Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Top 4 winterpech met je elektrische auto

Waar je op moet letten en hoe je pech kunt voorkomen

Lage temperaturen vragen extra aandacht van elektrische rijders. Met name voor de 12V-accu en natuurlijk het grote accupakket. Maar waar moet je nog meer op letten? En wat kun je doen om pech te voorkomen? Dit zijn de 4 meest voorkomende pechgevallen met een elektrische auto in de winter.

Een elektrische auto functioneert eigenlijk het best als het tussen de 20 en de 25 graden is. Komt de temperatuur onder de 18 graden, dan kun je dit al merken in bijvoorbeeld je bereik. Bij extreme kou is de elektrische auto dan ook op zijn slechtst. Een goede voorbereiding voor een vakantie met een elektrische auto naar de wintersport is daarom aan te raden.

Dit zijn de vier meest voorkomende pechgevallen in de winter.

1. Lege batterij

Lage temperaturen verminderen de capaciteit van de batterij en verkleinen daarmee de actieradius van je auto. Tel daarbij op de verwarming van de auto en de soms extreme weersomstandigheden die ook invloed hebben op de capaciteit van de batterij (of: grote accu). Deze kan door kou tot wel 30 procent afnemen.

Wat kun je doen om de actieradius in de winter zo groot mogelijk te houden? Verwarm je auto als hij nog aan de laadpaal staat zodat hij voor het opwarmen stroom uit de laadpaal gebruikt en niet van je batterijpakket. Je vertrekt dan niet alleen met een warme auto en een volle accu, ook de ruiten zijn gelijk ontdooid. Zet vervolgens de verwarming uit en gebruik alleen de stoelverwarming.

2. Vastgevroren kabel

Bij het laden vergrendelt een elektrische auto de laadkabel bij het laden. Stop je de laadsessie, dan geeft de auto de laadkabel automatisch vrij. Maar vooral bij vorst komt het weleens voor dat de automatische ontgrendeling hapert. Stel je voor: wil je net wegrijden in je voorverwarmde auto, krijg je de laadkabel niet los!

Je kunt dit voor zijn. Zorg dat er geen vocht langs de kabel de stekker in kan lopen. Laat daarom de kabel niet strak over de auto lopen, maar creëer een ‘druppellus’: een naar beneden gerichte lus als een halve maan. Mocht de kabel dan toch vastvriezen, is er een mechanische ontgrendeling. Check daarvoor het onderhoudsboekje van je elektrische auto.

3. Klapband of glijden

Als de temperatuur beneden de 8 graden komt, adviseren we ook bij een elektrische auto winterbanden. Deze banden hebben een zachtere rubbersamenstelling en een ander profiel, waardoor je een betere grip op de weg hebt. Krijg je een lekke band, dan mag je ook je zomerband als reservewiel gebruiken. Heb je die niet bij je, gebruik dan de reparatiekit om naar de dichtstbijzijnde garage te komen.

4. Problemen met de accu

Accu’s hebben met extreme kou altijd moeite. De 12V-accu van een elektrische auto is kleiner dan die van een brandstofauto, omdat hij geen startmotor hoeft aan te zetten. Starten is dus over het algemeen geen probleem. Maar door de kou kunnen wel elektronische functies uitvallen of kunnen zich storingen voordoen. In het ergste geval doet niets het meer. Laat de accu daarom voor de winter altijd even extra controleren.

Geen vastgevroren handrem

Om met een positieve noot te eindigen: waar je met een elektrische auto géén last van hebt – maar wat bij een brandstofauto regelmatig voorkomt – is een vastgevroren handrem. De elektrische auto zet je bij het uitschakelen automatisch op de P van parking, daar komt geen handrem aan te pas.

Pech met je EV? Bel de Wegenwacht

Winterpech met je elektrische auto? De Wegenwacht staat voor je klaar. Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Vooral 's winters komt dit veel voor.

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.