Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is regeneratief remmen?

Je elektrische auto opladen door te remmen, goed voor het milieu en de portemonnee

In rijtesten van elektrische auto’s vallen de termen ‘one pedal driving’ en 'recuperatief' of 'regeneratief' remmen regelmatig. Maar wat wordt ermee bedoeld? En hoe kan het dat je in een elektrische auto minder vaak hoeft te remmen?

Met de term regeneratief remmen wordt bedoeld dat je in een elektrische auto in veel gevallen alleen het gaspedaal nodig hebt. Een koppelingspedaal schittert door afwezigheid; een elektrische auto heeft namelijk geen versnellingsbak. Maar ook het rempedaal heb je vaak maar heel af en toe nodig. Minder vaak dan in een auto met een verbrandingsmotor. Het technische verhaal volgt hieronder. Je kunt het ook overslaan en verdergaan met wat je er in de praktijk mee opschiet.

Regeneratief remmen in de praktijk

Net als een auto met verbrandingsmotor kan een elektrische auto bij ‘gas los’ afremmen op de motor, waardoor de auto geleidelijk vertraagt. Hoe meer energie je terugwint, hoe sterker de auto zal afremmen. Vaak kun je bij elektrische auto’s kiezen in welke mate energie wordt teruggewonnen bij het loslaten van het gaspedaal en daarmee ook hoe sterk de auto afremt.

In de laagste stand wordt niet of nauwelijks afgeremd op de elektromotor en blijft de auto soepel doorrollen. In de hoogste stand wordt vaak zo sterk op de elektromotor afgeremd, dat het voelt alsof de auto echt aan het remmen is. De remlichten gaan in deze stand dan ook branden als het gaspedaal niet ingedrukt is.

Beschikt een auto over one pedal driving, dan maakt deze gebruik van de hoogste stand van regeneratief remmen. Door het gaspedaal met finesse te bedienen en goed te anticiperen op het verkeer, heb je het rempedaal enkel nodig om volledig tot stilstand te komen of bij onverwachte situaties. Dat vergt enige gewenning, maar wie het eenmaal meester is, ervaart het doorgaans als prettig. Bijkomend voordeel is dat het goed is voor je energieverbruik en je remmen minder slijten. Dat scheelt zowel in onderhoudskosten als in fijnstofuitstoot.

Intelligente regeneratie

Er zijn zelfs auto's die zelf de mate van regeneratie bepalen aan de hand van de situatie. Met behulp van verkeersbordenherkenning, radarsystemen en koppeling van het navigatiesysteem kiest de auto de voor dat moment beste instelling. Wanneer je van een 80-kilometerweg de bebouwde kom inrijdt, een bocht nadert of vlak achter een voorligger rijdt, zal de auto sterker afremmen op de elektromotor dan wanneer je vrij baan hebt.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Wat je pech ook is, met Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij. Ga ook met je elektrische auto zorgeloos de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.