Top 4 winterpech met je elektrische auto

Waar je op moet letten en hoe je pech kunt voorkomen

Koude temperaturen zijn hiernaartoe onderweg en voor de elektrische rijders is het dan een beetje extra uitkijken. Bijvoorbeeld met de twee accu’s. Maar waar moet je nog meer op letten en wat kun je doen om pech te voorkomen?

Een elektrische auto functioneert eigenlijk het best als het tussen de 20 en de 25 graden is. Komt de temperatuur onder de 18 graden, dan kun je dit al merken in bijvoorbeeld je bereik. Bij extreme kou is de elektrische auto dan ook op zijn slechtst. Dit zijn de vier meest voorkomende pechgevallen in de winter.

1. Lege batterij

Lage temperaturen verminderen de capaciteit van de batterij en verkleinen daarmee de actieradius van je auto. Tel daarbij op de verwarming van de auto en de soms extreme weersomstandigheden die ook invloed hebben op de capaciteit van de batterij (of: grote accu). Deze kan door kou tot wel 30 procent afnemen.

Wat kun je doen om de actieradius in de winter zo groot mogelijk te houden? Verwarm je auto als hij nog aan de laadpaal staat. Je vertrekt dan niet alleen met een warme auto en een volle accu, ook de ruiten zijn gelijk ontdooid. Zet dan de verwarming uit en gebruik alleen de stoelverwarming.

2. Vastgevroren kabel

Bij het laden vergrendelt een elektrische auto de laadkabel bij het laden. Stop je de laadsessie, dan geeft de auto de laadkabel automatisch vrij. Maar vooral bij vorst komt het weleens voor dat de automatische ontgrendeling hapert. Stel je voor: wil je net wegrijden in je voorverwarmde auto, krijg je de laadkabel niet los!

Je kunt dit voor zijn. Zorg dat er geen vocht langs de kabel de stekker in kan lopen. Laat daarom de kabel niet strak over de auto lopen, maar creëer een ‘druppellus’: een naar beneden gerichte lus als een halve maan. Mocht de kabel dan toch vastvriezen, is er een mechanische ontgrendeling. Check daarvoor het onderhoudsboekje van je elektrische auto.

3. Klapband of glijden

Als de temperatuur beneden de 8 graden komt, adviseren we ook bij een elektrische auto winterbanden. Deze banden hebben een zachtere rubbersamenstelling en een ander profiel waardoor je een betere grip op de weg hebt. Krijg je een lekke band, dan mag je ook je zomerband als reservewiel gebruiken. Heb je die niet bij je, gebruik dan de reparatiekit om naar de dichtstbijzijnde garage te komen.

4. Problemen met de accu

Accu’s hebben met extreme kou altijd moeite. De 12V-accu van een elektrische auto is kleiner dan die van een brandstofauto omdat hij geen startmotor hoeft aan te zetten. Starten is dus over het algemeen geen probleem. Maar door de kou kunnen wel elektronische functies uitvallen of kunnen zich storingen voordoen. In het ergste geval doet niets het meer. Laat de accu daarom voor de winter altijd even extra controleren.

Geen vastgevroren handrem

Om met een positieve noot te eindigen: waar je met een elektrische auto géén last van hebt – maar wat bij een brandstofauto regelmatig voorkomt – is een vastgevroren handrem. De elektrische auto zet je bij het uitschakelen automatisch op de P van parking, daar komt geen handrem aan te pas.

ANWB Experts over elektrisch rijden

Meest voorkomende pechgevallen met elektrische auto’s