Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laden bij Tesla Supercharger met andere elektrische auto's

Stappenplan niet-Tesla's opladen bij een Tesla-snellader

Wist je dat je ook bij de snelladers van Tesla kunt laden als je géén Tesla hebt? Zo'n veertig procent van hun zogeheten Superchargers zijn hiervoor al geschikt. Laden bij een Tesla snellaadpaal is niet moeilijk, maar je moet wel op een aantal zaken letten.

Met welke elektrische auto’s kan ik laden bij Tesla?

In principe kun je met alle elektrische auto’s met een CCS-aansluiting laden bij Tesla. Tegenwoordig hebben de meeste EV’s een dergelijke aansluiting. Uitzondering op die regel zijn de Nissan Leaf en de Lexus UX300e, die een zogeheten CHAdeMO-aansluiting hebben. Daarmee kun je niet laden bij Tesla. Ook plug-in hybrides hebben vaak geen CCS-aansluiting.

  • Je moet goed opletten waar de laadpoort van jouw auto zit. Bij een Tesla steek je de kabel linksachter in de auto, dus daar zijn de Superchargers op ontworpen. Als je voor de Supercharger staat, moet je dus altijd links van de paal parkeren. Als de laadpoort van jouw auto op een andere plek zit dan linksachter, kun je tegen het probleem aanlopen dat de laadkabels van Tesla heel kort zijn.
  • Parkeer in ieder geval niet buiten het vak als je de kabel niet gemakkelijk op je auto kunt aansluiten. Dan blokkeer je immers andere laadplekken.

Locaties Tesla Superchargers

Tesla heeft een netwerk van Superchargers in Europa. Een groeiend deel hiervan is open voor gebruik door 'vreemde' automerken. Een actuele Tesla Supercharger map met locaties van snelladers die je kunt gebruiken met een andere elektrische auto vind je in de Tesla-app en op de website van Tesla. 

Locaties Tesla Superchargers voor niet-Tesla's

Wat moet ik doen om bij Tesla te laden zónder Tesla?

Je hoeft gelukkig geen raketgeleerde te zijn om zonder Tesla gebruik te maken van de Superchargers. Allereerst is het belangrijk dat je de Tesla-app op je smartphone downloadt. Daarna dien je een account aan te maken. Daar zijn (nog?) geen kosten aan verbonden, je hoeft bij de registratie alleen jouw voor- en achternaam, je e-mailadres en een wachtwoord in te vullen.

Na het aanmaken van een Tesla-account zie je boven in de app een groot blok staan met de tekst ‘Uw niet-Tesla opladen’. Als je daarop tikt, krijg je een overzichtskaart te zien met daarop de dichtstbijzijnde Superchargers die geschikt zijn voor niet-Tesla’s. Ook vermeldt de app de maximale laadsnelheid van iedere Supercharger en zie je hoeveel laders nog beschikbaar zijn.

Let op: Als je op een langere rit gebruik wil maken van de Tesla Superchargers, kijk dan voordat je gaat rijden op de Tesla-app of de Superchargers op jouw route opengesteld zijn voor alle elektrische auto's. Een actuele kaart met laadstations vind je hier.

Het laadproces starten

  1. Om het laadproces te starten, moet je allereerst jouw auto aansluiten op een van de laadpalen. Open vervolgens de Tesla-app en selecteer op de overzichtskaart de locatie van de Supercharger waar je op dat moment staat. Je krijgt dan een submenu te zien met onder meer de actuele laadprijs. Helemaal onderaan dat submenu staan de nummers van de laadpalen vermeld. Kies het nummer van de laadpaal waarop jij je auto hebt aangesloten; dat staat op de buitenkant van de laadpaal.
  2. Als je voor de eerste keer laadt, zal de app vragen om een betaalwijze toe te voegen. Je kunt met een creditcard betalen of direct via je bankrekeningnummer door middel van een incassomachtiging. Na het invoeren van die gegevens kun je op je telefoon op ‘opladen starten’ drukken. De meter begint dan te lopen.
  3. Heb je genoeg stroom en wil je weer afkoppelen? Selecteer dan ‘opladen stoppen’ op je telefoon om de laadsessie te beëindigen. Koppel vervolgens de kabel los van de auto en hang hem terug in de laadpaal.

De kosten van het opladen van een niet-Tesla bij een Supercharger zijn afhankelijk van de locatie waar je laadt. Laad je vaker bij Tesla, of ben je van plan dat te gaan doen, dan kun je een abonnement afsluiten. Gebruik je de Superchargers slechts een paar keer per jaar of vind je het alleen fijn om ze als back-up te hebben, dan kun je het abonnement beter niet afsluiten. De actuele prijzen voor laden met of zonder abonnement, vind je in de Tesla-app.

Haal de stekker er op tijd uit!

Laat je auto niet aangesloten staan bij een Supercharger als de accu vol is. Tesla brengt namelijk een ‘idle fee’ in rekening als het Supercharger-station voor minimaal de helft bezet is: € 0,50 voor elke extra minuut die je blijft staan nadat het laden is voltooid. Met enige coulance, want als je de auto binnen vijf minuten na het laden afkoppelt, scheldt Tesla de kosten kwijt. Wees al helemaal op je hoede als álle laders bezet zijn: dan verdubbelt de boete namelijk naar € 1 per minuut!

Extra laadpunten vinden onderweg?

In de ANWB Onderweg app vind je alle openbare laadpalen voor je elektrische auto. De app laat meteen zien of de laadpaal vrij is of in gebruik. Ook kun je zoeken naar laadstations van specifieke aanbieders, zoals die van Tesla.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.