Naar artikel

Sneeuwkettingen

Dit moet je weten over sneeuwkettingen

Ga je in het buitenland rijden in de sneeuw, neem dan passende sneeuwkettingen mee en zorg dat deze binnen handbereik liggen. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde bergwegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten.

Verkeersbord

De wegen waar sneeuw­kettingen ver­plicht zijn, worden aangege­ven met een verkeersbord. Daarop staat een afbeelding van een wiel met sneeuwketting.

Werking sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid en voor een kort stukje. Op weg naar een wintersportbestemming? Zorg dan voor winterbanden onder de auto en neem sneeuwkettingen mee. Zorg dat deze binnen handbereik liggen. Sneeuwkettingen kun je kopen of huren. Ze moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Op vierwielaangedreven auto's kunnen ze het beste om de voorwielen, maar de dealer weet hier meer over. Of stel je autovraag aan de ANWB Experts.

Snelheid

Op de verpakking van sneeuw­ket­tin­gen staat een maximumsnel­heid genoemd. Hier moet je je aan houden!

Regels per land

Wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn, kan per land verschillen. Ontdek wat de regels zijn in populaire Europese bestemmingen.

Sneeuwkettingen omleggen

Hoe leg je sneeuwkettingen om? Bekijk hier de video:

Sneeuwkettingen met ANWB-ledenvoordeel

Profiteer van extra ledenvoordeel bij aanschaf van sneeuwkettingen bij de ANWB. Ook voor sneeuwkettingen voor SUV's en 4x4's kan je in de ANWB Webwinkel terecht (tijdens najaar en winter).

De sneeuwkettingentest 2021

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.