanuit de ‘frunk’. Als ook dat niet werkt, dan is het belangrijkste advies: ga niet trekken, want dat kan zorgen voor flinke schade.

Bel de Wegenwacht

Zit de kabel vast in je auto en krijg je 'm met bovenstaande tips niet los? Ook dan staat de Wegenwacht voor je klaar. Meld je pech en we komen je zo snel mogelijk helpen. 

Heb je nog geen Wegenwacht-pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Vastgevoren laadkabel

Is het buiten beneden het vriespunt, dan kan er een andere aanleiding bestaan waarom jouw laadkabel niet wordt vrijgegeven. Door condens of regen is de laadkabel misschien vastgevroren. Wanneer dat het geval is, helpt alleen een föhn (niet te heet!) of een warme kruik.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus wil je 's winters niet verrast worden door een vastgevroren laadkabel, houd dan rekening met het volgende:

  • Maak voor het starten van de laadsessie zowel de kabel als de laadaansluiting van de auto goed droog met een doek
  • Leg de laadkabel omlaag, of in een lus. Condens of regen kan op die manier niet via de kabel richting de stekker lopen en daar vastvriezen.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Vooral 's winters komt dit veel voor. Denk bijvoorbeeld aan start- en accuproblemen, of een bevroren slot of handrem. 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

Nu10%korting
Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto zorgeloos de weg op. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.